Απόφαση Συνέλευσης Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό»: Διακοπή των δωρεάν μαθημάτων γλώσσας μέχρι τα τέλη Μάρτη

Απόφαση Συνέλευσης Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό»: Διακοπή των δωρεάν μαθημάτων γλώσσας μέχρι τα τέλη Μάρτη

Το Σάββατο 14 Μάρτη, στον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, έγινε η προγραμματισμένη συνέλευση της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.  Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες παρακολούθησαν  και παρέμβηκαν μέσω βιντεοκλήσης για προληπτικούς λόγους.

1.Την συνέλευση απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού γενικότερα και ειδικότερα σε σχέση με το προσφυγικό και τη ρατσιστική διαχείρισή του που εκθέτει πλέον δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στον κίνδυνο της μόλυνσης από τον ιό στα απάνθρωπα καμπς τύπου Μόριας, στα αρματαγωγά και σε κρατητήρια σαν της Αμυγδαλέζας όπου συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Διεκδικούμε εδώ και τώρα τον  απεγκλωβισμό των προσφύγων από τις συνθήκες μαζικής  αθλιότητας που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους και τη δημόσια υγεία από μια πιθανή ραγδαία εξάπλωση του ιού στους προσφυγικούς πληθυσμούς. Τη στέγαση σε δωμάτια και διαμερίσματα όλων όσων δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι» γιατί δεν έχουν. Επίσης απαιτούμε άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των προσφύγων και μεταναστών-τριών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία, εκτιμήσαμε ότι η βασική ευθύνη για την επικινδυνότητα της κατάστασης είναι της κυβέρνησης που αγνοεί προκλητικά τα σήματα κινδύνου των ειδικών, δεν προχωρά σε μια γενναία αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία, εξαγγέλλει προσλήψεις-κοροϊδεία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με …τετράμηνες συμβάσεις και επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης σε κάθε έναν και καθεμιά ατομικά για τη διασπορά του ιού.

2.Από τη μεριά του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό» ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των γιατρών και στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που νομίζουμε ότι χρειάζεται να διακατέχει κάθε συλλογικότητα του κινήματος αυτές τις ώρες, αποφασίσαμε:

Την διακοπή λειτουργίας των μαθημάτων του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών για τις τρεις Κυριακές του Μαρτίου (15, 22 και 29 Μάρτη)

3.Όσον αφορά την αντιρατσιστική κινητοποίηση της 21ης Μάρτη (σε μία εβδομάδα), αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός πάνω στα εξής σημεία:

  1. Την ανάγκη να μην απεμπολήσουμε γενικώς και άνευ όρων το δικαίωμα της κινητοποίησης και της συλλογικής έκφρασης γνώμης σε ανοιχτούς χώρους λόγω κορωνοϊού (λόγοι για κινητοποιήσεις υπάρχουν σοβαροί και διάφοροι).
  2. Την ανάγκη να αυτοπροστατευτούμε και να προστατέψουμε και την υπόλοιπη κοινωνία από τη διάδοση του ιού μέσω μαζικών συναθροίσεων

Καταλήξαμε να προτείνουμε στους υπόλοιπους διοργανωτές την αναβολή του καλέσματος για μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και πορεία από την Πλατεία Βικτωρίας στη Βουλή. Αντ’ αυτού θα προτείνουμε συμβολική ολιγάριθμη διαμαρτυρία με μάσκες, γάντια κλπ μέτρα προφύλαξης, καλά οργανωμένη επί της πλατείας Βικτωρίας, εστιάζοντας στα αιτήματα μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αιτήματα της διεθνούς κινητοποίησης. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την κινητοποίηση θα παρθεί από κοινού με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές.

4.Τέλος σε σχέση με τη διαξαγωγή της 14ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» (που είχαμε αποφασίσει σε προηγούμενη συνέλευση να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαϊου), δεδομένης της ρευστότητας της εξέλιξης της πανδημίας και της έγκαιρης πολύμηνης προετοιμασίας που απαιτεί, αποφασίσαμε την αναβολή της διεξαγωγής της για τον Σεπτέμβριο, σε τόπο και χρόνο που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνέλευσή μας.

5.Συζητήθηκαν θέματα σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξιστικού λόγου. Συμφωνήθηκε ότι τοσο η ΚΑΡ όσο και το ΚΣΜ συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανάδειξη και καταπολέμηση του σεξισμού και δεν αποδέχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές τόσο εκτός όσο εντός του χώρου τους. Αποφασίστηκε να βγει δημόσιο κείμενο της ΚΑΡ που να διατυπώνει τις απόψεις της.

6.Η επόμενη συνέλευση ΚΑΡ-ΚΣΜ θα γίνει το Σάββατο 4 Απρίλη.

183

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση