To Πακιστάν περνάει νόμο ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς

To Πακιστάν περνάει νόμο ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς

Aκτιβιστές από όλον τον κόσμο επαινούν το πακιστανικό κοινοβούλιο για το νέο νόμο που επιτρέπει στους τρανς πολίτες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Του Asad Hashim


H Marvia Malik, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και μοντέλο έγινε πρόσφατα η πρώτη τρανς παρουσιάστρια ειδήσεων

Ισλαμαμπαντ, Πακιστάν- Το κοινοβούλιο του Πακιστάν πέρασε νόμο που εγγυάται βασικά δικαιώματα για τους τρανς πολίτες και καθιστά παράνομη κάθε διάκριση απέναντί τους από εργοδότες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. H κίνηση αυτή χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από ακτιβιστές ως «ιστορική» για τη συντηρητική νοτιο-ασιατική χώρα.
Τα μέλη του Πακιστανικού κοινοβουλίου ψήφισαν το νόμο ευρείας κλίμακας για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς πολιτών στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπαντ, την Τρίτη.
Ο νόμος αποδίδει στους πολίτες το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες, γυναίκες ή μείγμα και των δύο φύλων. Η επιλεγμένη ταυτότητα θα αναγράφεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα, όπως εθνικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης και εκπαιδευτικά διπλώματα.
Ο νομός εγγυάται στους πολίτες του το δικαίωμα να εκφράσουν την ταυτότητα φύλου τους όπως επιθυμούν και η ταυτότητα φύλου ορίζεται ως «η πιο εσωτερική και ατομική αίσθηση του ατόμου ως αρσενικό, θηλυκό ή μείγμα και των δύο ή κανενός από τα δύο, η οποία μπορεί ή όχι να ταυτίζεται με το φύλο που αποδόθηκε στη γέννηση».
«Πίστευα ότι δε θα έβλεπα ποτέ μια τέτοια τομή στη ζωή μου, αλλά είμαι τυχερή να δω το κοινοβούλιο μου να περνάει αυτό το νόμο», αναφέρει η τρανς αγωνίστρια Bindiya Rana στο Al Jazeera. «Όταν αγωνιζόμασταν για αυτό το νόμο, δεν παλεύαμε για τα τρανς άτομα που έχουν ήδη ζήσει 40- 50 χρόνια, αλλά για τις νέες γενιές Πακιστανών τρανς».
Ενώ δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για τον αριθμό των τρανς πολιτών στο Πακιστάν, η ομάδα υποστήριξης Trans Action εκτιμά ότι τουλάχιστον 500000 από τους 207 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας αυτό-αναφέρονται ως τρανς.
Η εθνική απογραφή 2017 έθεσε τον αριθμό των τρανς πολιτών στους 10.418, αριθμός που αμφισβητήθηκε ευρέως από τα μέλη της κοινότητας.

Κοινωνική Απομόνωση
Συχνά απομονωμένοι από την κυρίαρχη κοινωνία, οι πακιστανικοί τρανς πολίτες είναι ευάλωτοι στο να αναγκαστούν να επαιτούν, να γίνονται σεξεργάτριες/ες ή να χορεύουν για να επιβιώσουν.
Ωστόσο, οι κοινωνίες της Νότιας Ασίας παραδοσιακά τιμούν τα τρανς άτομα- ιδιαίτερα τις τρανς γυναίκες, γνωστές ως Khwaja Sirah – θεωρώντας ότι διαθέτουν πνευματικές δυνάμεις και την ικανότητα να δώσουν ευλογίες.
«Θεωρούμαστε κατάλληλες μόνο για να τραγουδάμε και να χορεύουμε σε γάμους, και τίποτα άλλο», δήλωσε η Rana.
«Για χρόνια αντιμετωπίζουμε παραβιάσεις του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος της πρόσβασης σε θέσεις εργασίας εξ αιτίας της ταυτότητάς μας», πρόσθεσε.
«Η αστυνομία συχνά δε θα προβεί σε καταθέσεις μηνύσεων αν κάποιος έχει διαπράξει έγκλημα εναντίον μας.»
Πολλές επιθέσεις ενάντια σε τρανς ακτιβιστές καταγράφηκαν στο Πακιστάν πέρυσι, ιδιαίτερα στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa του Βορρά, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν.
Ο νέος νόμος απαγορεύει ρητά κάθε διάκριση σε βάρος των τρανς πολιτών από εργοδότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, παρόχους υπηρεσιών μεταφορών και κάθε ιδιωτική επιχείρηση ή φορέα παροχής υπηρεσιών.
Ζητά επίσης την ίδρυση κρατικών κέντρων προστασίας για τους τρανς πολίτες που αισθάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο.
Επιπλέον, εγγυάται στους τρανς πολίτες το δικαίωμά τους στην κληρονομιά – δικαίωμα συχνά αμφισβητούμενο υπό ορισμένες ερμηνείες του ισλαμικού νόμου – το δικαίωμα να κατεβαίνουν υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα, να συναθροίζονται, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και πολλά άλλα ειδικά δικαιώματα.
Οι ακτιβιστές στην κοινότητα αναφέρουν ότι ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την εφαρμογή του νόμου, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των τρανς στο Πακιστάν.
«Πιστεύω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πράξη», δήλωσε η Mehlab Jameel, μία από τους πολλούς ακτιβιστές δικαιωμάτων και δικηγόρους που συμμετείχαν στη σύνταξη της νομοθεσίας.
«Οι νόμοι μπορούν να φτάσουν μέχρις ενός σημείου σε μια κοινότητα που είναι τόσο περιθωριοποιημένη, κυρίως οικονομικά, και που συχνά δεν γνωρίζει καν τα δικαιώματά της», πρόσθεσε.
Η Jameel είπε ότι ο νέος νόμος παρέχει επίσης μια βάση για τους ακτιβιστές να τροποποιήσουν άλλα τμήματα του εγκληματικού και ποινικού κώδικα του Πακιστάν που είναι προβληματικά ή δημιουργούν γκρίζες ζώνες για εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τρανς πολιτών.
«Η πλειονότητα των ανθρώπων στην κοινότητα ποτέ δεν θέλουν να καταγγείλουν σεξουαλική βία, βιασμό ή παρενόχληση, επειδή ανησυχούν ότι θα κατηγορηθούν οι ίδιοι από την αστυνομία.»
«Έτσι, αυτός ο νόμος μας επιτρέπει να κάνουμε περαιτέρω εργασίες υπεράσπισης για την τροποποίηση άλλων προβληματικών νόμων και πολιτικών.»
Η κίνηση αυτή εξυμνήστηκε και από την ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστείας του Πακιστάν Rabia Mehmood.
«Αυτός ο νόμος κάνει το Πακιστάν μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό-προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων», αναφέρει η Mehmood.
«H τρανς κοινότητα της χώρας έχει υψηλές προσδοκίες από το νόμο, συνεπώς η εφαρμογή του είναι κρίσιμη για να εξασφαλιστεί ότι από δω και πέρα θα μπορούν να ζουν της ζωές τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό»

Πηγή: Al Jazeera News

Μετάφραση: Δανάη Παπαδοπετράκη

1.364

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση