Τουρκία: Οι εργάτες στην Barilla ξεκίνησαν απεργία

Τουρκία: Οι εργάτες στην Barilla ξεκίνησαν απεργία

Στην περιοχή της Μπόλου, 160 εργάτες στην Barilla – μέλη του συνδικάτου Τροφίμων Tek Gida-IS, κατέβηκαν σε απεργία εφόσον δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επί ένα εξάμηνο ανάμεσα στους εργάτες και τα αφεντικά της επιχείρησης. Στις διαπραγματεύσεις τα αφεντικά επέμεναν στην αύξηση μισθού κατά 15% έναντι του 20% που διεκδικούσαν οι εργάτες.

Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη της Μπόλου, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν στις 8 το πρωί και κρέμασαν πανώ «Σε αυτό τον χώρο εργασίας γίνεται απεργία» και στις δύο εισόδους του εργοστασίου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αστυνομία έφερε στο χώρο της απεργίας την ΤΟΜΑ, δηλαδή μονάδες καταστολής με τις δολοφονικές «αύρες» που χρησιμοποιήθηκαν κατά του αγωνιζόμενου πλήθους στην εξέγερση του Γκεζί και αλλού.
Έξω από το εργοστάσιο ακούστηκαν τα συνθήματα «Ενωμένοι θα νικήσουμε», «Η νίκη θα είναι των εργατών που αντιστέκονται» και μετά την ομιλία του Turkel, πρόεδρου της ομοσπονδίας Turk-IS, οι απεργοί έστησαν χορό, ενώ μέλη της Turk Metal επισκέφτηκαν τους εργάτες της Barilla για να τους μεταφέρουν την συμπαράστασή τους.
Η Turk-IS είναι συντηρητική εργατική Ομοσπονδία στην οποία ανήκει το Tek Gida, με τον Πρόεδρό της να απολογείται στα αφεντικά πως η απεργία ήταν το «ύστατο μέσο» μετά από 6 μήνες διαπραγματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από την εργατική πίεση της βάσης του συνδικάτου. Η δυναμική της απεργίας μένει να φανεί. Από τώρα όμως πρέπει να έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας, από τώρα πρέπει να αντλήσει η ελληνική εργατική τάξη από το αγωνιστικό παράδειγμα των Τούρκων απεργών, ενάντια στους Έλληνες καπιταλιστές που ξεσαλώνουν και τις επερχόμενες νέες μνημονιακές (της …”εξόδου από τα μνημόνια”) κυβερνητικές επιθέσεις.
Πηγή: https://www.evrensel.net/haber/356306/barilla-iscileri-greve-cikt μέσω: https://www.redtopia.gr
45

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση