«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Όποιος είναι στην εξουσία, πατάει πάνω στο φιλότιμο για να κάνει αυτά που θέλει

«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Όποιος είναι στην εξουσία, πατάει πάνω στο φιλότιμο για να κάνει αυτά που θέλει

Γεωργία Κριεμπάρδη

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2011. Ο στόχος ήταν να σταματήσει η αδιαφορία προς τον συνάνθρωπο και να χτιστούν συνειδήσεις, προσφέροντας το αυτονόητο.Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος ξεκίνησε το εγχείρημα και μας μιλάει για τα πάντα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Βλέπαμε ανθρώπους που έψαχναν σάπια πράγματα σε κάδους σκουπιδιών. Αυτό θέλαμε να το σταματήσουμε. Κι όχι μόνο. Θέλαμε να σταματήσουμε και την αποξένωση. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν το μαγείρεμα στον δρόμο, το οποίο σημαίνει ότι είμαστε όλοι μαζί. Μαγειρεύουμε σε διαφορετικές περιοχές και βοηθάμε όσο μπορούμε.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν είναι ΜΚΟ, δεν έχει νομική μορφή. Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης με μοναδικό «χορηγό» τους ανθρώπους. Το βασικότερο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην αρχή ήταν οι προσαγωγές. Η πολιτεία δεν ήξερε τι κάνουμε και ήθελε πληροφορίες. Ήταν απλώς προσαγωγές φυσικά και όχι συλλήψεις. Δεν κάναμε κάτι παράνομο. Δεν προσφέραμε συσσίτιο για να μας γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι. Μαγειρεύαμε ζωντανά στο δρόμο και τρώγαμε όλοι μαζί. Όποιος ήθελε να φάει, ερχόταν μαζί μας. 

Σε πόσο κόσμο προσφέρετε στήριξη;

Πάντα είχαμε περίπου 450 με 500 οικογένειες που στηρίζαμε με τρόφιμα. Το μαγείρεμα στον δρόμο καλύπτει κάθε μέρα σχεδόν 1000 άτομα. Με τον κορωνοϊό, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν. Την περίοδο της καραντίνας μαγειρεύαμε από τις πέντε το πρωί για 2500 ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτό συνέβαινε γιατί είχαν κλείσει όλες οι άλλες δομές (κράτους, εκκλησίας). Μόνο εμείς μείναμε να παρέχουμε φαγητό και κάποια άλλα άτομα μεμονωμένα – οργανωμένα, που έκαναν tour στο κέντρο της Αθήνας. Είχαμε έναν μεγάλο χώρο στον Κεραμεικό, μαγειρεύαμε, συσκευάζαμε το φαγητό, το αφήναμε σ’ ένα τραπεζάκι και ερχόταν ο κόσμος και το έπαιρνε μόνος του. Εμείς προσπαθούσαμε μόνο να τους οργανώσουμε όταν μαζεύονταν πολλοί.

Πλέον, η κοινωνική κουζίνα είναι ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος. Εκτός από φαγητό, υπάρχει δικηγόρος για δωρεάν νομικές συμβουλές, συνεργασία με κοινωνικά ιατρεία, ψυχολογική στήριξη, θεατρική ομάδα, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά, γεωπόνος και ό,τι άλλο χρειάζονται οι άνθρωποι.

Στήριξη από το κράτος έχει υπάρξει;

Η πολιτεία δε μας στηρίζει και δε μπορεί να μας στηρίξει, γιατί δε συμφωνεί με αυτό που κάνουμε. Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Εμείς δε θέλουμε καμία σχέση με αυτούς. Ούτε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, που μας είχε δοθεί, δε δεχτήκαμε. Ωστόσο, μεμονωμένα άτομα έχουν έρθει και μας έχουν στηρίξει με τρόφιμα ή χρήματα. Μεμονωμένα, όμως, χωρίς της ταμπέλα του κόμματος.

Εμείς δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος. Απλά τους δείχνουμε ότι αν δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε και μόνοι μας και δεν τους χρειαζόμαστε. Όχι μόνο στήριξη δεν έχουμε δεχθεί, αλλά μας έχουν γίνει και επιθέσεις. Έχουμε δεχθεί για παράδειγμα επιθέσεις από φασίστες, αλλά δεν τους βγήκε. 

Tι φοβάστε σ’ ένα ενδεχόμενο νέο lockdown;

Εμείς δε θα σταματήσουμε να μαγειρεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φοβάμαι ένα δεύτερο lockdown και περισσότερο φοβάμαι μη βγουν αληθινά όσα λένε οι άνθρωποι του ΟΗΕ, ότι φέτος θα πεθάνει κόσμος από την πείνα, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες. Δε θέλω να το σκέφτομαι αυτό το σενάριο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το λέμε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για φιλότιμο. Ο Έλληνας δεν έχει σταματήσει ποτέ να έχει φιλότιμο. Οποιοσδήποτε είναι όμως στην εξουσία, πατάει πάνω στο φιλότιμο για να κάνει αυτά που θέλει. Λένε για το φιλότιμο και ετοιμάζονται να κάνουν μερικό lockdown για να σταματήσουν να δίνουν τα επιδόματα. Δεν είμαστε χαζοί, ούτε χθεσινοί. Ο λόγος που βγαίνει μπροστά πάλι το φιλότιμο είναι για να περάσουν το δικό τους.

Έχετε ξεχωρίσει κάποια ανθρώπινη ιστορία;

Δεν υπάρχει καμία ιστορία ανθρώπου που να έχω ξεχωρίσει. Όλες οι ιστορίες των ανθρώπων είναι μοναδικές και διαφορετικές. Ο «Άλλος Άνθρωπος» ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ιστορίες. Όλοι είστε μοναδικοί. Όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικές ιστορίες, από κάποιον που με είδε και ήρθε να μου δώσει κιλά ντομάτες, μέχρι έναν άστεγο που παίρνει το φαγητό του και με αγκαλιάζει κλαίγοντας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατάφεραν φέτος να πουλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα και μας τα έφεραν. Κάποιος για παράδειγμα μου έφερε και από την Κρήτη ένα τόνο ντομάτες που δεν μπορούσε να τις πουλήσει. Ε, δεν είναι αυτό μοναδικό;

*Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί για τις ενέργειες της κοινωνικής κουζίνας και να προσφέρει, μπορεί να βρει πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο 6940882355. 

Πηγή:efsyn.gr

41

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση