Εμπλοκή με το προσφυγικό πλοίο «Aquarius»: «Δεν μπορούμε να πλεύσουμε προς την Ισπανία»

Εμπλοκή με το προσφυγικό πλοίο «Aquarius»: «Δεν μπορούμε να πλεύσουμε προς την Ισπανία»

Περιπλέκεται η κατάσταση με το πλοίο «Aquarius» στο οποίο επιβαίνουν 629 πρόσφυγες μετά την απόφαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της οργάνωσης «Μεσόγειος SOS» που έχουν την ευθύνη της αποστολής, να μην δεχθούν την πρόσκληση της Ισπανίας και να ταξιδέψουν έως εκεί, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να τους δεχθούν.

Όπως μεταδίδει το Euronews, ενώ νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, η περιπέτεια των ταλαιπωρημένων προσφύγων φάνηκε να λαμβάνει τέλος, μετά την προθυμοποίηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια, αργά το βράδυ το σκηνικό ανατράπηκε καθώς τα μέλη των ΜΚΟ αρνήθηκαν να γίνει το ταξίδι.

«Έχουμε επικοινωνήσει με τις αρχές σε Ισπανία και Ιταλία. Ως υπεύθυνοι του πλοίου Aquarius, δηλώνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με τόσο πολλούς μετανάστες δεν είναι ασφαλές για το πλοίο, το πλήρωμα και τους διασωθέντες να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μέχρι την Ισπανία. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι αν είχαμε πολύ λιγότερους μετανάστες και βεβαίως αν μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε σε προστατευμένο χώρο. Τώρα, πολλοί κοιμούνται στο κατάστρωμα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού» υποστηρίζει ο Νικόλα Στάλλα, συντονιστής της ομάδας της SOS MEDITERRANEE στο πλοίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η απεσταλμένη του euronews, Ανελίζ Μπόργεζ, η οποία είναι η μοναδική δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Aquarius, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτή την απόφαση: τα μέλη των ΜΚΟ θεωρούν πως το ταξίδι έως την Ισπανία δεν είναι ασφαλές για το πλοίο, το πλήρωμα και τους μετανάστες.

Το συγκεκριμένο ταξίδι, εκτιμούν, απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ημέρες, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αναμένονται κύματα δύο μέτρων.

Απαιτούνται περισσότερα ρούχα και κουβέρτες για τους μετανάστες.

Οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ έχουν ειδοποιήσει την Ιταλία ότι δε θέλουν να ταξιδέψουν έως την Ισπανία, ωστόσο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε απάντηση.

Πηγή: https://tvxs.gr

360

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση