Κόβουν τις σόλες από τα παπούτσια τους, αλλάζουν την ηλικία τους στα έγγραφα και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Ιταλία

Κόβουν τις σόλες από τα παπούτσια τους, αλλάζουν την ηλικία τους στα έγγραφα και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Ιταλία

Υποκριτικό φαίνεται το ηθικό μάθημα της Γαλλίας στη νέα κυβέρνηση λαϊκιστών και ακροδεξιών της Ιταλίας για τη στάση της στο προσφυγικό, αφού σύμφωνα με έκθεση της Oxfam η γαλλική αστυνομία έχει κακοποιήσει χιλιάδες προσφυγόπουλα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση της Μεγάλης Βρετανίας καταγγέλλει ότι Γάλλοι συνοριοφύλακες κόβουν τις σόλες από τα παπούτσια ανήλικων και ευάλωτων μεταναστών, αλλάζουν την ηλικία τους στα έγγραφα και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Ιταλία, παραβιάζοντας τους νόμους της Ε.Ε. και της ίδιας της χώρας.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται εν μέσω της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αφότου ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρώμη για «κυνισμό» και «ανεύθυνη» συμπεριφορά λόγω της απαγόρευσης του πλοίου «Aquarius» με τους 629 μετανάστες που τελικά θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Βαλένθια.

Η έκθεση περιγράφει την τραγική κατάσταση περίπου 16.500 προσφύγων και μεταναστών, από τους οποίους το 1/4 είναι ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν εγκλωβιστεί σε μία «no man’s land» κοντά στην ιταλική συνοριακή πόλη Βεντιμίλια και στη γαλλική Μεντόν πλησίον της Νίκαιας.

Η Oxfam αναφέρει ότι ανήλικοι που διασχίζουν στη Γαλλία «κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά, κρατούνται σε κελιά χωρίς φαγητό, νερό ή κουβέρτες και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απεθυνθούν σε κάποιο φύλακα».

Οι Γάλλοι συνοριοφύλακες κατηγορούνται επίσης ότι κόβουν τις σόλες των παπουτσιών τους και ότι παίρνουν τις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων τους. Για παράδειγμα, ανάγκασαν ένα κορίτσι από την Ερυθραία να γυρίσει στην Ιταλία μέσω ενός μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου κουβαλώντας το μόλις 40ημερών μωρό της.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Θυμίζουμε ότι από το 2015 το Παρίσι έχει εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει πως τα συνόδευτα ανήλικα, σε αντίθεση με τους ενήλικους, μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ε.Ε. έχουν συγγενείς, αλλιώς μπορούν να επιλέξουν όποια άλλη χώρα θέλουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γαλλική αστυνομία συχνά τροποποιεί τα έγγραφα των ανηλίκων, ώστε να φαίνονται ενήλικοι και τους στέλνει στην Ιταλία ή ώστε να φαίνεται ότι οι ίδιοι θέλουν να πάνε στην Ιταλία. Ακόμα κι αν ένα παιδί θέλει να επιστρέψει στη γειτονική χώρα, οι νόμοι υπαγορεύουν ότι χρειάζεται να περάσουν 24 ώρες και να οριστεί κηδεμόνας.

«Αυτές οι διατάξεις παραβιάζονται επανειλημμένα, καθώς οι Γάλλοι αξιωματικοί επιβιβάζουν τα παιδιά αμέσως σε τρένο για τη Βεντιμίλια» γράφει η έκθεση, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη φροντίδα τους, καθώς αφού βγαίνουν από τα βαγόνια θα πρέπει να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Στο μεταξύ ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες εκεί, είτε σε έναν υπαράριθμο κρατικό καυτλισμό είτε σε πρόχειρο σε άσχημες συνθήκες χωρίς νερό, θέρμανση ή σύστημα αποχέτευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγος η Oxfam συνέστησε στη Ρώμη να «βελτιώσει σημαντικά» τις διαδικασίες ασύλου και να μεριμνήσεις αυτές να είναι κατανοητές στους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αφρική, διέσχισαν με πλοία τη Μεσόγειο κι έφτασαν στις ιταλικές ακτές τα τελευταία πέντε χρόνια. Πέρυσι 17.337 παιδιά πήγαν στην Ιταλία, εκ των οποίων 15.779 ήταν ασυνόδευτα.

Πολλοί μετανάστες της Δυτικής Αφρικής που μιλούν γαλλικά επιθυμούν να φτάσουν στη Γαλλία. Άλλοι επιδιώκουν να φτάσουν στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία για να μείνουν με συγγενείς ή φίλους.

Αντιμεταναστευτικό «μπλόκο» πριν τη σύνοδο της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Ιταλία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τις αναλογεί με τις ποσοστές προσφύγων στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Ο αντιπρόεδρος και νέος υπουργός εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Γαλλία ότι δέχτηκε από την Ιταλία μόνο 640, ενώ είχε υποσχεθεί να πάρει 9.816 μετανάστες.

Ο ηγέτης της συγκυβερνούσας ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά εμμένοτας στη σκληρή αντιμεταναστευτική του στάση έχει διαμηνύσει να σταματήσει την είσοδο πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ισχυρίστηκε μέσα στην εβδομάδα ότι το προσφυγικό απειλεί την «επιβίωση» των 28, που έχουν επιδείξει πλήρη αδυναμία να υιοθετήσουν κοινή μεταστευτική πολιτική και επί της ουσίας απροθυμία να διαχειριστούν το ζήτημα.

Αυτό θα κυριαρχήσει στο τέλος του μήνα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου  θα συζητηθεί και το θέμα του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο.

Με πληροφορίες από DW, AFP, ΑΡ

Πηγή: http://www.efsyn.gr

802

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση