Εισαγγελική έρευνα κατά Γάλλου πολιτικού επιστήμονα για σεξουαλική κακοποίηση

Εισαγγελική έρευνα κατά Γάλλου πολιτικού επιστήμονα για σεξουαλική κακοποίηση

Μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ένας από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς επιστήμονες στη χώρα συστηματικά κακοποιούσε σεξουαλικά τον 14χρονο προγονό του και γιο του Μπερνάρ Κουσνέρ, γιατρό, πρώην υπουργό και ιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι σεξουαλικές επιθέσεις έγιναν πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά ήρθαν στο φως από την Καμίγ Κουσνέρ, δίδυμη αδελφή του θύματος, σε βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, ώστε να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις της Καμίγ Κουσνέρ και οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος του επιφανούς πολιτικού επιστήμονα, που ανακοίνωσε ότι παραιτείται από όλες τις δημόσιες θέσεις του.

Ο στόχος των εισαγγελέων σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro είναι διπλός: να πέσει φως στα πραγματικά γεγονότα ώστε να ερευνηθεί αν υπήρξαν και άλλα θύματα του υπόπτου για τις σεξουαλικές επιθέσεις και να ελεγχθεί αν τα εγκλήματα αυτά έχουν παραγραφεί. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές, το θύμα είχε καταθέσει για την υπόθεση αυτή το 2011, χωρίς να κληθεί ο ύποπτος Ολιβιέ Ντιαμέλ, πιθανώς «για ιατρικούς λόγους». Και στόχος της εισαγγελίας του Παρισιού είναι να διερευνηθούν οι λόγοι αυτοί.

Η εφημερίδα Le Monde και το περιοδικό L’Obs στις προδημοσιεύσεις του βιβλίου της 45χρονης σήμερα νομικού Καμίγ Κουσνέρ με τίτλο «La Familia grande» (Ed. Seuil), αποκαλύπτουν ότι κατηγορεί τον πατριό της Ολιβιέ Ντιαμέλ για σεξουαλική επίθεση κατά του δίδυμου αδελφού της όταν ήταν 14 ετών. «Ήμουν 14 ετών και το άφησα… Ήμουν 14 ετών, ήξερα και δεν είπα τίποτε», γράφει η Κουσνέρ, καθηγήτρια Δικαίου.

Η Καμίγ και ο αδελφός της είναι παιδιά του Μπερνάρ Κουσνέρ και της καθηγήτριας του Δικαίου Εβελίν Πιζιέ, που πέθανε το 2017, και είχε παντρευτεί τον Ολιβιέ Ντιαμέλ. Η Καμίγ Κουσνέρ υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις επαναλαμβάνονταν επί χρόνια και σε συνέντευξή της στο περιοδικό L’Obs επισημαίνει ότι «το βιβλίο μου διηγείται σε ποιο σημείο πολλοί άνθρωποι γνώριζαν».

Παραδέχεται ότι σκέφτηκε πως το το βιβλίο της «μπορεί να φανεί χυδαίο εξαιτίας της φήμης της οικογενείας μου. Μετά είπα: ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να το κάνεις».

Από την πλευρά του ο Μπερνάρ Κουσνέρ με δήλωσή του τονίζει ότι «ένα βαρύ μυστικό που μας βάρυνε προ πολλού ευτυχώς αποκαλύφθηκε. Θαυμάζω το θάρρος της κόρης μου Καμίγ».

Τι λέει ο Ντιαμέλ

Ο ίδιος ο Ολιβιέ Ντυαμέλ, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής πανεπιστημίου, δήλωσε στην Le Monde και τον L’Obs ότι «δεν έχει τίποτε να πει» για τις κατηγορίες ενώ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις του. Μεταξύ αυτών των θέσεων ήταν η προεδρία της εμβληματικής Fondation nationale des sciences politiques (FNSP – Εθνικό Ίδρυμα Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας), την εκπομπή στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, αλλά και η συνεργασία του με το τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο LCI.

Η FNSP ανακοίνωσε ότι έλαβε γνώσιν της παραίτησής του «για προσωπικούς λόγους», ενώ ο διευθυντής της Φρεντερίκ Μιόν βρίσκεται «σε κατάσταση σοκ» μετά τις αποκαλύψεις.

Τα δίκτυα LCI και Europe 1 επιβεβαίωσαν τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον Ολιβιέ Ντιαμέλ.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

103

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση