Πόσες γυναίκες (δεν) έχουμε στα υπουργεία

Πόσες γυναίκες (δεν) έχουμε στα υπουργεία

Η φωτογραφία με τις συζύγους των υπουργών που κυκλοφορεί μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας αντεστραμμένος καθρέφτης των ελάχιστων γυναικών που ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα.

Γιατί προφανώς αν καλείς σε δεξίωση τους/τις συζύγους και είναι στην συντριπτική πλειονότητα γυναίκες σημαίνει ότι το έτερον ήμισυ του ζευγαριού, που υπουργοποιήθηκε, είναι άντρας.

Η κατάσταση στη χώρα μας ήταν και παραμένει τραγική όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παρουσίασε πέρυσι ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε υπουργικές θέσεις (συμπεριλαμβανομένων υφυπουργών αλλά και πρωθυπουργών με υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η δεύτερη στήλη περιλαμβάνει το ποσοστό των γυναικών σε όλα τα νομοθετικά σώματα κάθε χώρας.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται σταθερά η Γαλλία με ποσοστό σχεδόν 53% γθα τις γυναίκες υπουργούς και ακολουθούν η Σουηδία, η Σλοβενία και η Δανία.

Για τα κοινοβουλευτικά έδρανα την πρωτιά έχει με διαφορά η Ισλανδία και ακολουθεί η Ισλανδία.

Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στις τελευταίες πέντε θέσεις της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας). Υποπτευόμαστε ότι για το 2019, με μόλις πέντε γυναίκες στα συνολικά 51 στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χτυπάμε άνετα την τελευταία τριάδα.

 

307

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση