Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της γενιάς του στον τομέα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά έχει μελετήσει πολύ και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Όσα δεν είπες». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ δίνει την δική του ερμηνεία για την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.
Δείτε το video εδώ
Για τον Μαρκ Μαζάουερ οι πολιτικές λιτότητας ήταν αυτές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ανάδυση των ακροδεξιών κομμάτων και όχι το προσφυγικό.
ΜΑΖΑΟΥΕΡ Η ταύτιση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης με την λιτότητα προκάλεσε τρομακτική ζημιά στο ύφασμα της δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι η προσφυγική κρίση είχε την ίδια επίδραση. Επηρέασε πολύ λιγότερο τις ζωές των ανθρώπων απ’ όσο η λιτότητα. Έχει όμως μια συμβολική δύναμη που η δεξιά εκμεταλλεύτηκε.
Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό, η διάψευση της προσδοκίας για ευημερία που επέφερε η οικονομική κρίση αποκάλυψε και το δημοκρατικό έλλειμμα των ευρωπαϊκών θεσμών.
ΜΑΖΑΟΥΕΡ Νομίζω ότι την δεκαετία του 90 και του 2000, την χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι πολιτικές ελίτ κατέληξαν να αντιλαμβάνονται την πολιτική ως διαχείριση των κανόνων της αγοράς. Τίποτα παραπάνω. Υπάρχει μια κρίση πολιτικής απόφασης στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να αντιμετωπισθεί άνοδος της ακροδεξιάς δεν αρκεί η καταδίκη, αλλά και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της, λέει ο Μαρκ Μαζάουερ. Επισημαίνει ότι η κατάχρηση που έχει γίνει στον όρο λαϊκισμός στο δημόσιο λόγο αποπροσανατολίζει και εντέλει δεν βοηθάει.
ΜΑΖΑΟΥΕΡ Πάντα ένιωθα ότι ο όρος λαϊκισμός ήταν ένας χαρακτηρισμός που οι άνθρωποι απέδιδαν σε άλλα πολιτικά κινήματα που δεν τους άρεσαν. Δεν ήταν πολύ χρήσιμος. Λειτουργεί λίγο σαν άλλον έναν όρο, τον ολοκληρωτισμό. Ο ολοκληρωτισμός ήταν μια έννοια που χρησιμοποιήθηκε ψυχροπολεμικά για να περιγράψει και την αριστερά και τη δεξιά. Ο κομμουνισμός ήταν ολοκληρωτισμός, ο φασισμός ήταν ολοκληρωτισμός. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση γιατί εξαφάνιζε τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ιδεολογίες. Φοβάμαι ότι ο όρος λαϊκισμός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Το νέο του βιβλίο «Όσα δεν είπες» (εκδόσεις Άγρα) είναι μια ιστορική έρευνα για τις απαρχές της οκτωβριανής επανάστασης μέσα από την ιστορία της οικογένειας του. Αναζητώντας το τι καθόρισε την πορεία του ρωσοεβραίου επαναστάτη παππού του και την μετανάστευση του στο Λονδίνο, ο Μαζάουερ μιλά για όσα καλύφθηκαν από τα κυρίαρχα αφηγήματα και τελικά από τη σιωπή.






