Ιστορική ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού σε νόμο για πρόσφυγες

Ιστορική ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού σε νόμο για πρόσφυγες

Το Εργατικό Κόμμα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κατόρθωσαν να περάσουν νόμο ώστε οι γιατροί που φροντίζουν τους αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε κέντρα στα νησιά Ναούρου και Μανούς να μπορούν να τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα | AP Photos/Rod McGuirk

Μεγάλη ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στο κοινοβούλιο της χώρας καθώς η αντιπολίτευση κατόρθωσε να περάσει νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εξωχώρια στρατόπεδα. Η ήττα αυτή, η πρώτη για πρωθυπουργό στην Αυστραλία από το 1929, μπορεί να γίνει η αφορμή για νέες εκλογές στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έκανε προσωπική εκστρατεία ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Το Εργατικό Κόμμα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές συνεργαζόμενοι κατόρθωσαν να περάσουν νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι γιατροί που φροντίζουν τους αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε κέντρα στα νησιά Ναούρου και Μανούς, θα μπορούν να αποφασίζουν για τη μεταφορά στην Αυστραλία όσων κρίνουν ότι η υγείας τους το απαιτεί, προκειμένου να λάβουν επιπλέον ιατρική φροντίδα.

Ο νόμος πέρασε με 75 ψήφους υπέρ και 74 κατά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στο κέντρο κράτησης του Ναούρου σημειώνονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ασκείται βία ακόμη και εις βάρος παιδιών και γυναικών.

Οι γιατροί που υπέγραψαν το αρχικό αίτημα για τη νομοθετική ρύθμιση έχουν καταγράψει περιστατικά αυτοκτονιών μεταξύ των προσφύγων, ενώ οι ψυχίατροι που εξέτασαν τα παιδιά που βρίσκονται εκεί και πολλά από αυτά δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, παρουσιάζουν επίσης αυτοκτονικές τάσεις, συνεπεία των συνθηκών κράτησης.

Επίσης, υπήρξαν περιστατικά προσφύγων που ασθένησαν και λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας δεν πρόλαβαν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να πεθάνουν.

Ο Σκοτ Μόρισον, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2018 έπειτα από ένα εσωτερικό πραξικόπημα στο Φιλελεύθερο Κόμμα του σε βάρος του μετριοπαθούς Μάλκολμ Τέρνμπουλ, έχασε στη συνέχεια την πλειοψηφία όταν ο προκάτοχός του επέλεξε να μην υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα με αποτέλεσμα την έδρα στην εκλογική του περιφέρεια να κερδίσει ο ανεξάρτητος Κέριν Φελπς.

Από τότε ο Μόρισον εξαρτάται από την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών για τον έλεγχο της Κάτω Βουλής του αυστραλιανού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αυτή τη φορά στήριξαν την πρόταση των Εργατικών.

Ο Μόρισον, στην προσπάθειά του να πείσει το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη νομοθετική ρύθμιση, είχε υποστηρίξει ότι αν περνούσε «θα έχανε η κυβέρνηση τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής» και αυτό θα «προκαλούσε αμέτρητη οδύνη».

Επίσης, είχε υποστηρίξει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Αυστραλία, ενώ θα αυξηθούν και τα περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, ενισχύοντας το έργο τον διακινητών.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

 

143

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση