Νίκη ακτιβιστών έναντι του αεροδρομίου Χίθροου

Νίκη ακτιβιστών έναντι του αεροδρομίου Χίθροου

Αεροσκάφος της British Airways στο Χίθροου
© Mathieu Le Mauff | Dreamstime.com

Ακτιβιστές κατάφεραν να μπλοκάρουν τα αμφιλεγόμενα σχέδια για ένα τρίτο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε στο Εφετείο ενδέχεται να αναβάλλει το σχέδιο ύψους 14 δισεκατομμυρίων στερλινών για επέκταση του αεροδρομίου, εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, την μόλυνση και τον θόρυβο. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα στο Λονδίνο ικανοποιεί την τοπική κυβέρνηση και περιβαλλοντιστές έναντι του αεροδρομίου, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν τρίτο διάδρομο για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών. Οι προσφεύγοντες είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι ο τέως υπουργός Μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ, δεν είχα λάβει υπόψη του την περιβαλλοντική νομοθεσία και τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή όταν είχε υποβάλλει τις προτάσεις του. 

«Νικήσαμε! Σήμερα μπλοκάραμε τα σχέδια της κυβέρνηση των Τόρις για την κατασκευή τρίτου διαδρόμου στο Αεροδρόμιο του Χίθροου. Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για όλους τους Λονδρέζους που υποστηρίζουν με θέρμη την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τον καθαρισμό του αέρα μας», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος υποστήριξε την προσφυγή, η οποία είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό το 2019.

Όπως δήλωσε ο Πολ Σόβεν, της Greenpeace, η οποία συμμετείχε στην προσφυγή στο πλευρό πολλών συνοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας, «η τρίτη πίστα έχει ήδη «γονατίσει» υπό το βάρος του κόστους, του θορύβου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πλέον το αεροδρόμιο έχει ξεπεράσει και ένα πολύ ψηλό εμπόδιο».

Οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν το 2022 και να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από την κοινοπραξία των επενδυτών που είναι ιδιοκτήτης του αεροδρομίου, ανάμεσά τους κρατικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας, της Σιγκαπούρης και του Κατάρ.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

9

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση