Μαύροι Πάνθηρες: η στυγνή δολοφονία της 4ης Δεκεμβρίου

Μαύροι Πάνθηρες: η στυγνή δολοφονία της 4ης Δεκεμβρίου

Μαύροι Πάνθηρες: η ίδρυση, οι θέσεις και η στυγνή δολοφονία της 4ης Δεκεμβρίου που αποτέλεσε και την αρχή για την αποδιοργάνωση τους

ΙΔΡΥΣΗ

Οι “Μαύροι Πάνθηρες” ιδρύθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1966 στο Όκλαντ από τους Χιούι Νιούτον, Μπόμπι Σηλ και Ντέιβιντ Χίλιαρντ.

Η οργάνωση αρχικά έφερε το όνομα “Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων για την Αυτοάμυνα”, όμως τον Ιανουάριο του 1967 που άνοιξε το πρώτο της στρατηγείο στο Όκλαντ, μετέτρεψε το όνομά της σε «Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων» («Black Panther Party», BPP).

Εκείνο που είχε ξεκινήσει πριν από λίγους μόλις μήνες ως απλή απόπειρα πολιτικοποίησης μιας κλασικής παρέας μαύρων νεαρών, τώρα αριθμούσε στο Όκλαντ περισσότερα από 200 εγγεγραμμένα μέλη, αποτελώντας πλέον μία ισχυρή όσο και σοβαρή πολιτική οργάνωση, η οποία είχε την δυνατότητα να περιπολεί ένοπλα στις μαύρες συνοικίες, προβάλλοντας μία εντελώς διαφορετική εικόνα των μαύρων διεκδικήσεων από εκείνη που μέχρι τότε εξέπεμπαν οι οργανώσεις που με μη βίαιο τρόπο διεκδικούσαν πολιτικά δικαιώματα.

Ιδεολογία – Θέσεις

Με την ίδρυσή τους, οι “Μαύροι Πάνθηρες” δημοσίευσαν ως μανιφέστο τους το γραμμένο από τον Νιούτον περίφημο “Πρόγραμμα των 10 Σημείων”, ζητώντας “γη, ψωμί, στέγη, παιδεία, ένδυση, δικαιοσύνη και ειρήνη” για όλους του Αφροαμερικάνους, καθώς και εξαίρεση από στρατιωτική θητεία στον στρατό των Η.Π.Α.. Για την οργάνωση ήταν αδιανόητο οι Αφροαμερικανοί να πολεμούν και να σκοτώνουν άλλους έγχρωμους λαούς του πλανήτη, που όπως ακριβώς οι μαύροι, είναι “θύματα της λευκής ρατσιστικής κυβέρνησης της Αμερικής”

Το “Πρόγραμμα των 10 Σημείων”:

  1. Θέλουμε Ελευθερία. Θέλουμε την δύναμη να ελέγχουμε την μοίρα της Μαύρης μας Κοινότητας.
  2. Θέλουμε πλήρη εργασιακή απασχόληση για τον λαό μας.
  3. Θέλουμε να σταματήσει η ληστεία της Μαύρης μας Κοινότητας από τους καπιταλιστές.
  4. Θέλουμε αξιοπρεπή στέγαση που να καλύπτει τις ανάγκες ανθρώπινων όντων.
  5. Θέλουμε παιδεία για τον λαό μας, ικανή να αποκαλύπτει την πραγματική φύση της ξεπεσμένης αμερικανικής κοινωνίας. Θέλουμε παιδεία που να μας διδάσκει την πραγματική Ιστορία μας και την αποστολή μας στην σύγχρονη κοινωνία.
  6. Θέλουμε εξαίρεση των μαύρων ανδρών από την στρατιωτική θητεία.
  7. Θέλουμε άμεση κατάπαυση της αστυνομικής βίας και των δολοφονιών εναντίον του Μαύρου λαού.
  8. Θέλουμε άμεση απελευθέρωση όλων των Μαύρων κρατουμένων σε ομοσπονδιακές, πολιτειακές, επαρχιακές και ανά διάφορες πόλεις φυλακές.
  9. Θέλουμε όλοι οι Μαύροι που προσάγονται σε δίκη να κρίνονται από ένορκους της δικής τους τάξης ή από ανθρώπους της Μαύρης Κοινότητας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  10. Θέλουμε γη, ψωμί, στέγη, παιδεία, ένδυση, δικαιοσύνη και ειρήνη.

“War Against the Panthers”, Νιούτον, 1980

Η στάση της ηγεσίας των ΗΠΑ

Από τον Δεκέμβριο του 1968 όλα σχεδόν τα γραφεία των “Μαύρων Πανθήρων” ανά τις Η.Π.Α. δέχθηκαν επιθέσεις από το FBI και την αστυνομία: στις 7/12 του μήνα ανατινάχθηκε το παράρτημα του Νιούαρκ, στις 12/12 έγινε έφοδος στο παράρτημα του Σικάγο (όπου συνελήφθησαν 12 μέλη), στις 18/12 έγινε εισβολή μετά από ρίψη δακρυγόνων στο παράρτημα Ινδιανάπολης, στις 21/12 έγινε εισβολή στο παράρτημα του Ντένβερ, όπου καταστράφηκε επιδεικτικά μία μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ρούχων που προορίζονταν για τα προγράμματα αλληλοβοήθειας, στις 27/12 έγινε ένοπλη εισβολή στο παράρτημα του Des Moines της Iowa που μετά από τρεις ακριβώς μήνες ισοπεδώθηκε από έκρηξη δυναμίτη, στις 28/12 έγινε ένοπλη εισβολή στο παράρτημα του Σαν Φραντσίσκο που και αυτό μετά από τρεις ακριβώς μήνες, στις 28 Μαρτίου 1969, δέχθηκε δεύτερη επίθεση με αέρια και πολυβολισμούς που κατέληξε στην σύλληψη 16 «Πανθήρων». Ακολούθησε σειρά επιθέσεων, με εκείνη της 4ης Δεκεμβρίου 1969 να είναι και η πιο αιματηρή.

Στυγνή δολοφονία

Στις 4 Δεκεμβρίου 1969, πριν από 51 χρόνια, αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι μελών των Μαύρων Πανθήρων, στην οδό Ουέστ Μονρόε, ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο από τα γραφεία της οργάνωσης. Ένοπλοι πράκτορες του FBI, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς του Σικάγο έκαναν την πιο θεαματική επιχείρησή τους κατά των “Πανθήρων”. Όλοι τους κοιμόντουσαν βαθιά, ναρκωμένοι από πράκτορα του FBI που είχε παρεισφρήσει στην οργάνωση.

Τότε, οι αστυνομικοί οπλισμένοι με ημιαυτόματα όπλα πυροβόλησαν τον υπεύθυνο Άμυνας των “Μαύρων Πανθήρων” Μαρκ Κλαρκ και τον εκ των αρχηγών της οργάνωσης Φρεντ Χάμπτον, ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του δίπλα στην έγκυο γυναίκα του. Ο Μαρκ και ο Φρεντ σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ τουλάχιστον άλλοι επτά Πάνθηρες τραυματίστηκαν από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.

Συνολικά οι αστυνομικοί έριξαν 90 σφαίρες, τέσσερις από τις οποίες καρφώθηκαν στο κεφάλι του Φρεντ Χάμπτον. Από την πλευρά των πανθήρων υπήρξε μόνο ένας πυροβολισμός. Ο 17χρονος Μαρκ Κλαρκ ανταπέδωσε τον μοναδικό πυροβολισμό λίγο πριν ξεψυχήσει.

Οι υπόλοιποι «Πάνθηρες» (η 19χρονη έγκυος 8 μηνών σύντροφος του Χάμπτον) Ντέμπορα Τζόνσον, ο Χάρολντ Μπελ, 23 ετών, ο Λιούις Τρούλοκ, 39 ετών, ο τραυματισμένος με 5 σφαίρες από 45άρι αυτόματο 19χρονος «Υφυπουργός Υγείας» Ρόναλντ “Doc” Σάτσελ και οι επίσης τραυματισμένοι, Βερλίνα Μπρούερ, 18 ετών, Μπρέντα Χάρις, 18 ετών και Μπλαιρ Αντερσον σύρθηκαν στον δρόμο, ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στις φυλακές, κατηγορούμενοι για “ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών”.

Αναλυτικά η ιστορία των Μαύρων Πανθήρων εδώ

 

 

 

Πηγή:nostimonimar.gr

34

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση