Η τρανς κοινότητα της Κολομβίας θρηνεί για τον θάνατο της πρωτοπόρας τρανς ακτιβίστριας Laura Weinstein.

Η τρανς κοινότητα της Κολομβίας θρηνεί για τον θάνατο της πρωτοπόρας τρανς ακτιβίστριας Laura Weinstein.

Τζένη Πατεράκη

Η 2α Ιανουαρίου, σημάδεψε με τραγικό τρόπο την τρανς κοινότητα της Κολομβίας, καθώς η Laura Wiinstein, ηγετική προσωπικότητα του τρανς ακτιβισμού της χώρας έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

Η Weinsting, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο που μας πέρασε, τέσσερις ημέρες αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο, αφού αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η Weinstein είχε τουιτάρει: «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο από χτες, καθώς έχω δυσκολία στην αναπνοή. Έκανα τέστ για covid και περιμένω τα αποτελέσματα, αλλά δεν μπορώ να αναπνεύσω και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ευχόμουν και στον χειρότερο εχθρό μου».

H Weinstein που αγωνιζόταν χρόνια με τον καρκίνο, τελικά διαγνώστηκε αρνητική στην covid-19, αλλά έφυγε λίγες ημέρες αργότερα.

Περιγράφεται απ’ την τρανς κοινότητα της Κολομβίας ως «μία ακούραστη εργάτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ ήταν διευθύντρια της Fundación Grupo de Acción y Apoyo a Personas Trans (GAAT), τρανς οργάνωσης που έχει έδρα την Μποκοτά της Κολομβίας.

«Θρηνούμε για τον θάνατο της Laura Weinstein, διευθύντριας της GAAT, θυμόμαστε την συλλογική δουλειά που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, και την εκπληκτική μας φιλία που μας ένωσε αυτά τα χρόνια. Είμαστε συντετριμμένοι», τουίταρε η Caribe Afirmativo (ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση), την Κυριακή που μας πέρασε.

 

Ο Wilson Castañeda Castro, διευθυντής της οργάνωσης δήλωσε στην Washigton Blade ότι η υγεία της Weinstein είχε χειροτερέψει αρκετά τους τελευταίους μήνες.

Η Weinstein ήταν αυτή που είχε αγωνιστεί χρόνια για να διασφαλίσει ότι τα τρανς άτομα θα μπορούν να ψηφίζουν στην Κολομβία, ζητώντας τον Νοέμβριο από το Εθνικό Εκλεκτορικό Σώμα της Κολομβίας να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου τους. H GAAT και η Caribe Afirmativo εργάστηκαν από κοινού για να αναπτύξουν τα πρωτόκολλα για τους τρανς πολίτες.

Η Weinstein, επίσης, είχε εργαστεί μαζί με την Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, σε καμπάνια για να ανασχεθούν οι δείκτες του HIV ανάμεσα στις Βενεζουελάνες τρανς πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Κολομβία. Ο Castañeda, σημειώνει ότι οι προσπάθειές της ήταν επικεντρωμένες ιδιαίτερα στις τρανς γυναίκες, αλλά και στις σεξεργάτριες γενικότερα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση Colombia Diversa: «Πάντα θα την θυμόμαστε ως μία σπουδαία σύμμαχο και ακούραστη εργάτρια για τα τρανς δικαιώματα».

 

 

 

Πηγή: t-zine.gr

335

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση