Νέο βίντεο ντοκουμέντο για τη δολοφονία Τζωρτζ Φλόιντ (video)

Νέο βίντεο ντοκουμέντο για τη δολοφονία Τζωρτζ Φλόιντ (video)

«Οι αστυνομικοί πλησίασαν τον Φλόιντ προτάσσοντας τα όπλα τους μόνο και μόνο επειδή είναι Αφροαμερικανός»

Βίντεο ντοκουμέντο κυκλοφόρησε από τη Daily Mail που απεικονίζει τη σύλληψη και τη βάναυση δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ από τους δύο πρώην αστυνομικούς στη Μιννεάπολις των ΗΠΑ.

Το βίντεο προέρχεται από από τις κάμερες ασφαλείας που ήταν ενσωματωμένες στην αστυνομική στολή. Η Daily Mail που εδρεύει στο Λονδίνο δε δήλωσε πώς απέκτησε πρόσβαση στο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας των αστυνομικών. Παρόμοια βίντεο είχαν κατατεθεί στη δίκη στις 7 Ιουλίου αλλά μόνο γραπτές απομαγνητοφωνήσεις είχαν δοθεί στη δημοσότητα.

Ο δικαστής Πίτερ Καχίλ, που πρόεδρευε της υπόθεσης, επέτρεψε την κυκλοφορία του οπτικοακουστικού υλικού στις 15 Ιουλίού μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλεκόμενα στην εκδίκαση της υπόθεσης. Ο Καχίλ είχε απαγορεύσει στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να δημοσιοποιήσουν το οπτικοακουστικό υλικό. Μια συσπείρωση από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ των ΗΠΑ διεκδίκησαν την άμεση κυκλοφορία των βίντεο από τις κάμερας ασφαλείας των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση έχουν απολυθεί. Ο Σόβιν κατηγορήθηκε με ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού και οι υπόλοιποι τρεις συνελήφθησαν και κατηγορούνται ώς συνεργοί και ηθικοί αυτουργοί σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Ο Μπεν Κραμπ, ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας Φλόιντ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι το βίντεο που διέρρευσε αποδεικνύει ότι ο Φλόιντ δεν απείλησε κανέναν. «Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν προτάσσοντας τα όπλα τους μόνο και μόνο επειδή είναι Αφροαμερικανός. Όπως δείχνει το βίντεο, δεν προέβη ποτέ σε απειλητικές πράξεις. Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο ο κόσμος ποτέ δε θα μάθαινε για την κακοποίηση που υπέστη ο Φλόιντ».

Ο Φλόιντ φαίνεται τρομοκρατημένος στη θέα των αστυνομικών ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Παρακαλεί τους αστυνομικούς να μην τον πυροβολήσουν, τους λέει οτι πρόσφατα έχασε τη μητέρα του ενώ τα δάκρυα τρέχουν από τα μάτια του.

Σε δεύτερο βίντεο που προέρχεται απο κάμερα άλλου αστυνομικού  φαίνεται ο Φλόιντ να λέει στους αστυνομικούς οτι πάσχει απο κλειστοφοβία την ώρα που εκείνοι τον σπρώχνουν για να τον βάλουν στο περιπολικό.

Είναι η μόνη στιγμή που δείχνει να αντιστέκεται. Οι αστυνομικοί τον βάζουν απο τη μία πόρτα του περιπολικού, τον βγάζουν απο την άλλη και τον ρίχνουν στο έδαφος. Ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαϊου κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Σόβιν και λέγωντας επανειλλημένα «Δε μπορώ να αναπνεύσω». Το περιστατικό το οποίο κατέγραψε περαστικός με το κινητό του κυκλοφόρησε και πυροδότησε κύμα εξεγέρσεων στην Αμερική, ανοίγοντας έντονες συζητήσεις για το ρατσισμό ως δομικό συστατικό της αμερικανικής κοινωνίας.

Πηγή:koutipandoras.gr

85

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση