Επιστολή αποπροσανατολισμού σε Ε.Ε και ΟΗΕ από Μηταράκη για το ναυάγιο στη Λέσβο

Επιστολή αποπροσανατολισμού σε Ε.Ε και ΟΗΕ από Μηταράκη για το ναυάγιο στη Λέσβο

Την ευκαιρία να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την τραγωδία σε Τουρκία, λαθροδιακινητές και ΜΚΟ «αρπάζει» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κυνισμός στην κυβέρνηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό περισσεύει εδώ και πολλούς μήνες με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και το Μαξίμου να κατασκευάζουν την πραγματικότητα που τους συμφέρουν, αρνούμενοι να αποδεχθούν τις ευθύνες που φέρουν, αλλά και αμφισβητώντας σταθερά τα ντοκουμέντα και καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και άλλες επιθετικές ενέργειες.

Το πρόσφατο ναυάγιο στη Βορειοανατολική Λέσβο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νεαρών γυναικών αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για το προσφυγικό επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην Τουρκία, τους λαθροδιακινητές ακόμη και σε ΜΚΟ.

Σε επιστολή του προς την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και τον εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, επισημαίνει ότι «η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές, εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών υδάτων».

Ο Νότης Μηταράκης τονίζει ότι «με βάση τις μαρτυρίες τους, οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά όταν ζήτησαν άμεση βοήθεια από την τουρκική Ακτοφυλακή και ενώ η λέμβος τους βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, αντί να προσφέρει βοήθεια, έκανε ελιγμούς για να δημιουργήσει κυματισμούς και να αναγκάσει τη λέμβο να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ελλάδα. Και μόνο όταν η λέμβος ήταν πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαμηνύει «την ανησυχία της Ελλάδας για περιπτώσεις όπου ακούσια, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, υποστηρίζουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να συνεχίζουν τις παράτυπες διελεύσεις».

Τέλος, ζητά από την κ. Γιόχανσον και τον κ. Λεκλέρκ να παρέμβουν αρμοδίως προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, όπως προβλέπεται και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για αναρίθμητα ντοκουμέντα και καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εκθέσεις φωτιά για τα περιστατικά αυτά και για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο συνέβη στις 2 Δεκεμβρίου βορειοανατολικά της Λέσβου με το Λιμενικό να περισυλλέγει 32 ανθρώπους, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά. Στο ναυάγιο, όμως έχασαν τις ζωές τους δύο γυναίκες, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές ώρες αργότερα.

Πηγή: efsyn.gr

 

22

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση