Λονδίνο: 300 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της κλιματικής αλλαγής

Λονδίνο: 300 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της κλιματικής αλλαγής

Τρίτη ημέρα κινητοποιήσεων σήμερα στο Λονδίνο με τους διαδηλωτές να προειδοποιούν με κλιμάκωση για μια εβδομάδα, ενώ από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί συνολικά 290 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς κόμβους του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας περιλαμβανομένων των Oxford Circus και Marble Arch, όπως και τμήμα του Hyde Park.

Χθες απέκλεισαν γέφυρες και σημαντικές διασταυρώσεις του Λονδίνου, όπως την Όξφορντ Σέρκους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη και παράλυση σε τμήματα του κεντρικού Λονδίνου.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ακτιβιστές έστησαν σκηνές και κάποιοι είχαν στριμωχτεί κάτω από μια ροζ βάρκα που πάνω της είχαν γράψει το σλόγκαν «Πείτε την Αλήθεια».

Δεν έχουμε πρόθεση να φύγουμε

Τις κινητοποιήσεις οργανώνει η Extinction Rebellion που ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αναλάβει δράση για το πλέον επείγον θέμα, το οποίο αγνοεί με σκανδαλώδη τρόπο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να φύγουμε μέχρι να μας ακούσει η κυβέρνηση» δήλωσε ο Τζέιμς Φοξ, εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής οργάνωσης.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Extinction Rebellion έγινε πρωτοσέλιδο στις αρχές του μήνα, όταν περίπου δέκα μέλη της μπήκαν γυμνοί στη Βουλή την ώρα συνεδρίασης για το Brexit για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να συλληφθούν για «προσβολή της δημόσιας αιδούς».

Το κίνημα γεννήθηκε πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έγινε διεθνές με τους διοργανωτές να αναφέρουν ότι διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 80 πόλεις σε 33 χώρες. Κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο Εδιμβούργο η αστυνομία προχώρησε σε 29 συλλήψεις.

Αλληλέγγυος ο δήμαρχος, αλλά ανησυχεί

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Kαν, υποστήριξε ότι συμμερίζεται το «το πάθος όλων εκείνων που διαμαρτύρονται για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Ωστόσο, πρόσθεσε το εξής:

«Ανησυχώ υπερβολικά για τα σχέδια που έχουν κάποιοι διαδηλωτές να προκαλέσουν προβλήματα στο μετρό του Λονδίνου. Είναι απολύτως καίριας σημασίας να χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις δημόσιες μεταφορές αλλά και να κυκλοφορούν πεζή ή με ποδήλατο αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη».

«Προς το παρόν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές, τις τοπικές επιχειρήσεις και στους κατοίκους του Λονδίνου που θέλουν να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές», δήλωσε χθες ο Κόλιν Γουίνγκροουβ, επιθεωρητής της αστυνομίας, η οποία παίρνει μέτρα κατά των ακτιβιστών σε διάφορες περιοχές.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Όμως, ακόμα και οι επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας και της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας σημείωσαν ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την κλιματική αλλαγή και πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για τη μεταρρύθμιση.

«Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους προφανείς φυσικούς κινδύνους μπροστά στα μάτια μας. Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί παγκόσμιες λύσεις, στις οποίες ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» έγραψαν σε άρθρο τους στον Guardian.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση