Ορθάνοιχτη η πληγή της Μανωλάδας

Ορθάνοιχτη η πληγή της Μανωλάδας

Τρύπα στη γεωγραφία, η Νέα Μανωλάδα παραμένει ανοιχτή πληγή που κανείς για την ώρα δεν έχει βρει τον τρόπο να θεραπεύσει. Γύρω από την πόλη περίπου 4.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε φαβέλες, ενώ –σύμφωνα με καταγγελίες αλληλέγγυων– παρόλο που έχει δοθεί στους εργοδότες δυνατότητα να ασφαλίζουν τους εργάτες με εργόσημο, μόλις 500 έχουν ασφάλιση σ’ ένα σύνολο 12.500 εργατών που ζουν μόνιμα στην περιοχή.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό τον Ιούνιο και «ξεσπίτωσε» 400 Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες έφερε ξανά στην επικαιρότητα με τρόπο δραματικό τη Μανωλάδα.

Η φαβέλα κάηκε ολοσχερώς και μαζί της τα διαβατήρια, οι άδειες διαμονής και οι αιτήσεις, οι ιατρικές βεβαιώσεις, τα τραπεζικά έγγραφα και τα όποια χρήματα είχαν καταφέρει να μαζέψουν οι εργάτες.

Τέσσερις μήνες μετά, κανένα από τα προβλήματα των πυρόπληκτων -έστω- εργατών δεν έχει λυθεί. Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το «οικονομικό θαύμα» της φράουλας και πέντε χρόνια ύστερα από τότε που στην κυριολεξία οι φράουλες βάφτηκαν με αίμα, καμία λύση δεν έχει βρεθεί ώστε να μπει οριστικό τέλος στην άγρια δύση της Μανωλάδας –και των «Μανωλάδων»– αυτής της χώρας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, 164 εργάτες με έγγραφο απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Συνήγορο του Πολίτη, τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να υλοποιηθούν τα αυτονόητα: να αντικατασταθούν τα χαμένα έγγραφα, να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να γίνουν έλεγχοι στους εργοδότες και να τους δοθεί το επίδομα για τους πυρόπληκτους.

Σειρά αιτημάτων

Από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα τον Ιούνιο
Eurokinissi/Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr

Το μόνο που έχει χορηγηθεί στους πυρόπληκτους μετανάστες είναι η «Βεβαίωση Πυρκαγιάς» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, όπου αναφέρονται αναλυτικά τα αντικείμενα και έγγραφα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι εργάτες αναρωτιούνται αν και πότε έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των εγγράφων τους.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας μάς απάντησαν πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αιτήματα των εργατών να υλοποιηθούν άμεσα.

Οι εργάτες ζητούν:

 Αυτοψίες για τον εντοπισμό των παραβιάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στις αγροκαλλιέργειες.

 Να τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ανάλογη με αυτήν που έλαβαν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι κατ’ εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

 Να δημιουργηθούν χώρος υποδοχής εργατών γης-μεταναστών και ασφαλή καταλύματα.

 Να θεσμοθετηθεί νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών εποχικής εργασίας.

 Οι συναρμόδιοι υπουργοί να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την άρση των συνθηκών ανάπτυξης φαινομένων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Οπως μας εξηγούν μέλη της οργάνωσης Generation 2.0, που εδώ και ενάμιση χρόνο πραγματοποιούν σεμινάρια ενημέρωσης στους Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες γης στη Μανωλάδα, η επιστολή των άστεγων και πυρόπληκτων μεταναστών προς τα υπουργεία δεν είναι παρά το τελευταίο βήμα σε μια συστηματική και πολύπλευρη παρέμβαση στην περιοχή.

Η Sebene Eshete, κόρη μεταναστών η ίδια, που έχει γεννηθεί και σπουδάσει στην Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη των Generation 2.0, μιας οργάνωσης που περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, ντόπιους και μετανάστες, που αγωνίζονται για την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, μας εξηγεί ότι και στη Μανωλάδα και στη Λάππα επικρατούν παρόμοιες συνθήκες εξαθλίωσης και μια μόνιμη κατάσταση «παρανομοποίησης», που διαιωνίζει την εκμετάλλευση.

«Εργάτες που διαμένουν χρόνια στην περιοχή οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά. Επισκεφθήκαμε πολλές φορές τους καταυλισμούς. Αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες που αρκεί να τις δεις μία φορά για να σου χαραχτούν στο μυαλό για πάντα».

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Η Sebene μάς περιγράφει σκηνές που δημιουργούν αν μη τι άλλο ερωτήματα και για τη στάση των αυτοδιοικητικών αρχών:

«Στο χωράφι του ιδιώτη που τους μετέφεραν, δεν έκαναν τίποτα για να διευκολύνουν τη διαμονή τους. Δεν τους μαζεύουν τα σκουπίδια, δεν καθάριζαν τις ελάχιστες χημικές τουαλέτες. Σαν να ήθελαν με έναν τρόπο να τους πουν να τα μαζεύουν».

Επιτόπιες αυτοψίες

Τα μέλη της Generation 2.0 πραγματοποίησαν επιτόπιες αυτοψίες στο πεδίο, αλλά και συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, δήμο και εργοδότες.

Οπως λένε, διαπίστωσαν ότι ενώ στα λόγια οι περισσότεροι δήλωναν πως ενδιαφέρονται για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών, στην πράξη πετούσαν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

«Μιλήσαμε με εργοδότες που δήλωναν ότι θα ήθελαν να προσλάβουν τους εργαζομένους νόμιμα, αλλά ταυτόχρονα έλεγαν ότι είναι ο νόμος αυτός που δεν τους διευκολύνει».

Πρόκειται για τροπολογία στον νόμο για τη μετανάστευση 4251/2014, που ψηφίστηκε το 2016, για τη «ρύθμιση της απασχόλησης των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία».

Η ρύθμιση προέβλεπε την ασφάλιση των εργατών με εργόσημο έπειτα από δήλωση των εργοδοτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι «αντιμετωπίζουν κατάσταση ανωτέρας βίας» και δεν μπορούν να συνάψουν νόμιμες συμβάσεις εργασίας.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

«Τι έχει αλλάξει μετά τον Ιούνιο, που άνοιξε και πάλι η δημόσια συζήτηση για τις ‘‘Μανωλάδες’’;», τον ρωτήσαμε.

«Δυστυχώς τίποτα, η κατάσταση παραμένει τραγική», μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος εκτιμά ότι στο σύνολο των 12.500 εργατών στα χωράφια της δυτικής Αχαΐας είναι ζήτημα να έχουν ασφαλιστεί οι 500 – κι αυτοί όχι για όλες τις μέρες που εργάστηκαν.

«Πρέπει η πολιτεία να στείλει την οικονομική αστυνομία και το ΣΕΠΕ να διενεργήσουν σαρωτικούς ελέγχους στις περιοχές αυτές όπου καταστρατηγείται κάθε έννοια εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρέπει άμεσα επίσης να φροντίσει για την υγεία όσων δουλεύουν στα θερμοκήπια όπου δεν υπάρχει εξαερισμός και η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Οι εργάτες είναι εκτεθειμένοι σε αναπνευστικά, δερματολογικά, νευρολογικά προβλήματα, παθήσεις του αναπνευστικού… μέχρι καρκίνο. Τα μέτρα προστασίας για όσους υφίστανται έκθεση στα φυτόφαρμακα είναι ανύπαρκτα».

Πηγή: efsyn.gr

 

54

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση