Μήνυμα στην Ακρόπολη, στην επέτειο της συμφωνίας, ΕΕ-Τουρκίας

Μήνυμα στην Ακρόπολη, στην επέτειο της συμφωνίας, ΕΕ-Τουρκίας

  • Μεγάλη προβολή φωτίζει το μνημείο-ορόσημο της Αθήνας
  • Διαθέσιμοι εκπρόσωποι στη Λέσβο, καθώς η κατάσταση στα νησιά παραμένει κρίσιμη
  • Δείτε εδώ για πλάνα και φωτογραφίες

httpsamnestyboxcomskoxyiktsamfmodrokabhonwdurg

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν ένα ηχηρό μήνυμα χτες το βράδυ, όταν μια τεράστια εικόνα που καλωσόριζε τους πρόσφυγες – «Humanity First – Refugees Welcome» – προβλήθηκε στη μια πλευρά της Ακρόπολης.

Η προβολή, που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, σκοπεύει να τραβήξει την προσοχή στα βάσανα των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι/ες στα ελληνικά νησιά, σήμερα, στην τρίτη επέτειο από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας αποτελεί μία κηλίδα στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Με το μήνυμα του συμβολικού ακτιβισμού στην Ακρόπολη, ως Διεθνής Αμνηστία εκφράζουμε τη βαθιά μας αλληλεγγύη σε αυτούς/ές που διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου αποζητώντας ένα μέλλον με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για αυτούς/ες και τις οικογένειές τους.

Η μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα και η άρση του γεωγραφικού περιορισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών στους καταυλισμούς στα νησιά. Ταυτόχρονα ένας μηχανισμός ίσης κατανομής της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που θα αντικαθιστά τον αποτυχημένο μηχανισμό του Δουβλίνου είναι το στοιχειώδες που πρέπει να κάνει η ηγεσία της Ε.Ε.

Γιατί δεσμευτικοί δεν πρέπει να είναι μόνο οι κανόνες που αφορούν την οικονομία, αλλά πρώτα από όλα αυτοί που αφορούν το σεβασμό στην ανθρωπότητα».

Οπτικοακουστικό υλικό και BRoll διαθέσιμα εδώ:

https://amnesty.box.com/s/koxyiktsamfmo4drokabhonw94du0r6g

 

Υπόβαθρο

Το τεράστιο μήνυμα «Humanity First, Refugees Welcome» [Η Ανθρωπότητα Πρώτη, Καλωσορίζουμε τους Πρόσφυγες], προβλήθηκε στην Ακρόπολη την Κυριακή το απόγευμα.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί μια δήλωση συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και της τουρκικής κυβέρνησης, που στοχεύει στην επαναπροώθηση των ανθρώπων που περνούν στα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, με την υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής γι’ αυτούς/ες. Αυτό συμπεριλαμβάνει τους αιτούντες/αιτούσες άσυλο και τους ευάλωτους/ες μετανάστες/στριες. Αυτό που ακολούθησε στην πράξη, ήταν μια πολιτική περιορισμού, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους στα ελληνικά hotspots για μεγάλες περιόδους.

Σήμερα, βρίσκονται πάνω από 15.000 άνθρωποι στα hotspots των ελληνικών νησιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά. Η πλειοψηφία διαμένει σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, πολλοί/ες διαμένουν σε ακατάλληλες σκηνές και κοντέινερ, αντιμετωπίζοντας κινδύνους για την ασφάλεια και προστασία τους. Ο καταυλισμός στο νησί της Σάμου μόνο, στεγάζει πάνω από 4.000 ανθρώπους, ένας αριθμός που υπερβαίνει τη χωρητικότητά του κατά πάνω από 5 φορές.

Η αλληλεγγύη που έχουν δεχτεί οι αιτούντες /ούσες άσυλο στα ελληνικά νησιά από οργανώσεις, συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα είναι συγκινητική. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό, η αλληλεγγύη αυτή τίθεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και επιχειρείται η αποθάρρυνσή της, μέσω της προσπάθειας ποινικοποίησης της. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και αγωνιζόμαστε μαζί.

Credits: Imagine Cinematography/Amnesty International

#OpenTheIslands #EUTurkeydeal

Πηγή:https://www.amnesty.gr

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση