Guardian: ακροδεξιός συνελήφθη για απειλή βίας στα social media

Guardian: ακροδεξιός συνελήφθη για απειλή βίας στα social media

Ένας ακροδεξιός στο Newcastle της Νέας Νότιας Ουαλίας συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απειλή βίας  στα social media.

Ο Cormac Rothsey,  o 43χρονος άντρας από το Hamilton, συνελήφθη την Πέμπτη στα πλαίσια μιας έρευνας για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.

«Οι ερευνητές βρήκαν αρκετές ακροδεξιές απόψεις στα social media και ξεκίνησαν έρευνες», ανέφερε εκπρόσωπος της AFP.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Rothsey σχεδίαζε μια μαζική επίθεση σε ένα τζαμί την Παρασκευή.

Σε σχόλια του στο Facebook, είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τον δράστη της σφαγής του τζαμιού του Christchurch και απειλούσε να σκοτώσει την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern.

«Ο στόχος μου είναι να πάω στην προσευχή της Παρασκευής σε ένα τεράστιο τζαμί», έγραψε ο Rothsey.

«Αυστραλία ο Cormac Rothsey έρχεται σύντομα», έγραψε ο Rothsey στο Facebook. «Κάνε την ταινία σου. «Δεν υπάρχει επιστροφή.»

Στις 3.54 μ.μ. την Πέμπτη, ο Rothsey φέρεται να έγραψε: «Γαμ@ κόλαση. Ας το κάνουμε.»

Ο Rothsey συνελήφθη κοντά στους δρόμους Cleary και Beaumont στο Χάμιλτον, περίπου στις 5 μ.μ., την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση απειλών βίας. Μετά τη σύλληψή του, το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε για ιατροδικαστική εξέταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Newcastle Herald, ο Rothsey κίνησε για πρώτη φορά την προσοχή της αστυνομίας στις 27 Αυγούστου μετά από μια αναφορά στην Εθνική Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή ότι το προφίλ του στο Facebook περιείχε αντι-ισλαμική ρητορική.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι με την πάροδο του χρόνου τα σχόλιά του στο Facebook άλλαξαν από δημοσίευση βίαιου και αντι-ισλαμικού περιεχομένου σε μια δηλωμένη πρόθεση να σκοτώσει ή να τραυματίσει μουσουλμάνους σε επίθεση.

«Θα κάνω μεγάλη ζημιά», έγραψε ο Rothsey. «Δεν υπολογίζω τη ζωή μου.»

Μετά τη σύλληψη του ο  Rothsey παραδέχτηκε ότι κάνει βίαια και υποτιμητικά σχόλια, αλλά είπε ότι το κάνει αφού πιει αλκοόλ. Είπε στην αστυνομία ότι δεν διέθετε όπλα και δεν είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει επίθεση.

Η AFP προέτρεψε οποιονδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή απειλές να έρθει σε επαφή με την ανοικτή τηλεφωνική γραμμή άμεσης επικοινωνίας στο 1800 123 400.

Πηγή: https://www.theguardian.com

73

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση