Μαρτυρίες για δακρυγόνα και πυροβολισμούς από την ΕΛ.ΑΣ σε κέντρο προσφύγων αλλά… σιωπή

Μαρτυρίες για δακρυγόνα και πυροβολισμούς από την ΕΛ.ΑΣ σε κέντρο προσφύγων αλλά… σιωπή

Κωνσταντίνος Λάππας

Προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα πληροφόρησης του κοινού για τις συνθήκες που επικρατούν εντός των κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, δημιουργούν μια σειρά από γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Το πιο πρόσφατο αφορά περιστατικό εντός της δομής στον Κατσικά Ιωαννίνων για το οποίο μαρτυρίες αλληλέγγυων κάνουν λόγο για πυροβολισμό στον αέρα από την Αστυνομία, χρήση δακρυγόνων και βίαιες εξώσεις διαμενόντων σε κοντέινερ που κατέληξαν σε δύο συλλήψεις, με την Ελληνική Αστυνομία να μην έχει εκδώσει καν ανακοίνωση.

Όλες οι διαθέσιμες πηγές συγκλίνουν στο ότι αστυνομικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων και διμοιρίες των ΜΑΤ πήγαν το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων με σκοπό να γίνει χωρίς αντιστάσεις η εγκατάσταση περίπου 150 αιτούντων άσυλο.

Για να γίνει αυτή, φαίνεται πως η διοίκηση της δομής έκρινε απαραίτητη την απομάκρυνση ατόμων που διέμεναν παράτυπα στη δομή, είτε επειδή είχαν λήξει τα έγγραφά τους, είτε επειδή είχαν πάρει άσυλο και άρα δεν ήταν πλέον δικαιούχοι διαμονής σε κέντρο φιλοξενίας.

Από εκεί και πέρα όμως, αρχίζει η, με κόπο αποκτημένη, αποσπασματική πληροφόρηση.

Σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες από αλληλέγγυους σύμφωνα με τις οποίες «στην απελπισία του ένας φιλοξενούμενος κατάπιε τα γυαλιά ενός λαμπτήρα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Μια γυναίκα αρνήθηκε να μετακινηθεί και ο σύζυγός της, στην προσπάθειά του να την προστατέψει, χρησιμοποίησε τον αφρό πυροσβεστήρα εναντίον αστυνομικού, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα.

Ο πρόσφυγας και η σύζυγός του συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ έγιναν συλλήψεις τουλάχιστον άλλων τριών ατόμων επειδή βρέθηκαν χωρίς χαρτιά».

Η εκτενής αναφορά της Soup & Socks

Εκτενέστερη αναφορά στο περιστατικό έχει δημοσιοποιήσει η Soup & Socks, μη κυβερνητική οργάνωση με πολυετή παρουσία στη συγκεκριμένη δομή. Στον πρόλογο της αναφοράς διαβάζουμε:

Τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, πολυάριθμοι κάτοικοι του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων του Κατσικά υπήρξαν θύματα αναγκαστικών εξώσεων από τον καταυλισμό μέσω της αστυνομίας. Οι αρχές χρησιμοποίησαν βίαια μέτρα συμπεριλαμβάνοντας δακρυγόνα· η κλιμάκωση των εντάσεων ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη τουλάχιστον δύο ατόμων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν τον ήχο πυροβολισμών – που προκλήθηκαν είτε από πλαστικές σφαίρες, είτε από χειροβομβίδες κρότου λάμψης που ενεργοποιήθηκαν μέσα στον καταυλισμό –  και τα δύο από την αστυνομία.

Στην αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων, πάντα σύμφωνα με την Soup & Socks αναφέρονται τα εξής:

«Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι τα ΜΑΤ ήταν παρόντα από νωρίς, στις 06:00 π.μ., χωρίς σαφή αιτία, καθώς δεν είχε προϋπάρξει κάποιο συμβάν που θα απαιτούσε την παρουσία τους.

Η αιτία της αστυνομικής παρουσίας, ωστόσο, έγινε σαφής γύρω στις 10:00 π.μ. Η αστυνομία ξεκίνησε να βγάζει ανθρώπους από τα κοντέινερ, ισχυριζόμενη ότι πλέον δεν είχαν το δικαίωμα να κατοικούν στη δομή, ή να μεταφέρει ανθρώπους σε διαφορετικά κοντέινερ.

Παράλληλα, ενημέρωσαν άλλους ότι νέες αφίξεις στον καταυλισμό (από τη Λέσβο) θα εγκαθίσταντο στο κοντέινερ τους· παραμένει ασαφές αν οι νέες αφίξεις είχαν υποβληθεί σε τεστ για τον Covid-19, πριν μετακινηθούν σε κοντέινερ όπου ήδη κατοικούν άλλοι. Σε περιπτώσεις στις οποίες οι κάτοικοι δεν ήταν στα κοντέινερ τους, η αστυνομία μπήκε βίαια, έβγαλε έξω προσωπικά αντικείμενα και άλλαξε τις κλειδαριές.

Υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι αρνήθηκαν να φύγουν από το κοντέινερ τους ή αντιστάθηκαν στο να μοιραστούν τον ήδη περιορισμένο χώρο του κοντέινερ με ακόμα περισσότερους ανθρώπους· σε αυτές τις περιπτώσεις, η αστυνομία μπήκε με τη βία και απομάκρυνε τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους από τα κοντέινερ.

Ένας άνδρας – σύζυγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών – αρνήθηκε να εγκατασταθούν τρεις ακόμη άγνωστοι στο κοντέινερ όπου ζει η οικογένεια των έξι. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σωματική βία για να τον ακινητοποιήσει στο έδαφος. Χτυπήθηκε με κλομπ, ακινητοποιήθηκε στο έδαφος με γόνατο στο λαιμό του και αργότερα συνελήφθη.

Η γυναίκα του, τα παιδιά του και πολλοί γείτονες υπήρξαν μάρτυρες ολόκληρης της σκηνής. Άλλοι κάτοικοι του καταυλισμού, που προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν στις γενικές διαδικασίες των εξώσεων, και ένας γιατρός που δούλευε στη δομή και εξέφρασε τη διαφωνία του με τις μεθόδους, απωθήθηκαν από την αστυνομία, που προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων και βομβιδίων ήχου μέσα στον καταυλισμό.

Αυτοί που υπέστησαν έξωση από τη δομή δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για το πού να βρουν καταφύγιο».

Πηγή από την περιοχή είπε στο tvxs.gr πως σύμφωνα με τη δική της πληροφόρηση, τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό.

Στον ιστότοπο Epirusonline αποφεύγεται μεταφορά των όσων καταγγέλλει η Soup & Socks, αντίθετα η είδηση φέρει τον τίτλο «Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στη δομή προσφύγων στον Κατσικά». Διαβάζουμε: «Αποκαταστάθηκε γρήγορα η τάξη και η ηρεμία στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά, όπου οι νέες αφίξεις προσφύγων από διάφορες περιοχές της χώρας, προκάλεσαν ένταση από τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κλήθηκαν και παρέμειναν στο χώρο της δομής, δυνάμεις της Αστυνομίας και συγκεκριμένα διμοιρίες των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβασή τους. Η ένταση δημιουργήθηκε λόγω της αναγκαίας σύμπτυξης που έπρεπε να γίνει στα κοντέινερ που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, ώστε να εγκατασταθούν και τα 157 νέα άτομα που έφτασαν στον Κατσικά».

Στη σχετική υποσελίδα του διαδικτυακού τόπου της Ελληνικής Αστυνομίας με τα δελτία τύπου για την περιφέρεια της Ηπείρου, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για το συμβάν.

Αλλάζει η πολιτική, μειώνεται η πληροφόρηση

Το περιστατικό της 14ης Δεκεμβρίου στη δομή φιλοξενίας του Κατσικά δεν είναι το πρώτο για το οποίο ενδιαφερόμενοι πολίτες και δημοσιογράφοι δυσκολευόμαστε να μάθουμε τί συνέβη.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο μετά από κάθε βροχή, η πληροφόρηση είναι δύσκολη και προκύπτει μόνο μέσα από ρεπορτάζ. Το υπουργείο εκδίδει ανακοίνωση μόνο για να διαψεύσει αρνητικά για εκείνο δημοσιεύματα.

Έχοντας αναλάβει τη διοίκηση των κέντρων φιλοξενίας από το περασμένο καλοκαίρι και επικαλούμενη τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση έχει μειώσει δραστικά την πρόσβαση ΜΚΟ, ανεξάρτητων αλληλέγγυων πολιτών και δημοσιογράφων μέσα στις δομές.

Σε μια εποχή που το κλίμα για πρόσφυγες και μετανάστες «βαραίνει» κατόπιν πολιτικής απόφασης, με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να λέει στη Βουλή ότι τα βασικά κλειδιά της Εθνικής Στρατηγικής 2020-2021 στο Μεταναστευτικό είναι η φύλαξη συνόρων, η μείωση ροών, ο περιορισμός των επιπτώσεων και οι νέες κλειστές/ελεγχόμενες δομές, οι δυνατότητες  πληροφόρησης του κοινού για το τί συμβαίνει μέσα στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και τα σύνορα της χώρας είναι ανησυχητικά μικρές.

 

 

Πηγή: tvxs.gr

 

206

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση