Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των απολύσεων

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των απολύσεων

Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Νάντη, αλλά και έξω από εργοστάσια, κατά των απολύσεων τις οποίες προωθούν πολλές επιχειρήσεις μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού, και ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυξήσεις στους μισθούς.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν επίσης την «οριστική» απόσυρση των μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό και τα επιδόματα ανεργίας, τη μείωση του χρόνου εργασίας «χωρίς απώλεια του μισθού» και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τους επετράπη από τις αρχές να διαδηλώσουν υπό την προϋπόθεση οι συγκεντρώσεις τους να μην υπερβούν το όριο συμμετοχής των 5.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε ισχύ στη Γαλλία στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού, και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Την κινητοποίηση, την πρώτη μετά το καλοκαίρι, οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CGT, Solidaires, FSU και πολλές νεολαίες (Fidl, MNL, Unef και UNL).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, «υπάρχει πολύς θυμός και την ίδια στιγμή το κλίμα είναι αγχωτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.

«Τα υγειονομικά θέματα επικρατούν, σκέφτομαι, για παράδειγμα, την κατάσταση στα σχολεία, όπου κάθε ημέρα υπάρχουν τάξεις που κλείνουν και γονείς που βρίσκονται σε αναμονή (…), υπάρχουν πιέσεις στην απασχόληση, με μακροχρόνια ανεργία…», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Τεστ, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης FSU, σημείωσε ότι «παρά την επιστροφή από τις διακοπές, ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος» από τους υγειονομικούς περιορισμούς και τον φόβο για το μέλλον.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι, φορώντας μάσκα, κατέκλυσαν τους δρόμους και έκαναν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία του Έθνους, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Στη Μασσαλία στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.

«Ανήκω σε ευάλωτη ομάδα (για την Covid), όμως για εμένα ήταν σημαντικό να έρθω, να δείξω ότι πίσω από τους αριθμούς που προτάσσει η κυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελέν, που εργάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και «βλέπει την κοινωνική μιζέρια καθημερινά».

 

Πηγή:efsyn.gr

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση