Μήνυση κατά των φεμινιστριών δημιουργών της performance «Ένας βιαστής στο δρόμο σου»

Μήνυση κατά των φεμινιστριών δημιουργών της performance «Ένας βιαστής στο δρόμο σου»

Καταγγελία από τη Χιλιανή αστυνομία δέχτηκαν τα μέλη της φεμινιστικής συλλογικότητας «Las Tesis», που δημιούργησαν την performance «Ένας βιαστής στο δρόμο σου», μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο κατά τη διάρκεια του Μαΐου στο οποίο διαδηλώνουν ειρηνικά έξω από ένα αστυνομικό τμήμα ντυμένες με κόκκινες στολές, μάσκες και μια χιλιανή μαύρη σημαία.

Συγκεκριμένα, ο θεσμός των καραμπινέρος υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα για «υποκίνηση βίαιων ενεργειών εναντίον του θεσμού», για «προσπάθεια δημιουργίας εσκεμμένης εχθρότητας προς τον εν λόγω θεσμό, επισημαίνοντας και ευθέως καταλογίζοντας, πρώτον, κατασταλτικές και ενθαρρυντικές συμπεριφορές ενάντια στη σωματική ακεραιότητα του ευρύ κοινού, σχετικά με τα φερόμενα θύματα της αστυνομικής δράσης, κλείνοντας το μήνυμα του βίντεο καλώντας σε ξεκάθαρο εκφοβισμό των μελών αυτού του θεσμού».

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε γενικό «λουκέτο» με την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας να έχει τα χαρακτηριστικά της πιο έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες η χώρα, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν εν μέρει υπεύθυνα τις τέσσερις γυναίκες της ομάδας για κάποιες από τις «βίαιες πράξεις» που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2019, καθώς παρά το γεγονός ότι η αγωγή στρέφεται «εναντίον όλων των υπευθύνων», εκείνες κατονομάζονται συγκεκριμένα.

Στήριξη

Αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της μήνυσης, η συλλογικότητα δέχτηκε μεγάλη υποστήριξη, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Όχι στην καλλιτεχνική δίωξη» με φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το «Adtreshile» και κοινοποιήθηκε από το «Delight Lab», μια οργάνωση που έχει επίσης πέσει θύμα λογοκρισίας και δίωξης των φωτεινών καλλιτεχνικών παρεμβάσεών της, με τις οποίες προβάλλουν φράσεις πάνω σε κτίρια που αντανακλούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

«Το Δίκτυο Χιλιανών Ηθοποιών, εκφράζουμε δημόσια τη στήριξή μας για την συλλογικότητα @lastesis απέναντι στην καταγγελία εναντίον τους από την αστυνομία. Θεωρούμε παράλογο και απαράδεκτο το γεγονός ότι ο θεσμός που έχει ασκήσει άμεσα βία στον κόσμο στους δρόμους από τις 18 Οκτωβρίου, ξυλοκοπώντας, πυροβολώντας, ρίχνοντας αέρια, βασανίζοντας και ασκώντας σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών, έχει το θράσος να καταγγέλλει μια φεμινιστική καλλιτεχνική συλλογικότητα για υποκίνηση βίας», επεσήμαναν.

Με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Pressenza, περισσότερα ΕΔΩμέσω https://www.efsyn.gr

85

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση