Μήνυμα  αλληλεγγύης στη συζήτηση για την λειτουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων στο Γέρακα

Μήνυμα  αλληλεγγύης στη συζήτηση για την λειτουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων στο Γέρακα

Του Βασίλη Πουλαντζά

Το απόγευμα της Πέμπτης, 5 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο δήμο Παλλήνης, παρουσία του δημάρχου,  με θέμα τη λειτουργία δομής φιλοξενίας στη θέση Δέση του Γέρακα, για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.  

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από το δήμαρχο, η δομή θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών της Εκκλησίας της Ελλάδας, και θα φιλοξενήσει 40 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Η δομή θα είναι  κλειστή ώστε να «διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών» και θα στελεχωθεί από το απαραίτητο προσωπικό όπως τόνισε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με τοποθετήσεις, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων της περιφέρειας Αττικής,  εκπρόσωποι και μέλη συνδικάτων, συλλόγων, εκπρόσωποι της  Αντιεθνικιστικής Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Ανατολικής Αττικής, κάτοικοι της περιοχής[1]

Οι  τοποθετήσεις που ακούστηκαν ήταν υποστηρικτικές στην πλειοψηφία τους στο να λειτουργήσει η δομή, με σεβασμό όμως στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Ακούστηκε βέβαια και ο ρατσιστικός λόγος μικρής μειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και της Ραχήλ Μακρή που δεν παρέλειψε να μιλήσει για εξισλαμισμό(!) των Ελλήνων (από τα ανήλικα).

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει ύβρεις και απειλές κατά της ζωής μελών του δημοτικού συμβουλίου που είχαν εκφραστεί θετικά για δημιουργία και λειτουργία της δομής, και επίσης στο Γέρακα τον Οκτώβρη του 2019 υπήρξε επίθεση με μαχαίρι  σε μέλος της ΚΝΕ από ομάδα κουκουλοφόρων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κάποιοι επιχείρησαν να εκφοβίσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και όσους θα ήθελαν να εκφράσουν μια θετική άποψη από το κοινό, αλλά και όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Λόγω όμως της μαζικής και δυναμικής παρουσίας των αλληλέγγυων η συζήτηση έγινε, οι απόψεις ακούστηκαν.

Με τις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν το αυτονόητο.

Τα παιδιά πρόσφυγες  συχνά έχουν βιώσει γεγονότα απειλητικά για τη ζωή τους,, έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων πολεμικών συγκρούσεων , έχουν βιώσει την απώλεια αγαπημένων προσώπων , το βίαιο  αποχωρισμό από την οικογένειά τους, πολλές φορές σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στα ΚΥΤ και αλλού, με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, και πρέπει να μπορούν να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον που δε χρειάζεται να ανακαλύπτουν σε καθημερινή βάση τρόπους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για στέγαση και τροφή, που θα τα βοηθήσει να επενδύσουν στην εκπαίδευση, να μπορέσουν να εμπιστευτούν και ενταχθούν στην κοινωνία που τα φιλοξενεί, να μπορέσουν να κάνουν σχέδια για μια καλύτερη ζωή.

Σημαντικός αριθμός ασυνόδευτων ανήλικων ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες στα ΚΥΤ (στη Λέσβο, στον Έβρο και αλλού), σε καθεστώς κράτησης και αστεγίας ενώ οι διαθέσιμες θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με το Ε.Κ.Κ.Α., ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα, στις 31/1/2020, ήταν 5.463 άτομα, και οι διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας 1599. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών υπολείπεται του πραγματικού γιατί εντοπίζονται συνεχώς παιδιά που δεν έχουν καταγραφεί όσο και φαινόμενα εσφαλμένης διαπίστωσης ηλικίας των νεοεισερχομένων προσφύγων και αιτούντων ασύλου. [2], [3]

Οι συνθήκες που επικρατούν  στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (γνωστά και ως Hotspot)  θα μπορούσαν να περιγραφούν μόνο ως ντροπιαστικές και απάνθρωπες. Υπερσυνωστισμός, ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, άθλιο φαγητό, ανεπάρκειες όσον αφορά την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, τη νομική εκπροσώπηση, και την κάλυψη βασικών αναγκών, όπου συχνά τα παιδιά εκτίθενται  σε καταστάσεις βίας και σεξουαλικής κακοποίησης,  με καταγεγραμμένα περιστατικά αυτοτραυματισμών,  και απόπειρών αυτοκτονίας. [4], [5]

Πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής κράτησης ζώντας σε απαράδεκτες συνθήκες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα  και αστυνομικά τμήματα,  πρακτική που έχει κριθεί αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί [6], [7]

Πολλά παιδιά συνεχίζουν να ζουν  σε συνθήκες επισφάλειας και αστεγίας. Εκτεθειμένα σε κάθε λογής σωματικό κίνδυνο σωματική ή σεξουαλική βία.[8]

Η συζήτηση που έγινε είναι ένα σημαντικό  βήμα για να υποδεχθεί η τοπική κοινωνία τα παιδιά. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να μην αισθάνονται αποκλεισμένα από το κοινωνία που τα φιλοξενεί, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά που ζουν εκεί να συμμετέχουν ισότιμα στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες , να κάνουν φιλίες, να αγαπήσουν το σχολείο, να αισθάνονται ότι ανήκουν. Γιατί και το καλύτερο πλαίσιο να δημιουργήσει κανείς, με τους καλύτερους ανθρώπους να το στελεχώσεις, κανένα παιδί δεν θέλει να είναι παρατηρητής της ζωής των άλλων.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τη χώρα τους, μπορεί να έχουν χάσει τους γονείς τους ή άλλα μέλη της οικογένειας και γι’ αυτό η δημιουργία ασφαλών συναισθηματικών δεσμών και με τα άτομα που θα τα φροντίζουν αλλά και με την κοινωνία στην οποία θα ζουν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ένα τελευταίο σχόλιο. Ασκείται μερικές φορές μια κριτική για τον τρόπο που λειτουργούν οι ΜΚΟ στη χώρα και ότι θα ήταν προτιμότερο να ενισχύονταν οι κρατικές υπηρεσίες και οι πρόσφυγες οι ίδιοι. Όμως δεν σημαίνει αυτό ότι οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δεν κάνουν ένα σημαντικό έργο, καλύπτοντας σημαντικά κενά που υπάρχουν από το κράτος και που πολύ συχνά και η δική τους ευαλωτότητα δέχεται πλήγματα. Χρειάζεται να στεκόμαστε δίπλα τους και ιδιαίτερα  αυτή τη χρονική περίοδο που δέχονται επιθέσεις από ακροδεξιές ομάδες.

 

[1] Εκτός από τους /τις εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς σύμβουλους, τοποθετήσεις έκαναν ο Κώστας Τουλγαρίδης (επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Αττικής), η Ελένη Γερασιμίδου (μέλος στης Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και πρώην βουλευτής), εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του συλλόγου ΠΕ  «Αλέξανδρος Δελμούζος», του Στεκιού Παλλήνης, της Ομάδας Γυναικών Παλλήνης-Γέρακα-Ανθούσας και άλλων.

[2] Ε.Κ.Κ.Α (31/1/2020): Επικαιροποιημένη Κατάσταση: Ασυνόδευτα Ανήλικα στην Ελλάδα

https://www.e-pronoia.gr/sites/default/files/gr_ekka_dashboard_31-1-2020.pdf

[3] Ε. Σαράντου, Α. Θεοδωροπούλου (2019): Παιδιά Έρμαια. Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα. Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

https://rosalux.gr/sites/default/files/publications/national_greece_gr_final_1211web.pdf

[4] V. Digidiki, J Bhabha (2018): Sexual Abuse and expoitation of unaccompanied migrant children in Greece:identifying risk factors and gaps in srvices during the European migration crisis.Childern and Youth Service Review, vol.92, p. 114-121.

[5] Cathrin Hennicke 21/9/18: Children contempalining  suicide in Greece’s Moria camp

https://www.dw.com/en/children-contemplating-suicide-in-greeces-moria-refugee-camp/a-45597294

[6] ΑΡΣΙΣ (11/12/2019): Δελτίο Τύπου: SOS για 61 ασυνόδευτους ανήλικους σε «προστατευτική κράτηση».

SOS για 61 ασυνόδευτους ανήλικους σε «προστατευτική» κράτηση

[7] Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (25/2/2020). Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με την προστασία των χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα

https://www.arsis.gr/anoichti-epistoli-organoseon-tis-koinwnias-politwn-anaforika-prostasia-xiliadwn-asynodeytwn-paidiwn-ellada/

[8] Ε. Σαράντου, Α. Θεοδωροπούλου (2019): Παιδιά Έρμαια. Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα. Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

127

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση