Για την Τρίτη διακόπηκε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου

Για την Τρίτη διακόπηκε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου

Για τις 15 Μαΐου διακόπηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου σχετικά με την αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου για τον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στη φυλακή.

Αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο, όπου ξεκίνησε το πρωί η δίκη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι την Τρίτη αναμένεται να καταθέσουν το υπόμνημά τους.

Σήμερα ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή, (μέχρι πρότινος εποπτεύοντος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής), είναι απαράδεκτη, αφού παίρνει θέση για τα πραγματικά περιστατικά, και αόριστη αφού δεν συγκεκριμενοποιεί τι δεν έλαβε υπόψη της η αθωωτική απόφαση, ποια κενά και ασάφειες εντοπίζει.

Νωρίτερα, ο Κώστας Παπαδάκης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι η τελευταία που Αντιτρομοκρατική ταλαιπωρεί τα δικαστήρια και τον Θεοφίλου με αυτή τη σκευωρία».

Η Άννα Παπαρούσου είπε στην «Εφ.Συν.» πως «η αναίρεση που άσκησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιχειρεί να πλήξει την αρχή της ηθικής απόδειξης, δηλαδή της δυνατότητας που έχουν τα δικαστήρια να διαμορφώνουν κυριαρχική κρίση για τα πραγματικά περιστατικά, που έχουν να χειριστούν. Στην πραγματικότητα η απόφαση απλά δεν ήταν αρεστή για λόγους, που δεν είναι νομικοί».

Ο Θεοφίλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» και την Ντίνα Δασκαλόπουλου τόνιζε πως «το αίτημα αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης είναι μια εμμονική στοχοποίηση που αγγίζει τα όρια της προσωπικής εμπάθειας. Ομως δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό: αφορά τη μέθοδο απονομής δικαιοσύνης γενικά και την ασυδοσία συγκεκριμένων κύκλων της δικαστικής εξουσίας ειδικά. Αφορά επίσης, πιο συγκεκριμένα, τον τρομονόμο καθώς και την ανεξέλεγκτη χρήση του περιβόητου DNA ως στοιχείου σε ποινική δίκη που η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να μην περιορίζει.

»Ετσι λοιπόν, αν για οποιονδήποτε λόγο που δεν μπορώ να προβλέψω, ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης, εγώ θα ξαναβρεθώ στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες, περιμένοντας να επαναληφθεί το Εφετείο από δικαστές που θα είναι πιο κοντά στα γούστα της Αντιτρομοκρατικής».

Το χρονικό

Ο ίδιος έζησε πέντε ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, πριν η πολύμηνη δίκη να μην αναδείξει τελικά καμία απόδειξη ενοχής του Θεοφίλου για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί. Συνελήφθη τον 18 Αύγουστο και κατηγορήθηκε για τη ληστεία, την ανθρωποκτονία και συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Όμως, κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ ως μοναδική ένδειξη ενοχής του παρουσιάστηκε ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη, επειδή αποφάσισε ότι είναι ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ. Αλλά, ο Θεοφίλου άσκησε έφεση και τον Ιούλιο του 2017 το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε πως ο Τάσος Θεοφίλου είναι αθώος για το σύνολο των κατηγοριών.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση