#GDtrial Συνεδριάζει το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά της εγκληματικής οργάνωσης

#GDtrial Συνεδριάζει το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά της εγκληματικής οργάνωσης

Με τις δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών από τους συνηγόρους υπεράσπισης συνεχίζεται η ιστορική δίκη για τη Χρυσή Αυγή και ενώ η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε προ δύο ημερών την καταδίκη του της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία δεν αναγνωρίζει η εισαγγελέας

Χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες. Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων (διάταξη 187, παρ. 6)  σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν είναι διευθυντές και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα). Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).  

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων, χθες, αναλώθηκαν σε μία μονότονη συζήτηση επί των ελαφρυντικών, επαναλαμβάνοντας, μέσες άκρες, τις τοποθετήσεις που έκαναν και στις 7 Οκτωβρίου.

  • Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
  • Τα ίδια ελαφρυντικά ζήτησε και ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της.
  • Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
  • Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».
  • «Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.
  • Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.
  • Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
  • Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
  • Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.
  • Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.
  • Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τους καταδικασθέντες βουλευτές, τοποθετήθηκε μόνο η συνήγορος των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, συνεπώς απομένουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων των υπόλοιπων 16 πρώην βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11.00.

Ποιοι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στην αίθουσα

Παρόντες στο εδώλιο ήταν χθες οι καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα: Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Καλαρίτης και δύο από τους καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι Καστρινός και Χατζηδάκης. Στο εδώλιο και ο πρώην γραμματέας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης.

Η οικογένεια Φύσσα

Τη χθεσινή συνεδρίαση παρακολούθησε, όπως πάντα, η οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού. Η Μάγδα και ο Τάκης Φύσσας προσήλθαν στο Εφετείο, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Το προηγούμενο βράδυ η κ. Φύσσα είχε χαρακτηρίσει «ιστορική νίκη» για την Δημοκρατία την απόφαση και σε αναμονή των ποινών είχε εκδηλώσει την προσδοκία η επόμενη ημέρα να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr
112

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση