Νέα εκδήλωση αύριο για τον Ασάνζ ενόψει της δικαστικής απόφασης

Νέα εκδήλωση αύριο για τον Ασάνζ ενόψει της δικαστικής απόφασης

Διαδυκτιακή εκδήλωση – συζήτηση για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποιείται αύριο (από 6 έως 8 μ.μ.) στη χώρα μας, εν αναμονή της απόφασης της Δευτέρας, οπότε το βρετανικό δικαστήριο θα ανακοινώσει αν ενδίδει στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για έκδοσή του.

Ο ιδρυτής των Wikileaks θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης, γιατί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία.

Η οδύσσεια του 49χρονου ξεκίνησε το 2010, όταν δημοσίευσε μέσω του αποκαλυπτικού ιστότοπου περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης σημειώνουν ότι ο βραβευμένος δημοσιογράφος, κατηγορείται χωρίς καμία νομική βάση, απλά γιατί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος απεκάλυψε εγκλήματα πολέμου και διαφθορά αμερικανικών και άλλων κυβερνήσεων.

Και τονίζουν ότι «ένα τεράστιο διεθνές κίνημα έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ και ζητά την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, απαιτώντας ταυτόχρονα ελευθερία του λόγου και του τύπου. Ειδικά στη σημερινή περίοδο, όπου οι ελευθερίες και τα δικαιώματα έχουν δεχτεί βαρύτατο χτύπημα με πρόσχημα την πανδημία».

Πρόκειται για την τρίτη διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με το κοινό, που γίνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Greece for Assange, της Compagnie Erinna – Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα και της Πολιτιστική Ομάδα Art Attack, και στην οποία θα παρουσιαστεί η επιστολή που στέλνουν χιλιάδες πολίτες στις βρεττανικές δικαστικές αρχές.

Προλογίζουν και συντονίζουν:

  • Αναστασία Πολίτη, επιστημονική συνεργάτρια, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Compagnie Erinna, Παρίσι
  • Eλένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγγραφέας, Αrt Attack, Θεσσαλονίκη

Παρεμβαίνουν:

  • Mόνικα Καρμπόφσκα – Monika Karbowska, Γαλλοπολωνέζα ιστορικός που ζεί στο Παρίσι, μέλος του ΔΣ του γαλλικού συλλόγου Wikijustice Julian Assange, με ανελλιπή παρουσία στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η δίκη του Ασάνζ στο Λονδίνο και με πολυετή δράση σε κομμουνιστικά και φεμινιστικά κινήματα
  • Φωτεινή Σιάνου, ακτιβίστρια, συνδικαλίστρια, ιδρυτικό μέλος των Επιτροπών Γυναικών της ΟΤΟΕ και ΓΕΣΕΕ και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΓΣΕΕ, πρόεδρος για 10 χρόνια της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, συντρονίστρια του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ειρήνη
  • Μαντώ Μπαμπούλα, δημοσιογράφος, συντάκτρια, εκπαιδευτικός, με κινηματική και συνδικαλιστική δράση και με ερευνητικό έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό στο σύνδεσμο : https://meet.jit.si/securefreespeechsecureourfreedom
Για περισσότερες πληροφορίες : [email protected], 6944993105

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση