Ο αντιδικτατορικός αγώνας από τα ξένα ανοίγει στο κοινό

Ο αντιδικτατορικός αγώνας από τα ξένα ανοίγει στο κοινό

 
Στο φως της δημοσιότητας θα βρίσκεται από αύριο έως τον Ιούνιο η πλούσια συλλογή της Ελένης Meynaud-Ζωγράφου με έγγραφα και αρχεία από την καθοριστική συμβολή των φιλελλήνων σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία

Μία σημαντική συλλογή με τεκμήρια από αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό έρχεται να εμπλουτίσει τις ιστορικές έρευνες για τον αντιδικτατορικό αγώνα εκτός των ελληνικών συνόρων, συμπληρώνοντας με μοναδικά στοιχεία από τις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά αλλά και τις ΗΠΑ τη συνολική προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη συλλογή της Ελένης Meynaud-Ζωγράφου, η οποία αποτελείται από 1.351 έγγραφα που εκτείνονται σε 5.171 σελίδες, 559 τεύχη 46 περιοδικών και φυλλαδίων, 1.550 αποκόμματα εφημερίδων καθώς και δεκάδες φωτογραφίες, αφίσες και κονκάρδες οργανώσεων.

Μέρος αυτής της μοναδικής συλλογής πρόκειται να εκθέσει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία υπό τον τίτλο «Aidez le peuple grec: Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud» παράλληλα με εκδήλωση για τη συμβολή των εκτός Ελλάδος κινητοποιήσεων στον αγώνα εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας.

Σκίτσο του περιοδικού L’autre Grèce με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αιματηρή καταστολή της από τη δικτατορία

Η πληροφόρηση και μια ευρύτερη κινητοποίηση που περιελάμβανε τη δημοκρατική κοινή γνώμη αλλά ενέπλεκε επίσης φορείς και αρχές αποτέλεσαν τα κύρια μέσα της έντονης δράσης που ανέπτυξε η οικογένεια Meynaud για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, που μπορεί να είχε ως βάση τον Καναδά αλλά οι ενέργειές της εκτείνονταν επίσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Για ένα «νέο είδος φιλελληνισμού, που δεν είχε την αφετηρία του στην ανακάλυψη της κλασικής Ελλάδας –όπως εκείνος του 19ου αιώνα– αλλά στην υπηρέτηση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών κατακτήσεων» κάνει λόγο ο Γεράσιμος Νοταράς, φοιτητής αρχικά του διακεκριμένου καθηγητή Jean Meynaud στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και στη συνέχεια συνεργάτης και φίλος της οικογένειας.

«Liberté pour la Grèce» κάρτα της Γαλλικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Αποτιμώντας αυτό το ιδιωτικό αρχείο, παρατηρεί ότι πρόκειται για «πολύτιμες πηγές τεκμηρίωσης σχετικά με: τη φύση του δικτατορικού καθεστώτος και τον αντίκτυπό του στο εξωτερικό· τη σημασία του αντιδικτατορικού αγώνα εκτός των ελληνικών συνόρων, ως οργανικού τμήματος μιας συνολικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, των διαφορετικών πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν σε αυτό το πλαίσιο· της πολλαπλότητας των διαφορετικών οργανώσεων και των ιδεολογικών τους τάσεων· και, τέλος, των αποτελεσμάτων, άμεσων ή έμμεσων, αυτής της δραστηριότητας».

●ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα εγκαινιαστεί αύριο στις 6 μ.μ. από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στον χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων (οδός Αμαλίας 22-24, είσοδος από οδό Σουρή).

Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση για το αρχείο Meynaud και τη σημασία του για την ιστορία της αντιδικτατορικήςαντίστασης στο εξωτερικό με ομιλητές τούς: Hélène-Υvonne Meynaud, δικαστή στο εργατοδικείο (Juge des Prud’hommes), κοινωνιολόγο, Γιάνη Γιανουλόπουλο, ιστορικό, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Μαχλούτα, μεταπτυχιακό φοιτητή στο York University του Τορόντο, και Γεράσιμο Νοταρά, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας.

Θα συντονίσει η Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση