Mε αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλεται στο Netflix

Mε αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλεται στο Netflix

Με αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλει το «Netfilx»

Μία «αγιογραφία» της ισραηλινής κτηνωδίας και η συκοφάντηση «μέχρις εσχάτων» του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων

Πριν από έναν μήνα ανέβηκε στο «Netflix» ο τρίτος κύκλος της ισραηλινής πολιτικής, κατασκοπευτικής περιπέτειας «Fauda».

Με αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλει το «Netfilx»

«Fauda» στα Αραβικά σημαίνει «χάος».

Η σειρά εξελίσσεται σε διεθνή επιτυχία, με απήχηση και στη χώρα μας (ο πιο γνωστός θεατής της σειράς στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός).

Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι αναφορές σε ελληνικά sites, όχι μόνο στη συγκεκριμένη σειρά αλλά και σε άλλες παραγωγές που έχουν τη σφραγίδα του Ισραήλ («The spy», «Hostages» κ.ά.) και είναι διαθέσιμες, κυρίως, στην πλατφόρμα του «Netflix».

«Χάος» είναι τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος των λαών

Ο πρώτος κύκλος του «Fauda» προβλήθηκε το 2015 στο Ισραήλ και ύστερα από ένα χρόνο ξεκίνησε η προβολή της στο «Netflix». Το περιεχόμενο της σειράς περιγράφεται από το IMDb με το μότο:

«Οι ανθρώπινες ιστορίες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης».

Στο «Fauda» οι διάλογοι είναι στα Αραβικά και στα Εβραϊκά.

Πώς και τώρα η σειρά και η επιτυχία της;

Στην εξίσωση της «επιτυχίας» η ίδια η πραγματικότητα βάζει ορισμένους παράγοντες από μόνη της, δίπλα – ασφαλώς – στο marketing των παραγωγών.

Είναι η αυξημένη ανησυχία και το ενδιαφέρον για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και το γεγονός ότι οι ίδιες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει «αγορά» κινηματογραφικών παραγωγών.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν την περίοδο, τώρα, έρχεται να υλοποιηθεί η λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα», το σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ για το Παλαιστινιακό, το οποίο όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Η σειρά «Fauda» ουσιαστικά δραματοποιεί την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, αφενός έχοντας να αντιμετωπίσει το ρεύμα αλληλεγγύης που διαρκώς τρέφουν οι λαοί – και ο ελληνικός – για τον Παλαιστινιακό λαό

και αφετέρου εξοικειώνοντας το κοινό με μεθόδους, ενέργειες και δρώντες (π.χ. υπηρεσίες ασφαλείας καπιταλιστικών κρατών) που – δικαιολογημένα και σωστά – δεν έχουν την καλύτερη φήμη γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί για τα πιο βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οι «κατάλληλοι» άνθρωποι…

Άβι Ισαχαρόφ
Ο σεναριογράφος Άβι Ισαχαρόφ

Οι δημιουργοί της σειράς μόνο τυχαίοι δεν είναι.

Ο σεναριογράφος Άβι Ισαχαρόφ είναι Ισραηλινός δημοσιογράφος, που χρόνια «κάλυπτε» το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή για μεγάλα ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ.

Μαζί με τον Λιόρ Ραζ, που πρωταγωνιστεί, είναι οι δημιουργοί της σειράς.

Αναγκαία σημείωση:

Ο Λιόρ Ραζ (ο Ντόρον της σειράς) ήταν ο ίδιος πράκτορας μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ και, όπως είναι γνωστό από την πείρα και την ιστορία αυτών των υπηρεσιών:

«Μια φορά πράκτορας – πάντα πράκτορας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στους συμβούλους για τη σειρά είναι και στελέχη των μονάδων ασφαλείας του Ισραήλ.

…για την «κατάλληλη» επιχείρηση

Η υπόθεση της σειράς «ακολουθεί» μία ομάδα της Σιν Μπετ (Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ), τα μέλη της οποίας μιλούν Αραβικά για να μπορούν να διεισδύουν και να δρουν αποτελεσματικά σε μυστικές επιχειρήσεις εντός κι εκτός Παλαιστίνης (στον 3ο κύκλο η ομάδα επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας).

Στη σειρά θα δει κανείς άπειρες σκηνές βασανιστηρίων, εκτελέσεων, παρακολουθήσεων Παλαιστινίων, χρηματισμού πολιτικών και άλλων, εκβιασμών κάθε είδους που διακόπτονται από την περιγραφή των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας της Σιν Μπετ, δεσμοί που διέπονται από την αφοσίωση στην υπηρεσία και στους σκοπούς της.

Το νέο «Homeland»;

Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται όλα αυτά, έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής στην αρθρογραφία διεθνών – ακόμα και ισραηλινών – ΜΜΕ.

Στη σειρά επιχειρείται με απροκάλυπτο τρόπο από τη μία η αγιογραφία της κτηνωδίας του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, μαζί με τη συκοφάντηση «μέχρις εσχάτων» των Παλαιστινίων και του δίκαιου αγώνα τους για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

«Homeland»
Το σήμα της σειράς που προβλήθηκε στο κανάλι FOX, «Homeland»

Σε διεθνή ΜΜΕ το «Fauda» παρομοιάζεται με το «Homeland»,[1] τη σειρά του «Fox» που – πέρα από άλλες πλευρές – βασικά εξαγνίζει τη δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.[2]

Ο τηλεθεατής που δεν γνωρίζει την πορεία των βασάνων του Παλαιστινιακού λαού, για πάνω από 70 χρόνια, το μόνο που «παίρνει» παρακολουθώντας τη σειρά είναι πως οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός που ανεξήγητα μισεί τους Ισραηλινούς,

που το μόνο που κάνει είναι να απεργάζεται πώς θα δολοφονήσει «αθώους» Ισραηλινούς στρατιώτες και μυστικούς πράκτορες, πως ο αγώνας του για την απελευθέρωσή του είναι ένα άθροισμα «τρομοκρατικών» ενεργειών ή μία μάταιη υπόθεση.

Με λίγα λόγια, γίνεται αντιστροφή της πραγματικότητας, αντιστροφή του θύτη και του θύματος, συκοφαντείται ο δίκαιος αγώνας ενός ολόκληρου λαού για το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος στην πατρίδα του, δίνεται άλλοθι και δικαιολογείται το διαρκές έγκλημα του Ισραήλ και των συμμάχων του, ΗΠΑ και ΕΕ, ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Πώς περιγράφεται αυτό με τα λόγια του Αβι Ισαχαρόφ, σεναριογράφου της σειράς;

«Πήραμε τους καλούς και τους κάναμε κακούς, πήραμε μετά τους κακούς και τους κάναμε καλούς, κάτι που μπέρδεψε τους θεατές, αλλά ταυτόχρονα κέντρισε την περιέργειά τους, για την άλλη πλευρά».[3]

Κάποια σταθερά χαρακτηριστικά και των 3 κύκλων είναι τα εξής:

– Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να προδώσουν τα πάντα ανάλογα με τα ανταλλάγματα που θα τους προσφερθούν…

–  Οι άψογα εκπαιδευμένοι πράκτορες του Ισραήλ αντιμετωπίζουν ένα μπουλούκι «τρομοκρατών» ακόμα και «τζιχαντιστών»(!) που μοναδικός τους οδηγός είναι ένα θρησκευτικό, προπατορικό μίσος για το Ισραήλ.

Το βασικό όμως που νομιμοποιείται διά της αποσιώπησης στη σειρά, δεν είναι άλλο από την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η κατοχή αποτελεί μία «λεπτομέρεια».

Δεν υπάρχουν τείχος, εποικισμοί, κατεδαφίσεις οικισμών Παλαιστινίων και φυσικά δεν υπάρχουν οι σκηνές της καθημερινής κατοχής.

Αντίστοιχα λάμπουν διά της απουσίας τους οι σύμμαχοι του Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ.

Τα πραγματικά γεγονότα που θάβονται…

Ο κατάλογος των εγκλημάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού είναι ατελείωτος.

Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία:

– Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 παράνομα τεράστιο μέρος των Παλαιστινιακών εδαφών, ενάντια σε όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, παραβιάζοντας όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

– Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν καν τη δική τους πατρίδα, το δικό τους κυρίαρχο κράτος.

Παλαιστινιακό Αιγαίο;

– Πάνω από 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν διωχθεί από τις εστίες τους και έχουν αναγκαστεί να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

– Το Ισραήλ ακόμα και σήμερα συνεχίζει να επεκτείνει τα εδάφη που καταπατά με την επέκταση των 150 παράνομων εποικισμών στα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Τους εποικισμούς αναγνώρισε ως νόμιμους πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

– Το Ισραήλ ξεκίνησε από το 2002 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να χτίζει τείχος μήκους 750 χλμ. στη Δυτική Οχθη, με σκοπό να εγκλωβίσει και αποκλείσει τους Παλαιστινίους.

– Είναι πραγματικά ανυπολόγιστοι στη διάρκεια των δεκαετιών οι νεκροί και δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και των άλλων μηχανισμών του (π.χ. οι σφαγές στη Σάμπρα και Σατίλα, στα προσφυγικά στρατόπεδα Παλαιστινίων στον Λίβανο υπό την καθοδήγηση του ισραηλινού στρατού), τις αναίτιες εκτελέσεις στα σημεία του μεθοριακού ελέγχου, χιλιάδες είναι τα νεκρά παιδιά.

– Από το 1991 διαρκεί και κλιμακώνεται ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, οδηγώντας σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και καταδικάζοντας σε συνθήκες ανέχειας και εξαθλίωσης τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν εκεί.

– Σήμερα κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, εκατοντάδες από αυτούς είναι ανήλικα παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι καταγγελίες για βασανισμούς των κρατουμένων από το ισραηλινό κράτος.

Σε αυτήν την κτηνωδία η σειρά θέλει να βάλει τον θεατή στη θέση του κτήνους.

Να χάνει το δίκιο και το άδικο ανάμεσα σε έναν λαό που υποφέρει και σε αυτούς που τον ποτίζουν αίμα και ερπύστριες εδώ και 70 χρόνια.

Να ταυτίζεται με την πλευρά που είναι απέναντί του στην πραγματική ζωή.

Με αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλει το «Netfilx»
Με αφορμή την ισραηλινή σειρά «Fauda» που προβάλλει το «Netfilx»

Στην πραγματική ζωή, όπου έχει πολλά περισσότερα να μοιραστεί με τον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του, σε αυτήν που μπορεί να αχρηστεύσει και την πιο καλοπληρωμένη και καλογυρισμένη προπαγάνδα.

Σημειώσεις:

[1]. The Guardian: «The next Homeland? The problems with Fauda, Israel’s brutal TV hit».

[2]. Περισσότερα για τη σειρά «Homeland» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

[3]. Συνέντευξη του Α. Ισαχαρόφ στο CNN.gr: «O Άβι Ισαχαρόφ αποκαλύπτει πού θα διαδραματίζεται η επόμενη σεζόν του Fauda».

Πηγή: https://www.rovespieros.gr

1.027

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση