«Οι εργαζόμενοι αξίζουν περισσότερα»: γενική απεργία στο Βέλγιο

«Οι εργαζόμενοι αξίζουν περισσότερα»: γενική απεργία στο Βέλγιο

Η πρώτη γενική απεργία στο Βέλγιο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες προκαλεί πλήρη παράλυση στη χώρα, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ομοίως τα λεωφορεία και τα τραμ πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo έχει ανασταλεί.
Στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

Οι συρμοί υψηλής ταχύτητας, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, έχουν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά χθες.

Βέλγοι συνδικαλιστές απέκλεισαν σήμερα ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γερμανία και σταμάτησαν την κυκλοφορία σε ένα άλλο, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Ο δρόμος που οδηγεί στη Γερμανία είχε αποκλειστεί πλήρως στο Οζέ, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς από το Κέλμις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Αμφότερες οι πόλεις βρίσκονται κοντά στη γερμανική πόλη του Άαχεν.

Το σοσιαλιστικό εργατικό συνδικάτο FGTB ανακοίνωσε πως οργάνωσε «μια συμβολική δράση για να αμφισβητήσει την πολιτική της Ευρώπης και της κυβέρνησης Μέρκελ που πιέζει για να περάσουν οι πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις και θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων».

Στις Βρυξέλλες, μέλη του FTGB μοιράζουν προκηρύξεις με τίτλο «Ας μην μας ληστέψουν» κατά του πακέτου λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.

Τα συνδικάτα κάλεσαν στην πρώτη γενική απεργία από το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό τον Ελιό ντι Ρουπό να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ μετά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% φέτος για να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά του τέθηκαν υπό έλεγχο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μιμήθηκε τους Standard & Poor’s και Moody’s και υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την Παρασκευή με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη κρίση χρέους και την ύφεση που θα μπορούσε να υποσκάψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η κινητοποίηση συμπίπτει με τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τη 17η μέσα σε δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπό διαπραγμάτευση είναι η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού «διάσωσης», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Πηγή: tvxs.gr

φωτο από τις περιφρουρήσεις της απεργίας σε ε βιομηχανίες, γηροκομεία, νοσοκομεία από τον  

 

63

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση