Εκατοντάδες αποκλεισμένοι άνθρωποι σε αρματαγωγό στο λιμάνι της Λέσβου υπό άγνωστες συνθήκες

Εκατοντάδες αποκλεισμένοι άνθρωποι σε αρματαγωγό στο λιμάνι της Λέσβου υπό άγνωστες συνθήκες

Την απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ αυτών, έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Λέσβου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και να τους αρνηθεί να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου κατακεραυνώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε καταγγελία που δημοσιεύει μαζί με βίντεο που φέρεται να είναι από το εσωτερικό του πλοίου, ένας Σύριος που διαμένει στο πλοίο, υποστηρίζει ότι «τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό και ένδυση», ενώ υπήρχαν μόλις τρεις τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα, που έφεραν πέντε χημικές τουαλέτες.

Η απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει περισσότερα από 450 άτομα σε ένα σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και να τους αρνηθεί να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει το Human Rights Watch. «Η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας» σημειώνεται.

«Η άρνηση να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση να αιτηθούν άσυλο και η ανοιχτή απειλή να σταλθούν πίσω σε αυτούς που τους εκδιώκουν έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, τις αξίες και τις αρχές που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει», δήλωσε ο Bill Frelick, διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ανατρέψει αμέσως αυτή τη δρακόντεια πολιτική, να δεχθεί τους ανθρώπους αυτούς σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους επιτρέψει να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου».

Κατά την ανακοίνωση, οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν τα αιτήματα του Human Rights Watch να εισέλθουν στην αποβάθρα του πλοίου ενώ η οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο φέρεται να προέρχεται από το εσωτερικό του πλοίου και δείχνει πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα με κουβέρτες.

Το Human Rights Watch μίλησε τηλεφωνικά με έναν Σύριο που διαμένει στο πλοίο. Ο άνδρας δήλωσε ότι 451 άνθρωποι διαμένουν στο πλοίο, σύμφωνα με τους καταλόγους τροφίμων που είχε δει, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες. Είπε ότι αυτός και άλλοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους επιτρέψουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, αλλά τους είπαν ότι δεν θα τους επιτραπεί.

Ο ίδιος διηγείται ότι πρώτα τους πήγαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και τους πήραν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. «Μας έδωσαν ένα έγγραφο στην ελληνική γλώσσα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε» είπε ο ίδιος. Δικηγόρος με τον οποίο ήρθε σε επαφή τηλεφωνικά τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για εντολή απέλασης, η οποία τον υποχρεώνει να φύγει από την Ελλάδα εντός 48 ωρών. Ο Σύριος επεσήμανε ότι είχαν ήδη περάσει περισσότερες ώρες από αυτές. «Ζητήσαμε πολλές φορές άσυλο, αλλά μας είπαν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει κλείσει το άσυλο σε εμάς», είπε.

Όπως επισήμανε, στο πλοίο διαμένουν πολλές έγκυες γυναίκες, ενώ είπε ότι τα παιδιά δεν λαμβάνουν επαρκή τροφή και ρούχα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ άρρωστοι για να φάνε το φαγητό. «Μέχρι σήμερα που έφεραν 5 φορητές τουαλέτες, είχαμε μόνο 3 τουαλέτες για 451 άτομα. Δεν υπάρχει ντους, δεν υπάρχει σαπούνι» σημειώνει.

Πηγή:https://thepressproject.gr

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση