Απολογία-μανιφέστο για τη δράση της «Κρυπτείας»

Απολογία-μανιφέστο για τη δράση της «Κρυπτείας»

Ο Παναγιώτης Π. δεν ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά μόνο από το… κράτος ● Συγκλονιστική η κατάθεση του αφγανικής καταγωγής διερμηνέα που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από οκτώ μαυροντυμένα άτομα στο Μεταξουργείο.

Με μια απολογία-μανιφέστο ο 49χρονος Παναγιώτης Π. ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά από αξιόποινες πράξεις της εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία», αλλά επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι η οργάνωση αποτελούνταν μόνο από αυτόν και ότι υιοθετούσε επιθέσεις κατά μεταναστών με στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση μιας μαχητικής οργάνωσης.

Κρατώντας την πολυσέλιδη απολογία του, την οποία μελετούσε τις πέντε ώρες που καθόταν στο εδώλιο, χωρίς να τον απασχολούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, ο κατηγορούμενος περιέγραψε την οργάνωση ως «μέσο ψυχολογικών επιχειρήσεων» και ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευε να προχωρήσει σε πράξεις που θα είχαν αποτέλεσμα να χυθεί αίμα.

Ομως την ίδια ώρα ομολογούσε με κυνικότητα πως προκάλεσε εμπρησμό στα γραφεία του Συλλόγου Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο του 2018, όπου από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Ομολόγησε επίσης ότι στόχος του ήταν οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι σε αυτούς και ότι το κίνητρο των πράξεών του ήταν η ακροδεξιά ιδεολογία του, αφού, όπως είπε, ανήκει στον εθνικιστικό χώρο και ανησυχεί για την αλλοίωση του εθνικού ιστού από την έλευση μεταναστών. Παραδέχτηκε επίσης ότι στόχος του ήταν να προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο και να περιορίσει την υποστηρικτική δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Από τους μόνους που ζήτησε συγγνώμη ήταν το ελληνικό κράτος, δηλαδή οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, επειδή, όπως είπε, ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του, όπως και από τους δημότες της Τρίπολης για την αναστάτωση που τους προκάλεσε το απειλητικό τηλεφώνημά του για βόμβα με στόχο να ακυρωθεί υπογραφή στέγασης προσφύγων στην πόλη. Συγγνώμη δεν ζήτησε από τα θύματα των επιθέσεων για τις οποίες αναλάμβανε την ευθύνη.

Στο Μεταξουργείο

Μία από τις επιθέσεις για τις οποίες η «Κρυπτεία» έχει αναλάβει την ευθύνη είναι εναντίον διερμηνέα, αφγανικής καταγωγής, που εργάζεται στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η κατάθεση του οποίου χθες συγκλόνισε το ακροατήριο.

Ο μάρτυρας περιέγραψε την αιφνιδιαστική ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε μαζί με έναν ομοεθνή του στην περιοχή του Μεταξουργείου από ομάδα οκτώ ατόμων μαυροφορεμένων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, και ήταν κατηγορηματικός ότι είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν αφού από την αρχή στόχευσαν το κεφάλι του κρατώντας αιχμηρά αντικείμενα. Το ότι σώθηκε οφείλεται στην ενστικτώδη αντίδρασή του να προστατεύσει το κεφάλι με τα χέρια του, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατο τραυματισμό στο χέρι. «Αυτή η επίθεση μου άλλαξε τη ζωή μου. Πριν έκανα ταξίδια, έκανα ποδηλασία, ένιωθα ελευθερία. Οι δράστες μού έκλεψαν την ελευθερία μου. Αρχισα να φοβάμαι και να μην μπορώ να συγκεντρωθώ στους στόχους μου για να εκπληρώσω τα όνειρά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Τον ίδιο φόβο και άγχος περιέγραψε η μητέρα του Αμίρ, που αναγκάστηκε να μετακομίσει μέσα σε μια μέρα από το σπίτι της στη Δάφνη όταν δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πέτρες και μπουκάλια επειδή ο γιος της είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Και εκεί από τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς τα τρία ανήλικα παιδιά της οικογένειας κοιμούνταν στον χώρο όπου επιτέθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Αμίρ αντιμετωπίζει ακόμα ψυχολογικά προβλήματα από την επίθεση αυτή. Στις επίμονες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης για τον λόγο της στοχοποίησης της οικογένειας η μητέρα απάντησε: «Φασίστες ήταν».

Ο φόβος που ένιωσαν και συνεχίζουν να νιώθουν τα θύματα των συγκεκριμένων ρατσιστικών επιθέσεων ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε και στόχευε η οργάνωση «Κρυπτεία», σύμφωνα με την απολογία του φερόμενου ιδρυτή της. Ο ίδιος ομολόγησε ότι είναι ο συντάκτης των επιστολών που εστάλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, όπου γράφει ότι η οργάνωση ιδρύθηκε στη Λέσβο από μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό να προκαλέσουν πλήγματα «στοὺς λαθροεποίκους καὶ στοὺς συνεργοὺς αὐτῶν».

Ταυτοποίηση

Σημαντική ήταν η κατάθεση αστυνομικού του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας που παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο και ταυτοποίησε στο πρόσωπό του τον δράστη τόσο του εμπρησμού στον Σύλλογο Αφγανών Μεταναστών όσο και της απόπειρας εμπρησμού σε κατάληψη στο Κουκάκι, πράξη την οποία αποδέχεται ο κατηγορούμενος.

Ο αστυνομικός δεν απέκλεισε η οργάνωση «Κρυπτεία» να αποτελείται από περισσότερα άτομα, και όχι μόνο από τον κατηγορούμενο, και αναφέρθηκε σε επικοινωνίες του με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και με μέλη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Αντίστασης, μέλη της οποίας παρακολουθούσαν την απολογία του κατηγορούμενου εντός της δικαστικής αίθουσας.

■ Η δίκη συνεχίζεται την προσεχή Τετάρτη με την αγόρευση της εισαγγελέως.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση