Πείτε μας πάλι για τη Μακεδονία…

Πείτε μας πάλι για τη Μακεδονία…

Δημόσιο σχολείο «έφαγε πόρτα» στο Μουσείο της Βεργίνας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής γιατί… δεν πλήρωσε ξεναγό! Απίστευτο αλλά ελληνικό το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου, αφήνοντας εμβρόντητους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποίησαν εκδρομή στις 8 Μαΐου στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, αλλά καθώς δεν πλήρωσαν ξεναγό, οι υπεύθυνοι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στον χώρο του μουσείου!

Οταν μετά τις διαμαρτυρίες κατάφεραν να μπουν, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή συμπεριφορά των υπευθύνων, που τα έσπρωχναν και προσπαθούσαν να τα διώξουν! Οπως ήταν φυσικό, ένα τέτοιο συμβάν σαν αυτό που καταγγέλλεται δεν μπορούσε να μείνει χωρίς αντίδραση.

Οι συνοδοί καθηγητές από κοινού με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, την ΟΛΜΕ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα άλλα Γυμνάσια της Μαγνησίας και βέβαια προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, καταγγέλλοντας το περιστατικό.

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπευθύνων του Μουσείου Βεργίνας απέναντι σε μαθητές. Στην ουσία εμποδίστηκαν μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου διότι δεν πλήρωσαν ξεναγό! Καταδικάζουμε την πρόθεση εμπορευματοποίησης αρχαιολογικών χώρων από εργαζόμενους που σκοπό έχουν να τους αναδείξουν και να τους προβάλουν.

»Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να επιληφθούν του θέματος στην απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο γεγονός. Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη επίσκεψη των μαθητών σε όλα τα μουσεία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ στην επιστολή της.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που «έφαγαν πόρτα», το σχολείο επισκέφθηκε το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

«Μόλις αντικρίσαμε τον αρχαιολογικό τόπο, η συγκίνησή μας ήταν τεράστια μπροστά στο μεγαλείο και την ιστορία του ιερού αυτού χώρου των προγόνων μας. Δυστυχώς, όμως, βιώσαμε από εκεί και πέρα μια μεγάλη απογοήτευση με τη στάση των εργαζομένων και των ξεναγών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνο το χρονικό διάστημα», αναφέρουν.

Οι τρεις καθηγήτριες-συνοδοί έγιναν μάρτυρες της αποδοκιμασίας του υπαλλήλου όταν πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε κανονίσει να πληρώσει για ξεναγό και «απωθήθηκαν με άσχημο τρόπο οι μαθητές».

Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση και ο θυμωμένος τόνος της αρχηγού της εκδρομής ώστε τα παιδιά να εισέλθουν στον χώρο του μουσείου άμεσα, όπως είχε κανονιστεί, σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας. Δυστυχώς το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί.

«Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια τρομερά σοκαριστική περιήγηση στον χώρο του μουσείου, όχι μόνο για τους συνοδούς-καθηγητές, αλλά κυρίως για τους μαθητές. Οι υπεύθυνοι παρευρισκόμενοι-εργαζόμενοι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου πίεζαν συνεχώς με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές μας με σκοπό να αποχωρήσουν από τον χώρο ώστε να μην ενοχλούν τους ξεναγούς στο έργο τους, αφού εξυπηρετούσαν σχολεία που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν», καταγγέλλεται.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι απαγορεύτηκε στα παιδιά η είσοδος στον χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’, γιατί εκεί υπήρχε κάποιος ξεναγός με κάποιο άλλο σχολείο!

Ταπεινωμένοι

«Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος (σ.σ. καθηγητής) από άλλο σχολείο, άγνωστο σε μας, πρότεινε (προς τιμήν του) να παρακολουθήσουν κάποιοι μαθητές μας την ξενάγηση που είχε πληρώσει το σχολείο του, όμως προς έκπληξή μας ο ξεναγός σταμάτησε απότομα και αρνιόταν να συνεχίσει. Ετσι, αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τον χώρο τρομερά ταπεινωμένοι. Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ήταν τόσο “πιεστική”, ώστε όλοι οι μαθητές μας “πετάχτηκαν” έξω από τον χώρο του μουσείου χωρίς να καταλάβουν τίποτα και νιώθοντας παραγκωνισμένοι και πολύ απογοητευμένοι», καταγγέλλουν οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίστηκε, ότι οι συνοδοί καθηγητές ήταν προετοιμασμένοι για να διδάξουν οι ίδιοι τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, οπότε η παρουσία ξεναγών δεν ήταν απαραίτητη. Δυστυχώς όμως, παρεμποδίστηκαν…

Το 10ο Γυμνάσιο Βόλου έχει μαθητές που στο σύνολό τους είναι παιδιά γονιών του μεροκάματου και μάλιστα, εξαιτίας της κρίσης, άνεργων γονέων. «Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με μια τόσο φρικτή ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί δεν μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω χρήματα;» αναφέρει εύλογα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας στην καταγγελία της.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Εκπληκτη από τις καταγγελίες δηλώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και απαντά ότι ο ισχυρισμός περί «φρικτής ρατσιστικής αντιμετώπισης» των συγκεκριμένων μαθητών, επειδή κατά τους συντάκτες της επιστολής δεν συνοδεύονταν από ξεναγό, «είναι απολύτως ανυπόστατος». Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι ευρύτερα γνωστή η ιδιαιτερότητα του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, η είσοδος, περιήγηση και έξοδος από το οποίο πραγματοποιείται αναγκαστικά συντεταγμένα και με προγραμματισμένη συνεχή ροή. Δυστυχώς, και μολονότι ενημερώνονται (σ.σ. τα σχολεία) από τους υπεύθυνους του μουσείου για τα πιθανά προβλήματα λόγω υπεράριθμων επισκεπτών, οι επισκέψεις των σχολικών εκδρομέων πραγματοποιούνται μαζικά τον Απρίλιο και Μάιο, με αποτέλεσμα την αναγκαστική αναμονή στον αύλειο χώρο του μουσείου στις ώρες αιχμής.

»Την ημέρα της επίσκεψης του διαμαρτυρόμενου σχολείου από 10.30 έως 14.00 εισήλθαν στο μουσείο 28 διαφορετικές σχολικές ομάδες, δηλ. 1.260 μαθητές και επιπλέον 352 επισκέπτες. Από τα περιγραφόμενα στην επιστολή προκύπτει ότι οι συνοδοί καθηγητές δεν διατήρησαν τη συνοχή της ομάδας των μαθητών και αυτό πιθανότατα αποτέλεσε την αιτία που τα παιδιά βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλα γκρουπ και αντιμετώπισαν ίσως κάποια προβλήματα, ωστόσο η σύσταση να περιμένουν την έξοδο της προηγούμενης ομάδας από τον χώρο πριν εισέλθουν οι ίδιοι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απαγόρευση εισόδου».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

899

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση