Αναβολή επ’ αόριστον για την απόδοση δικαιοσύνης για το φόνο του Ζακ

Αναβολή επ’ αόριστον για την απόδοση δικαιοσύνης για το φόνο του Ζακ

Στη σημερινή συνεδρία της δίκης για το φόνο του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή και την εκδίκαση με νέα σύνθεση, σε αόριστο χρόνο από τώρα. Η απόφαση προέκυψε από το γεγονός ότι με βάση την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ατόμων στην αίθουσα είναι τα 15, ανεξαρτήτως του εμβαδού της αίθουσας. Ο αριθμός αυτός, όπως είπε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι πολύ μικρός για «να γίνει μια διαδικασία που να μην μπορεί να κριθεί ότι παραβιάζει τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης». Στις προϋποθέσεις αυτές εντάσσεται και η εξασφάλιση της παρουσίας επαρκούς αριθμού παρατηρητών της δίκης εκ μέρους συλλογικοτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία λειτουργεί προς τον έλεγχο της διαδικασίας και τη διασφάλιση ότι συμμορφώνεται και με τα διεθνή νομικά πρότυπα (βλ. δίκη Ασανζ και απαγόρευση του δικαιώματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την παρακολούθηση της δίκης).

Από τη μεριά μας, βρεθήκαμε από νωρίς στο χώρο του δικαστηρίου και διεκδικήσαμε μαζί με μέλη του ZackieOh Justice Watch και του Press Project να παρακολουθήσουμε τη δίκη, όπως και έγινε. Έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν αλληλέγγυα άτομα και μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Αμπελοκήπων.

Παρ’ όλα αυτά μας ανησυχεί το γεγονός ότι η δίκη πήρε επ’ αόριστον αναβολή, αντί της διακοπής προς νέα ημερομηνία που προτάθηκε από τις συνηγόρους της οικογένειας του Ζακ. Μια ακόμα καθυστέρηση σε μια υπόθεση που έχει γνωρίσει κωλυσιεργίες από την αρχή (βλ. καθυστέρηση της ΕΔΕ εναντίων των αστυνομικών και μηδενική συλλογή στοιχείων εκ μέρους της αστυνομίας από την περιοχή της δολοφονίας).

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης ενάντια στη λάσπη που πετάγεται από τα διάφορα καθεστωτικά ΜΜΕ σχετικά με το τι έγινε τη μέρα της δολοφονίας του Ζακ και της Zackie.
Θα διεκδικήσουμε μια ΔΙΚΑΙΗ και ΑΝΟΙΧΤΗ δίκη για όσο χρειαστεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ.

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

260

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση