(ή αλλιώς γιατί αξίζει η υποστήριξη και η συμμετοχή)
Το 2003 σε ένα βιομηχανικό κτίριο του Κολωνού, μιά ομάδα μεταναστών από το Μπαγκλαντές με δύο δασκάλους ξεκίνησαν μαθήματα ελληνικών τις Κυριακές. Κάθε βδομάδα συμμετείχαν όλο και περισσότεροι, συχνά μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που μας έδειξε την μεγάλη ανάγκη των οικονομικών μεταναστών να γνωρίζουν την γλώσσα της χώρας στην οποία ζουν και εργάζονται.
Στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της ίδιας χρονιάς ζητήσαμε ένα περίπτερο για το νεοσύστατο “Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών”. Σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε στον κόσμο τί θέλαμε να κάνουμε και να ζητήσουμε την συμμετοχή του: εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες για διευκόλυνση της καθημερινότητας τους, με ταυτόχρονη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για άδειες παραμονής και εργασίας, ίσα δικαιώματα με τους έλληνες εργαζόμενους, άσυλο στους πρόσφυγες. Η ανταπόκριση ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη. Στο τριήμερο μαζεύτηκαν εκατοντάδες δηλώσεις συμμετοχής, και το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο είχε πια οριστεί.
Στα επόμενα χρόνια πέρασαν -δίχως υπερβολή- χιλιάδες ενήλικες μαθητές/τριες από δεκάδες χώρες του πλανήτη, συμμετέχοντας στα 16 τμήματα που λειτουργούσαν, αναγκαστικά, και το απόγευμα του Σαββάτου.
Η πολυπληθής ομάδα δασκάλων, που συγκροτήθηκε άμεσα, κατάφερε με την μηνιαία συνάντηση της και με πολύ μεράκι να φτιάξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεταναστών για όλα τα επίπεδα (από αρχάριους μέχρι συμμετοχή σε εξετάσεις για την πιστοποίηση ελληνομάθειας).
Σημαντικό ρόλο για την λειτουργία αυτής της προσπάθειας έχει πάντα η πολυεθνική ομάδα γραμματειακής στήριξης, που υποδέχεται μαθητές και εθελοντές, συντονίζει το σύνολο των δραστηριοτήτων, ενημερώνει και καλεί σε συμμετοχή για τις “εξωσχολικές” δράσεις μας. Χωρίς αυτές και αυτούς θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα…
Από το ξεκίνημα ομάδα εθελοντών δικηγόρων στήριξε αφιλοκερδώς μετανάστες με πληροφορίες για την διαδικασία των χαρτιών, ενημερώσεις για τους νέους νόμους κάθε φορά, αλλά ακόμα και διεκδίκηση δεδουλευμένων -με καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας- από άπληστους εργοδότες.
Το Κυριακάτικο ωστόσο ανέπτυξε και έντονη “εξωσχολική” δραστηριότητα. Κεντρική ιδέα πάντα ήταν η ενότητα των εργαζόμενων ανεξαρτήτως εθνικότητας, η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και οι ιδιαίτερες διεκδικήσεις των μεταναστών και προσφύγων.
Σε αυτά τα χρόνια συνδιοργανώσαμε μαζί με άλλες αντιρατστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς, συλλαλητήρια για την κατάκτηση των αδειών παραμονής και εργασίας των μεταναστών, για την ιθαγένεια των παιδιών τους. Δεκάδες αντιρατσιτικές και αντιπολεμικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Συμμετείχαμε ενεργά στο Πανευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα το 2006. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την 21 Μάρτη – παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, σε μιά ευκαιρία για ποικίλες δράσεις που να αφυπνίζουν τον κόσμο, σε διαφορετικές πόλεις, γειτονιές, σχολεία.
Από το 2007 και κάθε χρόνο διοργανώνουμε την Αντιρατσιτική Γιορτή, τόπο συνάντησης του κινήματος, αλλά και χαράς και συνύπαρξης (φέτος αισίως φτάνουμε στην 12η).
Το 2008 ήταν σίγουρα μιά χρονιά ορόσημο για την ελληνική κοινωνία, με την εμφάνιση και εδραίωση σε κάποιες περιοχές (βλ. Αγ. Παντελεήμονα) των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Εκτιμήσαμε ότι χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την αντιρατσιστική και αντιφασιστική δραστηριότητα μας κι έτσι προχωρήσαμε με την δημιουργία της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό” σε γειτονιές της Αθήνας και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο να δράσουμε από κοινού με κόσμο που απεχθάνεται την φασιστική ιδεολογία, να βάλουμε φρένο στην εξάπλωση των νεοναζί, όσο περνά απ’ το χέρι μας.
Μία από τις ομορφότερες προσπάθειες αυτών των χρόνων ήταν η Εργατική Πρωτομαγιά του 2009, με την συμμετοχή δεκάδων κοινοτήτων και συλόγων μεταναστών με την ανάδειξη της ενότητας των εργαζόμενων ενάντια σε ρατσιμό, φασισμό και την ισλαμοφοβία που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ως ιδεολόγημα.
Την ίδια χρονιά το Κυριακάτικο σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων του γειτονικού ΕΠΑΛ ξεκίνησε να κάνει μαθήματα τις Κυριακές και στις αίθουσες του δημόσιου σχολείου, με αφορμή την φασιστική επίθεση κάποιων μαθητών σε μετανάστες της περιοχής. Η εκδήλωση που κάναμε στο ΕΠΑΛ και η συνύπαρξη στον χώρο τους με τους μετανάστες είναι αλήθεια πως άλλαξε το νοσηρό κλίμα που πήγαινε να δημιουργηθεί.
Τα δύο τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση προσφύγων λόγω πολέμου, βρήκε το Κυριακάτικο και την ΚΑΡ, σε συνεργασία με συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή για την στήριξη αυτών των ανθρώπων. Από την τεράστια συλλογή και κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης τον Σεπτέμβρη του ’16, μέχρι την παρέμβαση μας στα camps της Αττικής και την συγκρότηση τμημάτων αγγλικών και γερμανικών στον χώρο του σχολείου.
Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό” χρειάζεται να αλλάξουν στέγη. Όλα αυτά τα χρόνια η ύπαρξη τους στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που συμμετέχουν, στον κόσμο του κινήματος. Ποτέ δεν αξιοποίησε χορηγούς ή δημόσιο χρήμα. Τα βασικά έσοδα κάλυψης της χρονιάς προέρχονται από την Αντιρατσιτική Γιορτή. Οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή, μας καλούν όλες και όλους σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να στηρίξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για καλύτερη συνέχεια.







