#GDtrial Εισαγγελέας: Να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας, πλην του Ρουπακιά

#GDtrial Εισαγγελέας: Να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας, πλην του Ρουπακιά

Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα) πρότεινε η εισαγγελέας.
 • Να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς πρότεινε η εισαγγελέας.
 • Για την αναστολή έκτισης ποινής των υπόλοιπων, με επιβολή περιοριστικών όρων, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.
 • Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
 • Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες στη δικαστική αίθουσα.
 • Συνεχής ενημέρωση από το Εφετείο.

Όταν ο Μιχαλολιάκος έλεγε «αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι»

Μετά την επίθεση του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ο Μιχαλολιάκος απευθυνόταν στο Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας και δικαιολογούσε ότι ο Κασιδιάρης το έσκασε μετά το γρονθοκόπημα στη Λιάνα Κανέλλη, προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο.

«Ας το πάρουν χαμπάρι. Αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί, θα μας ψάχνουν», έλεγε στις 9.6.2012 ο Μιχαλολιάκος.

 

Ο συνήγορος των Αθανάσιου και Νίκου Τσορβά επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι οι εντολείς του δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φτάσουν από τη Νίκαια στο Εφετείο, όχι να είναι φυγόδικοι και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Με μεγάλη ανακούφιση» υποδέχτηκε «την πρόταση της αξιοτίμου κυρίας εισαγγελέως», η συνήγορος του Ιωάννη Άγγου, που που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η συνήγορος τόνισε αν δεν δοθεί αναστολή στην έκτιση ποινής, «ο Ιωάννης Άγγος θα είναι θύμα από δύο πλευρές». Οπως διευκρίνισε, «θα είναι θύμα των πατριωτικών του συναισθημάτων και θύμα μιας ενδεχόμενης δικαστικής πλάνης».

Στην παρουσία των Βασίλη Σιατούνη και Αθανάσιου Στράτου στη δικαστική αίθουσα, αναφέρθηκε ο συνήγορός τους ζητώντας να μην εκτίσουν την ποινή τους. «Είναι παρόντες για να δείξουν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και τιμούν την απόφασή σας», εξήγησε ο συνήγορος.

Και οι δύο έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχουν καταδικαστεί και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια».

«Εμφανίστηκαν αυθορμήτως στην ανάκριση, τηρούν τους περιοριστικούς όρους και έχουν προχωρήσει τη ζωή τους μακριά από οποιοδήποτε φορέα και σχηματισμό», πρόσθεσε ο συνήγορος.

«Προφανώς η κυρία εισαγγελέας ήλεγξε τις προϋποθέσεις και πρότεινε την απαλλαγή του εντολέα μου», είπε ο συνήγορος του Λέοντος Τσαλίκη, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Αν η Θέμις δεν είχε απασχολημένα τα χέρια της…

…θα χειροκροτούσε την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως», τόνισε ο συνήγορος του γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Τσακανίκα (καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

Για τους καταδικασθέντες Ηλία Παναγιώταρο (κάθειρξη δεκατριών ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης), Γιώργο Σκάλκο (επτά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και Νίκο Αποστόλου (επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) ο συνήγορός τους ζήτησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που θα ασκήσουν και συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.

«Η συμπεριφορά του είναι πλήρως εναρμονισμένη στη νομιμότητα», υποστήριξε ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχει εκτίσει την ποινή του για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και έχει αποφυλακιστεί.

«Σεβόμαστε την απόφασή σας, έχουμε την άποψή μας αλλά έχετε τη δική σας», είπε ο έτερος συνήγορος του Χρ. Στεργιόπουλου και ζήτησε από τους δικαστές να αναστείλουν την έκτιση ποινής του εντολέα του.

Την απόφαση για το Noor One επικαλείται ο συνήγορος του Γ. Πατέλη

«Σήμερα με την απόφαση του Εφετείου για το Noor One η καταδικαστική απόφαση ανετράπη και ο Α.Κ. αθωώθηκε ομόφωνα», είπε ο συνήγορος του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια το επίδικο διάστημα, Γιώργου Πατέλη, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.

Ο συνήγορος εννοούσε τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή και σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον έκρινε ομόφωνα αθώο.

«Αν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε ακούσει την υπεράσπιση, ο άνθρωπος αυτός θα είχε εκτίσει αναίτια την ποινή του», επιχειρηματολόγησε ο συνήγορος του Πατέλη.

«Δεν θα μακρηγορήσω, ο εντολέας μου αποδέχεται και συμφωνεί με την άκρως εμπεριστατωμένη πρόταση της κυρίας εισαγγελέως», σημείωσε ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Κορκοβίλη, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Ο Καζαντζόγλου έχει φύγει από τη Χρυσή Αυγή, τα γραφεία στη Νίκαια έχουν κλείσει, η Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση τελέσεως άλλων πράξεων», επιχειρηματολόγησε ο συνήγορος του υπεύθυνου ασφαλείας της οργάνωσης στη Νίκαια.

Ο Γιάννης Καζαντζόγλου καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Δεν μπορώ να αγγίξω την απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση της κυρίας εισαγγελέως», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Δήμου (καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και πρόσθεσε ότι με την πρότασή της η Αδαμαντία Οικονόμου απέδειξε ότι «σε καμία περίπτωση ούτε η δημοκρατία ούτε η δικαιοσύνη κάμπτονται από οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης

Ξεκινούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατ’ αλφαβητική σειρά των κατηγορουμένων.

Εξώδικο Λαγού-Πλεύρη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πράξη έκανε τις απειλές του ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος, μέσω το δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη απέστειλε εξώδικο προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ προέβη και σε αγωγές εναντίον εκείνου που, κατά τον ίδιο, έχουν ενεργό ρόλο στην «πρωτοφανή σκευωρία».

Ο Γιάννης Λαγός, μετά το σόου της προηγούμενης εβδομάδας στο Εφετείο, έχει προειδοποιήσει και με αγωγές σε ΜΜΕ, ενώ ισχυρίζεται ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις που «θα συγκλονίσουν τη χώρα».

«Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης»

Αιχμηρό το πρώτο σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη.

Δικαίωσε τον τίτλο της: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αναστολή για όλους πλην του Ρουπακιά. Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας.

 

«Επιφυλάσσομαι για την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον το δικαστήριό σας δεχτεί την πρότασή μας», ολοκλήρωσε την αγόρευσή της η Αδαμαντία Οικονόμου.

Ποιες άλλες φορές έκλεισε ο Μιχαλολιάκος τα γραφεία;

«Ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο λόγος της. Ενόψει των επιβληθεισών ποινών, η βλάβη που θα έχουν υποστεί αυτοί θα είναι αυτονόητη», είπε νωρίτερα η εισαγγελέας.

Ωστόσο, όπως θυμίζει σήμερα η «Εφ.Συν.» ( Τριπλό λουκέτο στη Χρυσή Αυγή ), «κάθε φορά που ο Μιχαλολιάκος αισθανόταν τον κλοιό των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης, απλώς «έκλεινε» προσωρινά το μαγαζί. Δικό του είναι, ό,τι θέλει το κάνει. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Αρχηγού, η Χρυσή Αυγή ανέστειλε τη δράση της πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1984, «κατόπιν πιέσεων από παρακρατικούς κύκλους του καθεστώτος». Την ίδια τύχη είχαν και τα γραφεία: «Αναγκαζόμαστε το 1984 να τα κλείσουμε γιατί άνθρωποι του λεγόμενου “χώρου” δημιουργούν εις βάρος μας ένα κλίμα διώξεων, διαδίδοντας ότι έχουμε όπλα και θέλουμε να επιχειρήσουμε παράνομες πράξεις». Τα ίδια έκανε ο Μιχαλολιάκος και τον Δεκέμβριο του 2005, μετά την παράδοση του «Περίανδρου» Ανδρουτσόπουλου που καταζητούνταν από το 1998 για τη δολοφονική επίθεση της ομάδας κρούσης της Χ.Α. εις βάρος του Δ. Κουσουρή. Ο Αρχηγός γνωστοποίησε την προσωπική του απόφαση για «αναστολή κάθε πολιτικής δραστηριότητος» της οργάνωσης. Τότε έκλεισε και η ναζιστική εφημερίδα, για να ξανακυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο».

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Στην αγόρευσή της η Αδαμαντία Οικονόμου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναστολής έκτισης της ποινής, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι:

 • Έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους και εξακολουθούν να τους τηρούν και μετά την καταδίκη τους.
 • Δεν είναι ύποπτοι φυγής, γιατί το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους θα είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να διαφύγουν.
 • Εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους, ενώ τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές όπως οι Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
 • Πλην του Μιχαλολιάκου που σε ηλικία 22 ετών καταδικάστηκε σε ποινή κάτω του 1 έτους, έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
 • Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, ενώ ορισμένοι κρατήθηκαν σε κατάστημα κράτησης εξαντλώντας το 18μηνο.
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέες πράξεις αφού η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, τα γραφεία έκλεισαν, έκλεισε και η εφημερίδα και ο λόγος της.

Εμφανίστηκε ο Λαγός, αλλά όχι για αναστολή

«Περαιτέρω, δεν είναι ύποπτοι φυγής. Αν ήταν, το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και να πραγματοποιήσουν τη φυγή τους. Παρά ταύτα εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους και κατά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές, όπως Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Ματθαιόπουλος», επιχειρηματολόγησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Λαγός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να ζητήσει αναστολή αλλά για να ζητήσει εξαίρεση του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελικής έδρας, ενώ μέσω του συνηγόρου του δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει αναστολή.

EUROKINISSI

Διακοπή μισής ώρας

Μετά την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν μισάωρη διακοπή για να προετοιμάσουν τις τοποθετήσεις τους.

 

Εισαγγελέας: Αναστολή για όλους, πλην Ρουπακιά

Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά) πρότεινε η εισαγγελέας.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ειχειρηματολόγησε λέγοντας ότι είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.

Έναρξη για την αγόρευση της εισαγγελέως.

Περισσότεροι από σαράντα συνήγοροι στα έδρανα της υπεράσπισης.

Ανέβηκε η έδρα, αρχίζει η συνεδρίαση

Με την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ξεκινάει η 463 συνεδρίαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες

  • Αν. Μιχάλαρος, Ι. Αγγος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης, Ελπ. Καλαρίτης (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
  • Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
  • Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
  • Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Ν. Παπαβασιλείου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Πηγή: efsyn.gr

644

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση