Από την εκδήλωση μας: Stonewall πριν και μετά, από την εξέγερση στο pride

Από την εκδήλωση μας: Stonewall πριν και μετά, από την εξέγερση στο pride

Το βράδυ της Κυριακής οργανώθηκε από την Κίνηση «Απελάστε τοv Ρατσισμό» μια μικρή εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Στόουνγουολ, που μας έδωσε αισιοδοξία, κι τροφή για σκέψη. Είδαμε μαζί, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, την ταινία «Before Stonewall», της σκηνοθέτριας Greta Schiller, και συν-σκηνοθέτη τον Robert Rosenberg.

Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο το 1984, βασίζεται σε συνεντεύξεις- αφηγήσεις ατόμων του λοατκι χώρου κι κινήματος, κι αρχειακό υλικό – από την ιστορία της συγκρότησης της δύναμης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Αμερική. Στις εικόνες της ταινίας, ξεδιπλώνονται όψεις της καθημερινότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Αμερική, από το 1920 ως το 1969- χρονιά της εξέγερσης που ξεκίνησε από το Stonewall Inn, όταν οι drag queen που σύχναζαν στο μπαρ, αντέδρασαν μαχητικά και συλλογικά, σε μια ακόμη βίαιη αστυνομική εισβολή.

Μετά την ταινία, συζητήσαμε για τα όσα είδαμε, την εξέλιξη του κινήματος και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο σήμερα.

Εκ μέρους της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» η Νικολέτα και η Ερνεστίνα μοιραστήκαμε σκέψεις για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, από το Στόουνγουολ, στο πρώτο Pride, στις οργανώσεις και συλλογικότητες που εργάστηκαν για να μετατρέψουν την αυθόρμητη οργή σε συλλογική διεκδίκηση, για ίσα δικαιώματα. Αναφερθήκαμε επίσης, σε όψεις όπου συναντώνται η αντιρατσιστική δράση της ΚΑΡ με την δράση ενάντια στην ομοφοβία και το σεξισμό.

Η καλεσμένη μας Μπέσυ από την Καμία Ανοχή, αναφέρθηκε στη αξία της σύνδεσης των δράσεων μας στο σήμερα με όσα ιστορικά έχουν συμβεί και κατακτηθεί, και στη φετινή αυτοοργανωμένη διοργάνωση στην Αθήνα του Queer Liberation March (που έγινε, για πρώτη φορά, το Σάββατο 27/6). Στη συνέχεια, ο Κώστας Β., μέλος της Σάμπατ και της Συνέλευσης φεμινιστικών και εργατικών συλλογικοτήτων, που μίλησε για τους στόχους και τη δράση της συνέλευσης, στην κατεύθυνση της σύνδεσης των αγώνων ενάντια σε πολλαπλές καταπιέσεις και εκμεταλλεύσεις- έμφυλες και εργασιακές.

Στο τέλος, ήπιαμε κι ένα ποτάκι -συνεχίζοντας να συζητάμε. Ευχαριστούμε πολύ όλες/α/ους που ήρθατε, και στο επανιδείν!

Kίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

71

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση