Κορονοϊός: αφροαμερικανή γιατρός πέθανε στο νοσοκομείο, καταγγέλοντας ρατσιστική συμπεριφορά

Κορονοϊός: αφροαμερικανή γιατρός πέθανε στο νοσοκομείο, καταγγέλοντας ρατσιστική συμπεριφορά

«Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να με σκοτώσουν. Μου φέρονται σαν να είχα βακτηριακή πνευμονία, ενώ έχω Covid-19» ακούγεται να λέει σε βίντεο-μαρτυρία αφροαμερικανή γιατρός που άφησε την τελευταία της πνοή 3 εβδομάδες μετά την διάγνωσή της.

Μία αφροαμερικανή γιατρός που πέθανε από COVID-19 έπειτα από εβδομάδες καταπολέμησης του ιού, είχε προηγουμένως ανεβάσει ένα βίντεο λέγοντας ότι την κακομεταχειρίστηκαν λόγω του χρώματός της και καθυστέρησαν τη επαρκή και σωστή φροντίδα της σε νοσοκομείο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, καθώς η ίδια ως γιατρός γνώριζε ποια βήματα έπρεπε να ακολουθηθούν.

Η δρ. Σούζαν Μουρ, ετών 52, πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου μετά από πολλαπλές νοσηλείες για επιπλοκές από κορονοϊό.

Πλήρως απογοητευμένη με τη φροντίδα που της παρεχόταν ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, περιγράφοντας ότι οι καθυστερήσεις στη θεραπεία και τη διάγνωσή της οφείλονταν στο χρώμα του δέρματος της.

Περιέγραψε ότι αγνοήθηκαν τα παράπονά της για σοβαρό πόνο στον αυχένα, παρά το γεγονός ότι εξήγησε πως μετά από χρόνια ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης ήταν σε θέση να κάνει αυτοαξιολόγηση.

«Ήμουν συντετριμμένη», ακούγεται να λέει δακρυσμένη η Μουρ για την άρνηση του γιατρού να της χορηγήσει φάρμακα για τον πόνο. «Με έκανε να νιώθω σαν να ήμουν ναρκομανής. Και ήξερε ότι ήμουν γιατρός. Δεν παίρνω ναρκωτικά. Πονάω».

Είπε ότι έπρεπε να παρακαλέσει και να πείσει τον γιατρό της ότι είχε πρόβλημα να αναπνεύσει πριν της κάνουν αξονική τομογραφία. Όταν η σάρωση αποκάλυψε ότι αυτό που έλεγε ήταν αλήθεια, της δόθηκαν φάρμακα για να διαχειριστεί τον πόνο της. Αλλά μόνο μετά από ώρες αναμονής.

«Αν ήμουν λευκή, δεν θα έπρεπε να το περάσω αυτό».

Την έστειλαν σπίτι της, ενώ ξεκάθαρα δεν ήταν σε θέση να φύγει από το νοσοκομείο και μετά από 12 ώρες, αναγκαστικά, επέστρεψε σε νοσοκομειακό κρεβάτι, σύμφωνα με το USA Today.

«Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να με σκοτώσουν. Μου φέρονται σαν να είχα βακτηριακή πνευμονία, ενώ έχω Covid πνευμονία».

Όταν στην πορεία άλλαξε νοσοκομείο είπε «Εδώ λαμβάνω πολύ συμπονετική φροντίδα. Μου προσφέρουν φάρμακο για τον πόνο».

Παρά την αλλαγή στην κατάσταση της νοσηλείας της, η Μουρ συνέχισε να επιδεινώνεται, μέχρι που πέθανε στο νοσοκομείο τρεις εβδομάδες μετά τη διάγνωσή της στις 29 Νοεμβρίου.

Η εμπειρία της και ο τραγικός της θάνατος προκάλεσαν οργή και θλίψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί το επισήμαναν ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα ρατσισμού και διακρίσεων στην υγειονομική περίθαλψη, σημειώνοντας και το δυσανάλογο ποσοστό μολύνσεων και θανάτων μαύρων από κορονοϊό.

 

 

Πηγή: news247.gr

75

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση