ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προχωρούν άμεσα τις ενέργειες για την καθαίρεση του Τραμπ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προχωρούν άμεσα τις ενέργειες για την καθαίρεση του Τραμπ

Μέχρι τέλους θα φτάσουν οι Δημοκρατικοί έτσι ώστε να καθαιρεθεί άμεσα ο Ντόναλντ Τραμπ. Τι αναφέρει σχετική επιστολή της Νάνσι Πελόσι.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ταχείες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από το αξίωμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής του, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει την Δευτέρα, απόφαση που καλεί τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παύση του Τραμπ. Ο Πενς, με βάση το κείμενο αυτό, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως την 20ή Ιανουαρίου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων — πιθανόν την Τρίτη — πρόσθεσε η Πελόσι σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.

Αναλυτικά η διαδικασία

Αρχικά να σημειωθεί πως το Κογκρέσο μπορεί να απομακρύνει έναν πρόεδρο για εγκλήματα ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις, Το Σύνταγμα επιτρέπει στο Κογκρέσο να απομακρύνει προέδρους ή άλλους αξιωματούχους, προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους, εάν οι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτοί έχουν διαπράξει “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα υψηλά εγκλήματα και παραβάσεις”.

Τι ακριβώς θα ακολουθήσει την πρόταση μομφής της Δευτέρας; Αν η Βουλή, με απλή πλειοψηφία, ψηφίσει υπέρ των ασκηθέντων κατηγοριών, τότε η Γερουσία θα πρέπει να τις εξετάσει σε δίκη. Συγκεκριμένα, η Βουλή είναι αυτή που ασκεί τη δίωξη, ορίζοντας ένα επιτελείο που επιχειρηματολογεί ενώπιον των γερουσιαστών οι οποίοι ενέχουν ρόλο ενόρκων, ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβλέπει τη δίκη.

Η καταδίκη, σε επίπεδο Γερουσίας, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Τα 2/3 των παρόντων γερουσιαστών ανά πάσα στιγμή πρέπει να συναινέσουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει πως αν στη δίκη παραστούν όλοι οι 100 γερουσιαστές, τότε οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να έχουν στο πλευρό τους και 17 Ρεπουμπικάνους. Διαφορετικά, ο Τραμπ αθωώνεται.

Τι θα γίνει αν εκπνεύσει το 10ήμερο

Δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι την αλλαγή προσώπου στην προεδρία της χώρας είναι πολύ περιορισμένο, είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό, ωστόσο, δεν φρενάρει την ολοκλήρωση της δίκης, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι ένας πρώην πρόεδρος μπορεί επίσης να δικαστεί.

Αυτό είχε συμβεί το 1876 με τον 18ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ulysses S. Grant, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διαφθορά αφού είχε αποσυρθεί από το αξίωμά του. Τελικά, ο στρατηγός των Βορείων στον Αμερικανικό Εμφύλιο αθωώθηκε, ωστόσο, εκείνη η περίπτωση δημιουργεί δεδικασμένο στην περίπτωση Τραμπ, που επίσης μπορεί να δικαστεί, ακόμη και ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

 

Πηγή: news247.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση