Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πιο διάσημος ναύτης καρτούν όλων των εποχών

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πιο διάσημος ναύτης καρτούν όλων των εποχών

Ο Ποπάι, ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς μας ήρωες «γεννήθηκε» απ’ το πενάκι του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ στις 17 Γενάρη του 1929, σε μία σειρά κόμικς της νεοϋορκέζικης εφημερίδας Evening Journal. Η σειρά αυτή μετρούσε ήδη δέκα χρόνια ζωής, με πρωταγωνιστές την Όλιβ Όιλ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέιβι. Ο Ποπάι εμφανίστηκε σ’ έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του.

popeyesilueta2 (1)

Διαφέρει πολύ από τους άλλους ήρωες κόμιξ. Αμόρφωτος, κοντός, με ιδιόμορφη εμφάνιση και φωνή, με ένα μάτι και κανένα δόντι. Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πiπα και τη ναυτική στολή του. Όταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι, και συνήθως τις «βρέχει» στον Μπρούτο, μεγαλύτερο εχθρό του και βασικό ανταγωνιστή του για την αγάπη της Όλιβ.

Στον κινηματογράφο, ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933 και η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ’ ό,τι στις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.

Στην Ελλάδα, ο Ποπάι πρωτοπαρουσιάστηκε από το περιοδικό «Βέλος» στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Επιμέλεια: Ηρακλής Κακαβάνης

πηγή:atexnos.gr

249

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση