Αστυνομική επέμβαση με χημικά και κρότου λάμψης στο γιορτινό Μαρούσι

Αστυνομική επέμβαση με χημικά και κρότου λάμψης στο γιορτινό Μαρούσι

«Αποκέντρωση» του δόγματος «νόμος και τάξη» με ένα πρωτοφανές περιστατικό σήμερα στο πιο κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη της «Επαυλης Κουβέλου».

Άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ έριξαν μεγάλο όγκο δακρυγόνων δακρυγόνων σε ώρα αιχμής στην οδό Ερμού, όπου βρισκόντουσαν μικροπωλητές αλλά και γυναίκες με παιδιά και μωρά στα καρότσια, με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά λόγω Χριστουγέννων.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτρεχαν με τα γκλοπ λες και επρόκειτο για «εμπόλεμη ζώνη», ενώ δεν δίστασαν να ρίξουν κρότου-λάμψης σε κλειστό χώρο, στο σταθμό του ΗΣΑΠ, από όπου έφυγε μερίδα των διαδηλωτών, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα ΜΑΤ εφόρμησαν με γκλομπ κατά των διαδηλωτών, μερίδα των οποίων αποχωρώντας ομαδικά με τρένο από τον ΗΣΑΠ έσπασαν οθόνες σε ακυρωτικά μηχανήματα.

Όργιο παραπληροφόρησης γίνεται από μερίδα ΜΜΕ, ότι δήθεν οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και άρχισαν να σπάνε καταστήματα και μετά επενέβη η αστυνομία.  Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ άλλων και δημοσιογράφος της Εφ.Συν. επιβεβαιώνουν ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Η αστυνομία χτύπησε πρώτη, με πολύ ισχυρές δόσεις δακρυγόνων, και μετά ακολούθησαν επεισόδια. Σε καμία περίπτωση δεν έγιναν εκτεταμμένες ζημιές σε καταστήματα, όπως παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

Η μαζική πορεία ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι, μετά τη συμβολική ανακατάληψη της «Επαυλης Κουβέλου» στη συμβολή των οδών Διονύσου και Σόλωνος και ήταν καθόλα ειρηνική και περιφρουρημένη πριν η κατάσταση εκτραπεί περίπου στις 2.

«Γλυκά το λέμε και ό,τι θέλει ας γίνει, η έπαυλη Κούβελου κατάληψη θα μείνει» φώναξαν μεταξύ άλλων πριν οι διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη σημερινή λειτουργία των καταστημάτων και των υπερωριών των εργαζομένων. Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν είναι τα εξής:

  • Κυριακή και νύχτα να πάνε για δουλειά, οι υπουργοί οι δήμαρχοι κι όλα τα αφεντικά
  • Βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες, τα αφεντικά πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες
  • Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα, κατάληψη σε βίλες κι εγκαταλελειμμένα

Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν σε δύο ζώνες, στη συμβολή των οδών Διονύσου και Θησέως και πιο κοντά στο κτίριο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κατάληψης. Το «παρών» έδωσαν κυρίως μέλη συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Στο σημείο  παραβρέθηκε και επικεφαλής της Αριστερής δημοτικής παράταξης Εκτός των Τοιχών και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος  Δημήτρης Πολυχρονιάδης.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση των περαστικών με αφίσες, τρικάκια και ανακοινώσεις. «Δεν είμαστε από άλλη εποχή έχουμε ένα κόσμο να επανακαταλάβουμε» γράφει η προκήρυξη που μοιράστηκε από την αναρχική-αντιεξουσιαστική συλλογικότητα «Σε τροχιά Σύγκρουσης».

«Ενάντια στη καταστολή στήνουμε οδοφράγματα αλληλεγγύης. Δέκα εκατό χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης» τόνισε η «Κατάληψη έπαυλης Κούβελου,σύντροφοι/ισσες» σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικής πληροφόρησης Indymedia

Σημειώνεται ότι η κατάληψη, που εκκενώθηκε την περασμένη Τρίτη από αστυνομικές δυνάμεις μετά από μήνυση του Ιδρύματος «Στέγη Αχιλλέως και Ευδοκίας Κουβέλου» -το οποίο έχει στενές σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών-, είναι μία από τις παλιότερες και πιο δραστήριες πολιτικές καταλήψεις στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με έντονη αντιφασιστική, κινηματική και πολιτιστική δράση την τελευταία δεκαετία.

49

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση