Σε εκρηκτικό κλίμα η κοινωνία των ΗΠΑ εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος

Σε εκρηκτικό κλίμα η κοινωνία των ΗΠΑ εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος

Μαζικές συγκεντρώσεις οργανώνονται από ακόλουθους και των δύο εκλογικών στρατοπέδων, σε μια περίοδο που η αμερικανική κοινωνία έχει δυναμιτιστεί, αναμένοντας το αποτέλεσμα της επόμενης μέρας.

Ενώ τα αποτελέσματα καθυστερούν λόγω του ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αλλά και μεγάλης μερίδας των ψήφων να έχει υποβληθεί επιστολικά, η κοινωνία των ΗΠΑ περπατάει σε τεντωμένο σκοινί ενώ η περίοδος παραπέμπει σε εμφύλιο, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στο επίπεδο του δημόσιου λόγου όσο και στο δρόμο σε διάφορες πόλεις μεταξύ της μεριάς που τάσσεται υπέρ των Δημοκρατικών ή εν πάση περιπτώσει δεν θέλει να ξαναδεί τη θητεία του Τραμπ να ανανεώνεται για μια δεύτερη 4ετία, ενώ από την άλλη υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα υποστηρικτών του Τραμπ, πολλών από αυτών φανατικών συντηρητικών με ανορθολογικές αναπαραστάσεις. Αυτοί βρίσκουν την έκφρασή τους στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενάντια στον Τραμπ και υπέρ της καταμέτρησης ψήφων

Το στρατόπεδο που τάσσεται ενάντια στον Αμερικανό Πρόεδρο διαδηλώνει με κοινό αίτημα τη διασφάλιση της διαδικασίας καταμέτρησης, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ψήφοι στο τελικό αποτέλεσμα.

Το έδαφος για τις διαδηλώσεις ενάντια στις απόπειρες σαμποταρίσματος της εκλογικής καταμέτρησης από τους Ρεπουμπλικάνους έχει προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, διάστημα στο οποίο ο Πρόεδρος άφηνε να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσει ένα μη ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα.

Και το «Black Lives Matter» ξανά στο δρόμο ενάντια στο καθεστώς Τραμπ

Η αστυνομία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ειδικά στα σημεία και τις ώρες που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις οριοθετούνται ώστε να μην συναντηθούν τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση.

Ήδη, έχει καταγραφεί περιστατικό συμπλοκής με μαχαίρια λίγα τετράγωνα μακριά από το Λευκό Οίκο ανάμεσα στην ακροδεξιά ομάδα Proud Boys -φανατικοί ακόλουθοι του Τραμπ- και αριστερούς διαδηλωτές, σύμφωνα με τις αρχές.

«Οι αγανακτισμένοι» υπέρμαχοι του Τραμπ

Οι οπαδοί του Τραμπ συρρέουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων και τα εκλογικά κέντρα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μέθοδο της επιστολικής ψήφου, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση, και υιοθετώντας την αφήγηση του Τραμπ περί «σφραγισμένης» νίκης του. Ακόμη, ο ίδιος προχώρησε σε μήνυση της εκλογικής διαδικασίας διαφόρων Πολιτειών στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος λόγος «νοθείας».

Ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες, που είναι οπλισμένες.

Σύγχυση φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού Προέδρου, καθώς υπάρχουν πολιτείες στις οποίες έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στην επιστολική ψήφο ζητώντας τον τερματισμό της καταμέτρησής τους, ενώ σε άλλες διαδηλώνουν φωνάζοντας συνθήματα για συνέχιση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων. Η αντίφαση αυτή οφείλεται στη διγλωσσία του Ντόναλντ Τραμπ και τη ρητορική των δύο μέτρων και δύο σταθμών ανάλογα με τις επιδώσεις του σε κάθε πολιτεία.

Έτσι, στις πολιτείες όπου βρίσκεται πίσω από τον εκλογικό του αντίπαλο, Τζο Μπαίντεν, και η καταμέτρηση συνεχίζεται, το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων έχει δώσει τη γραμμή να συνεχιστεί η καταμέτρηση, ενώ σε όσες προηγείται προς το παρόν, απαιτείται ο τερματισμός της διαδικασίας.

 

Στο βίντεο συγκρίνονται δύο εντελώς αντίθετες καταστάσεις, όπου στην Αριζόνα οι διαδηλωτές φωνάζουν «Μετρήστε την ψήφο», ενώ αντίθετα στο Μίσιγκαν «Σταματήστε την καταμέτρηση». Φαίνεται να κυριαρχεί απόλυτη σύγχυση στο δημόσιο λόγο ως προς το ποια είναι τελικά η θέση του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου.

Εδώ και εβδομάδες επικρατεί ανασφάλεια στις ΗΠΑ σχετικά με το που θα αφήσει η επομένη του εκλογικού αποτελέσματος τη χώρα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το πολιτικό της σύστημα, την οικονομία της, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

 

Πηγή:efsyn.gr

76

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση