«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες

«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες

Tις πολύ σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων και την απελπιστική κατάσταση που έχει επιφέρει για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα η ευρωτουρκική συμφωνία και η ευρωπαϊκή πολιτική κλειστών συνόρων καταγράφει έκθεση με μαρτυρίες δώδεκα οργανώσεων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Η έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Κανένα φως στον ορίζοντα: η κακομεταχείριση όσων ζητούν άσυλο στην Ελλάδα» («No end in sight: the mistreatment of asylum seekers in Greece») διαπιστώνει ότι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, βία και παραμέληση».

Παραβιάσεις

AP Photo/Petros Giannakouris, file

Διευκρινίζουν οι συντάκτες της: «Η έκθεση καταγράφει στοιχεία κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και των προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα και στα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, παραβιάσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν σκληρή και έξω από τα συνηθισμένα μεταχείριση και βασανιστήρια. Ως αποτέλεσμα της αποκαλούμενης περιοριστικής πολιτικής, που υλοποιήθηκε μετά την Ευρωτουρκική Δήλωση το 2016, σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες ζουν παγιδευμένοι στα νησιά χωρίς πρόσβαση σε κατοικία, περίθαλψη ή εκπαίδευση, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά».

Η έκθεση αναφέρεται στις ακατάλληλες συνθήκες στους χώρους κράτησης, κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων και κέντρα κράτησης, ιδίως της βόρειας Ελλάδας, με ελλιπείς υποδομές, ανεπαρκή χώρο και προβληματικές συνθήκες υγιεινής.

Επισημαίνει επίσης την παρατεταμένη περίοδο κράτησης, από έναν μέχρι τέσσερις μήνες, στην οποία υποβάλλονται κατά τη διαδικασία υποδοχής όσοι εκδηλώνουν τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο μέχρι να καταγραφεί επισήμως το αίτημά τους, παρ’ όλο που το ανώτατο προβλεπόμενο διάστημα διοικητικής κράτησης είναι οι τρεις μήνες.

Προβληματίζει η περιγραφή των συνθηκών στον χώρο κράτησης της Μόριας, όπου από το 2017 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα άμεσης απέλασης όσων προέρχονται από χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος, κάτω από 1%:

«Κρατούνταν στο ίδιο μέρος με άτομα που κρατούνταν για ποινικά αδικήματα και παραβατικότητα και οι συνθήκες ήταν γενικά κακές. Ηταν ευρύτατα διαδομένη η χρήση ουσιών και τα περιστατικά αυτοτραυματισμού, ιδίως μεταξύ των Αλγερινών, και τα επεισόδια βίας. Η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική φροντίδα [έπασχε από την] υποστελέχωση των υπηρεσιών, με μόνο μία νοσοκόμα υπεύθυνη για τη φροντίδα τους. Οταν δεν είχε βάρδια, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ήταν αρμοδιότητα των αστυνομικών της βάρδιας. Υπάρχουν μαρτυρίες από δεύτερο χέρι που περιγράφουν πώς οι αστυνομικοί έδιναν υπερβολική ποσότητα φαρμάκων, γεγονός που οδηγούσε στα άκρα τον εθισμό στις ουσίες, ενώ οι κρατούμενοι προμηθεύονταν ουσίες και με άλλους τρόπους».

Παρατίθενται επίσης μαρτυρίες για περιστατικά αστυνομικής βίας και κακομεταχείρισης στα κέντρα κράτησης, από χτυπήματα και άλλη σωματική βία μέχρι χειροπέδηση για μια ολόκληρη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα Σάμου. Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι οι αναφορές για κακομεταχείριση δεν διερευνώνται και δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα.

Η βία της αστυνομίας κατευθύνεται ιδιαίτερα εναντίον προσφύγων που τολμούν να διαμαρτυρηθούν, είτε κατά μόνας είτε κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, ενώ συχνά ακολουθεί η σύλληψη και κράτηση προσφύγων που διαμαρτύρονται. Από την αστυνομική βία δεν ξεφεύγουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ούτε άλλες κατηγορίες ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων.

Η έκθεση καταγράφει την εκτεταμένη έμφυλη βία που δέχονται οι γυναίκες πρόσφυγες και τον πολλαπλό ρατσισμό και βία που δέχονται οι ΛΟΑΤΚΙ. Αναφέρεται επίσης σε μαρτυρίες που καταδεικνύουν ότι συνεχίζει χωρίς διακοπή η πρακτική των άτυπων βίαιων επαναπροωθήσεων από ανθρώπους που μιλούν ελληνικά και φορούν αστυνομική ή στρατιωτική στολή.

Η εκπόνηση της έκθεσης έγινε με τη συνεργασία των οργανώσεων και συλλογικοτήτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Refugee Rights Europe, World Organisation Against Torture, Advocates Abroad, Αρσις, Avopcats sans Frontieres – France, Refugee Law Clinic – Berlin, ELPIDA HOME, Equal Rights Beyond Borders, Human Rights 360, Mobile Info Team, Samos Volunteers, Still I Rise.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση