Διαδηλώσεις οργής στον Λίβανο μετά την έκρηξη

Διαδηλώσεις οργής στον Λίβανο μετά την έκρηξη

Από το ρεπορτάζ της efsyn.gr
Δεν άργησε να εκδηλωθεί η μαζεμένη δυσαρέσκεια των πολιτών με τη φονική έκρηξη να αποτελεί το έναυσμα για νέα αναταραχή στη χώρα.

Το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μετά τις φονικές εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 149 άτομα, άφησαν χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς στέγη.

Η απάντηση των δυνάμεων καταστολής ήρθε με δακρυγόνα και χημικά.

(AP Photo/Hassan Ammar)
(AP Photo/Hassan Ammar)

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, καθώς φαίνεται πως η έκρηξη έβαλε τέλος την «ανακωχή» διαδηλωτών-κυβέρνησης λόγων κορονοϊού. Η οικονομική κατάσταση στη χρεοκοπημένη χώρα είναι τραγική και αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς ήδη υπάρχουν ζοφερές εκτιμήσεις για μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μετά την ισοπέδωση κεντρικών αποθηκών στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

(AP Photo/Hassan Ammar)

Οι αρχές του Λιβάνου έχουν δώσει περιθώριο τεσσάρων ημερών για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, δήλωσε ότι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι που ήταν αρμόδιοι για την ασφάλεια στο λιμάνι της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 άτομα προσωπικό του λιμανιού της Βηρυτού.

 

216

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση