Αντιρατσιστικό μήνυμα από τους μαθητές των Χανίων

Αντιρατσιστικό μήνυμα από τους μαθητές των Χανίων


Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, έστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου, μαθήτριες και μαθητές των Χανίων.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα ρατσιστικά φαινόμενα ανά τον κόσμο αλλά και κάθε είδους φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων και ζήτησαν ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη.

«Ο ρατσισμός είναι η μάστιγα της δημοκρατίας. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι αλλά διακρίνονται ανάλογα με τη φυλή, το γένος, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τη μορφή εργασίας, την εθνικότητά τους, αναιρεί τις αρχές της δημοκρατίας», αναφέρουν σε κείμενό τους οι μαθητές των Χανίων.

Οι μαθητές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα αντιρατσιστικού περιεχομένου στα ελληνικά και τα αγγλικά ενώ παρουσίασαν σχετικό δρώμενο με στόχο, όπως είπαν, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ρατσισμού.

kriti24.gr
«Αγωνιζόμαστε -και έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε- καθημερινά για την εδραίωση της δημοκρατίας, της ισότητας των λαών, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της διακίνησης των ιδεών και της ελευθερίας κάθε ανθρώπου», αναφέρουν οι μαθητές.

Αναλυτικά το κείμενο των μαθητών και μαθητριών των Χανίων, με τίτλο: «Μαύρο – Άσπρο: Γιατί;»:

«Τα τελευταία γεγονότα στις Η.Π.Α., η βιαία και απάνθρωπη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς χωρίς ο ίδιος να έχει διαπράξει κάποια παρανομία, ξύπνησε μέσα μας ένα μεγάλο “γιατί;” Για ποιο λόγο σήμερα στον 21ο αιώνα ο ρατσισμός ακόμα καλά κρατεί και αποτελεί δυστυχώς σε μεγάλες μάζες των λαών και της κοινωνίας πολιτικό πιστεύω;

Εμάς τους νέους τα γεγονότα αυτά μας προβληματίζουν. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε να αποδίδεται η δικαιοσύνη. Θέλουμε η μικρή μας αυτή προσπάθεια με ένα μικρό κείμενο σκέψης να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους νέους στις αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας. Είναι ένα μικρό στεφάνι στην τιμή του αδικοχαμένου Floyd και των κατά καιρούς θυμάτων της ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Για πολλά χρόνια ο ρατσισμός δεν θεωρείτο κατακριτέος. Μάλιστα φιλόσοφοι συζητούσαν σοβαρά για να καταλήξουν στο αν οι μαύροι και οι σκύλοι είχαν ψυχή. Αναμφίβολα, γεγονότα και ιδέες τέτοιου είδους είναι καταδικαστέες και προβάλουν το χειρότερο πρόσωπο της κάθε κοινωνίας. Σε κάθε εποχή που επικρατούσε ιδεολογικά ο ρατσισμός αποτυπωνόταν η βιαιότητα, η σκληρότητα, η καταρράκωση του ανθρώπινου γένους και η καταπάτηση σε κάθε μορφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ρατσισμός είναι η μάστιγα της δημοκρατίας. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι αλλά διακρίνονται ανάλογα με τη φυλή, το γένος, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τη μορφή εργασίας, την εθνικότητά τους κ.ά. αναιρεί τις αρχές της δημοκρατίας.
Στη σημερινή κοινωνίας εμείς οι νέοι είμαστε αντίθετοι με αυτές τις σκέψεις παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό, τη φοβία. Αγωνιζόμαστε -και έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε- καθημερινά για την εδραίωση της δημοκρατίας, της ισότητας των λαών, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της διακίνησης των ιδεών και της ελευθερίας κάθε ανθρώπου.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως σε κάθε φυλή, σε κάθε γωνιά της γης, το αίμα που ρέει στις φλέβες όλων των ανθρώπων είναι κόκκινο και ο πόνος κοινός. Η φτώχεια και η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν είναι χαρακτηριστικά μιας διακριτής ομάδας αλλά κοινά χαρακτηριστικά όλων μας».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση