Banksy: Σε παλαιστινιακό νοσοκομείο τα έσοδα από τη δημοπράτηση έργου του

Banksy: Σε παλαιστινιακό νοσοκομείο τα έσοδα από τη δημοπράτηση έργου του

Ένα τρίπτυχο, όπου η ρομαντική απεικόνιση θαλασσινών τοπίων αντιπαραβάλλεται στα πορτοκαλί σωσίβια προσφύγων ριγμένα στο νερό, είναι το έργο του Banksy, που δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 28 Ιουλίου και πωλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το τρίπτυχο, που αποτελεί ένα σχόλιο του Banksy πάνω στην προσφυγική κρίση, δόθηκε από τον ίδιο στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s του Λονδίνου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το παλαιστινιακό νοσοκομείο BASR στη Βηθλεέμ.

Το τρίπτυχο έχει τον τίτλο “Θέα στη θάλασσα της Μεσογείου 2017” [Mediterranean sea view 2017] και πωλήθηκε στη δημοπρασία του Sotheby’s με θέμα «Από τον Ρέμπραντ στον Ρίχτερ», η οποία, σύμφωνα με τον δημοπρατικό οίκο, αποτελεί την πρώτη έκθεση πώλησης που συγκέντρωσε έργα που καλύπτουν μια περίοδο 500 χρόνων της ιστορίας της τέχνης.

Μέχρι πρόσφατα, το συγκεκριμένο έργο του Banksy ήταν εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο του καλλιτέχνη ‘Walled Off Hotel’, που βρίσκεται στη Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που έχει τη «χειρότερη θέα στον κόσμο», καθώς κοιτάζει το τείχος της Δυτικής Όχθης. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2017 και στεγάζει σε κάθε του γωνία έργα του ιδιαίτερου πολιτικού ιδιώματος του Banksy.

To τρίπτυχο, που συγκέντρωσε το διπλάσιο ποσό από την αρχική του εκτίμηση, έχει ως βάση του τρεις πίνακες με λάδι σε καμβά, που παραπέμπουν στην περίοδο του ρομαντισμού, πάνω στους οποίους ο Bansky παρενέβη ζωγραφικά, εντάσσοντας στη σύνθεση τα πορτοκαλί σωσίβια των προσφύγων.

«Αυτή η δουλειά αντιπαραβάλλει ένα ιστορικό είδος υψηλής τέχνης με την δυσοίωνη συγχρονικότητα», σχολίασε ο δημοπρατικός οίκος για το τρίπτυχο που παραπέμπει στους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Αν και οι πίνακες μοιάζουν ως δημιουργίες του ρεύματος της “εξύψωσης της φύσης”, το παρόν έργο υπονομεύει και ανατρέπει τις προσδοκίες του θεατή για να θέσει ένα δύσκολο σύγχρονο ζήτημα», προσθέτει o Sotheby’s.

Tα έσοδα από τη δημοπράτηση του έργου θα δοθούν για τη νέα μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών και για την αγορά εξοπλισμού για το παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου BASR στη Βηθλεέμ.

Πηγή:3pointmagazine.gr

81

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση