Τιμή και δόξα στους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Τιμή και δόξα στους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί την Πρωτομαγιά του ’44 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Tετραήμερες θα είναι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η μαζική αυτή εκτέλεση έγινε λίγο πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίποινα για τη δολοφονία λίγες μέρες πριν του υποστράτηγου των ναζί, Φραντς Κρεχ, στους Μολάους Λακωνίας.

Επελέγησαν (από την ελληνική δωσιλογική κυβέρνηση τότε) 200 Ελληνες πατριώτες αντιστασιακοί που ήταν εξόριστοι ήδη επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, στην Ανάφη και στον Αϊ-Στράτη. Οι εκτελεσθέντες κρατούνταν στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Νωρίς το πρωί μετά το προσκλητήριο, εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μελλοθανάτων που είχε συνταχθεί στα γραφεία των Ες Ες και της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Μέρλιν. Οι 200 μεταφέρθηκαν στο Σκοπευτήριο με δέκα φορτηγά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγραφαν σημειώματα και τα πετούσαν στον δρόμο. Η πλειονότητα των 200 ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Στη μνήμη τους ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τετραήμερο εκδηλώσεων από 3 έως 6 Μαΐου, ενώ χθες, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα δημοτικών κινήσεων της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και άφησαν ένα γαρίφαλο στα κελιά της φυλακής των ναζί όπου μαρτύρησαν Ελληνες αντιστασιακοί, στο ναζιστικό μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου (παρόντες ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, αφού μεταξύ των κρατουμένων του Μπλοκ 15 ήταν και ο πατέρας του, Γιώργος, φοιτητής τότε και μέλος της ΕΠΟΝ Πειραιά, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Νάσος Ηλιόπουλος).

Πηγή:https://www.efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση