Πτώμα μετανάστη αγνώστου ταυτότητος επιπλέει για εβδομάδες στη Μεσόγειο

Πτώμα μετανάστη αγνώστου ταυτότητος επιπλέει για εβδομάδες στη Μεσόγειο

Το τελευταίο κομμάτι αξιοπρέπειας που είχε μείνει στην ΕΕ πνίγηκε με αυτούς τους ανθρώπους
Neeske Beckmann (Sea Watch)

Η οργάνωση Sea-Watch δημοσίευσε μια φωτογραφία με το πτώμα ενός νεκρού μετανάστη που φέρεται να επιπλέει στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες. Η οργάνωση διάσωσης αναφέρει ότι παρόλο που είχαν ενημερωθεί οι αρχές στη Λιβύη, τη Μάλτα και την Ιταλία, δεν ανέκτησαν το πτώμα.

Το πτώμα, το οποίο παγιδεύτηκε στα απομεινάρια ενός ημι-βυθισμένου σκάφους από καουτσούκ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το αεροσκάφος Sea-Watch Seabird στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την οργάνωση. Αν και η αεροπορική ομάδα επικοινώνησε με τις αρχές για να ανακτηθεί το πτώμα, εντοπίστηκε άλλες τρεις φορές να παρασύρεται στη θάλασσα τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε η επικεφαλής της αεροπορίας του Sea-Watch, Neeske Beckmann, σε μια δήλωσή της σε βίντεο στο Twitter.

Η οργάνωση δημοσίευσε μια φωτογραφία του νεκρού στη σελίδα τού Sea-Watch Italy Twitter στις 30 Ιουνίου, και η Beckmann έκανε μια δήλωση σε βίντεο στις 14 Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς της οργάνωσης σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία.

Neeske Beckmann in the port of Malta(by Chris Grodotzki)

Στο tweet, το Sea-Watch έγραψε: «Χθες, στην πρώτη του αποστολή, το Seabird είδε στη λιβυκή ζώνη αναζήτησης και διάσωσης κάτι που ποτέ δεν θα θέλαμε να αναγκαστούμε να σας δείξουμε: το ανώνυμο πτώμα ενός ατόμου στα απομεινάρια μια ημι-βυθισμένης λέμβου για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ζητούμε από τις αρχές να διευρευνήσουν».

Οι περιστάσεις του συμβάντος παραμένουν ασαφείς. «Δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί», δήλωσε η Beckmann «και ειδικά τι συνέβη στους άλλους ανθρώπους στη λέμβο από καουτσούκ». Εκτός από το αίτημα της ανάκτησης του πτώματος, το Sea-Watch είπε ότι ζήτησε επίσης από τις αρχές να διευκρινίσουν τι συνέβη στη λέμβο από καουτσούκ στις 29 Ιουνίου. «Από τότε – και έχουν περάσει δύο εβδομάδες τώρα – τίποτα δεν έχει συμβεί!» είπε η Beckmann στις 14 Ιουλίου.

Στη δήλωσή της, η Beckmann λέει ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα της Ευρώπης «που χτίζει ένα φρούριο γύρω της».

«Όταν τα πτώματα δεν ανακτώνται και δεν ταυτοποιούνται, και οι συγγενείς τους δεν ενημερώνονται για τον θάνατό τους, ώστε να μπορούν να θρηνούν όπως δικαιούνται και όταν αυτοί οι νεκροί δεν αναπαυθούν, αυτό δείχνει ότι το τελευταίο κομμάτι αξιοπρέπειας που είχε μείνει στην η ΕΕ πνίγηκε με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Beckmann.

Η ομάδα του Sea-Watch στο βίντεό της ζήτησε «ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες».

Ο Φίλιππο Γκράντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες), δήλωσε στη Repubblica ότι η φωτογραφία αποδεικνύει ότι η συζήτηση για τη διάσωση στη θάλασσα είναι «ανήθικη και αηδιαστική», προσθέτοντας ότι η διάσωση μεταναστών στη θάλασσα είναι «απόλυτο καθήκον».

January 10, 2020 | Photo: Picture-alliance/AP Photo/Santi Palacios

Θάνατοι στη Μεσόγειο

Μετά από μια απότομη πτώση του αριθμού των μεταναστών που επιβιβάζονται σε σκάφη για να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ξανά το συχνά επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 389 άνθρωποι πέθαναν στη Μεσόγειο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16 Ιουλίου φέτος.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο οργανισμός του ΟΗΕ υπολόγισε ότι ο αριθμός των θανάτων μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα είχε περάσει το «ζοφερό ορόσημο» 20.000 θανάτων από το 2014.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το γερμανικό Sea-Watch περιπολούν στη Μεσόγειο με πλοίο ή αεροπλάνο για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΜΚΟ επικρίνουν επανειλημμένα την ΕΕ για αυτό που θεωρούν «πολιτική μη-στήριξης και αποτροπή».

Σε μια πρόσφατη λίστα αιτημάτων προς τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το Sea-Watch προέτρεψε την ΕΕ να σταματήσει αμέσως την υποστήριξή της και τη χρηματοδότηση της ακτοφυλακής της Λιβύης. Η «Οι οργανισμοί της ΕΕ θα έπρεπε να υποστούν ποινικές διώξεις για συνενοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι αποστολές της ΕΕ στη Μεσόγειο, όπως η IRINI, θα πρέπει να διαθέτουν εντολή διάσωσης», έγραψε η ομάδα.

ΠΗΓΗ:www.infomigrants.net

πόληΚ

779

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση