Διεθνής Αμνηστεία: Σώστε το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο!

Διεθνής Αμνηστεία: Σώστε το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο!

Σώστε το ΠΙΚΠΑ! Ο καταυλισμός αλληλεγγύης προσφύγων στη Λέσβο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να κλείσει.

Ο καταυλισμός του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο είναι ένα μοναδικό μη- τυπικό καταφύγιο προσφύγων, διαχειριζόμενο από εθελοντές, ο οποίος από το 2012 φιλοξενεί και βοηθά χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταξύ των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, θυμάτων βασανιστηρίων και ανθρώπων ΛΟΑΤΙ. Ορισμένες από τις υπηρεσίες του είναι ανοικτές τόσο για τους διαμένοντες του καταυλισμού, όσο και για την τοπική κοινότητα, όπως το νηπιαγωγείο όπου τα παιδιά από τον καταυλισμό και την τοπική περιοχή μαθαίνουν μαζί.

Στις 28 Ιουνίου η Περιφερειάρχης του Βόρειου Αιγαίου ανακοίνωσε στην ουσία ότι το ΠΙΚΠΑ θα διακόψει τη λειτουργία του εντός 15 ημερών, καθώς η περιοχή προετοιμασίας φαγητού δεν θεωρήθηκε «κατάλληλη για την υγεία και το περιβάλλον», έπειτα από επιθεώρηση του υγειονομικού. Αυτή η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όταν στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνταν – εκτός από τους ήδη διαμένοντες – εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό στη Μόρια μετά από βίαιες συγκρούσεις με φόβο για τη ζωή τους.

Πρέπει να σώσουμε αυτό το καταφύγιο αλληλεγγύης και ελπίδας για τους πρόσφυγες και την τοπική κοινότητα. Κάνε ένα Tweet στην Χριστιάννα Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και προέτρεψέ την να #SavePIKPA

Αυτή η ενέργεια της Περιφερειάρχη αποτελεί μόνο την τελευταία απειλή για το κρίσιμο έργο του καταυλισμού αλληλεγγύης του ΠΙΚΠΑ. Ορισμένοι ιδιοκτήτες τοπικών ξενοδοχείων έχουν υποβάλλει καταγγελία για να κλείσει το ΠΙΚΠΑ για λόγους διαταραχής της δημόσιας τάξης και απώλειας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θυμάμαι στη Μόρια κοιμόμουν μερικές φορές κάθε τρεις μέρες. Από τότε που ήρθα στο ΠΙΚΠΑ κοιμάμαι ήρεμα. Ηρέμησα ψυχικά. Στη Μόρια, πάντα σκεφτόμουν για την αρνητική πλευρά της ζωής…

— M*, 29 χρονών Σύριος αιτών άσυλο

Η κίνηση για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αρχές στην Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για να καταργήσουν τις οργανώσεις και τα άτομα που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Αν το ΠΙΚΠΑ τεθεί εκτός λειτουργίας, εκατοντάδες ευάλωτοι πρόσφυγες θα βρεθούν χωρίς καταφύγιο και χωρίς την πολύ αναγκαία υποστήριξη που χρειάζονται.

Πηγή: https://www.amnesty.gr

 

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση