Εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο βίας στη Νέα Σμύρνη

Εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο βίας στη Νέα Σμύρνη

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη χθεσινή απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Νέας Σμύρνης, η οποία προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, που προχώρησαν αυθόρμητη κινητοποίηση ενάντια στην άγρια καταστολή, όσο και από την αντιπολίτευση που σύσσωμη την καταδίκασε.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη δημοσίευση βίντεο και καταγγελιών σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, χθες μέρα μεσημέρι.

Η έρευνα αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς και θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα, Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Παράλληλα, οι 11 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή αλλά σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα εξής κατά περίπτωση αδικήματα: απείθεια, αντίσταση από κοινού, σωματική βλάβη από κοινού, απόπειρα σωματικής βλάβης από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών ν 285 και περί όπλων βρέθηκαν ένα αναδίπλουμενο μαχαίρι και ένας σουγιάς.

«Πονάω»

Στο μεταξύ το γύρο του διαδικτύου έχουν κατακλύσει από χθες οι εικόνες για τα γεγονότα, που ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί πλησίασαν οικογένεια με δύο παιδιά, που καθόταν σε παγκάκι, για να κόψουν πρόστιμο.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως οι παριστάμενοι εξήγησαν ότι έχουν στείλει μήνυμα στον κωδικό μετακίνησης και πως κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για το πρόστιμο με τους αστυνομικούς να ζητούν ενισχύσεις.

Άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ έφτασαν στο σημείο να ξυλοκοπήσουν αφηνιασμένα, με μεταλλικά κλομπ, έναν νεαρό, στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν χωρίς λόγο.

«Τι κάνετε; γιατί με βαράτε; Πονάω» ρωτούσε εκείνος με τη φράση του αναπαράγεται πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρήστες να θυμίζουν το «Δεν μπορώ να αναπνεύΣω» του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

 

Τα ντοκουμέντα ξεμπρόστιασαν την επιχείρηση παραπληροφόρησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δήθεν δέχτηκαν επίθεση από ομάδα 30 ατόμων, γραμμή που αναπαράχθηκε από πολλά ΜΜΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε Διοικητική Έρευνα και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε να σχηματίσει δικογραφία, κατόπιν εορτής, αφού τα σχετικά βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες είχαν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες.

 

Μετά το νέο κρεσέντο αστυνομίας βίας και αυθαιρεσίας οι τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι προχώρησαν σε πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως ορισμένοι πολίτες χειροκρότησαν από τα μπαλκόνια τους διαδηλωτές.

«Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας» έγραφε το πανό με τις αστυνομικές αρχές να επιλέγουν ακόμα μία φορά την καταστολή ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης.

Ομοβροντία 

έφερε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με στόχο την προστασία της δημοκρατίας και των πολιτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης απεύθυνε έκκληση για κοινή δράση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ, που καταδίκασαν την κυβέρνηση και την αστυνομική βία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση ΜέΡΑ25, με πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι έχει εδώ και καιρό τονίσει πως υπάρχουν κοινά πεδία δράσης.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε σε χθεσινή δήλωσή του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «ενορχηστρωτή της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Αφού αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική, κρίνοντάς της ως αποτυχημένη (η «οικονομία έχει διαλυθεί», τα νοσοκομεία είναι «αφημένα εδώ και μήνες», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «σε απόγνωση» κ.ά), υπογραμμίζει ότι «η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αποτελεί τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Σήμερα ο Γιώργος Καμμίνης καταλόγισε στην ηγεσία του υπ. Προ. Πο. ντροπιαστική επιχειρησιακή ένδεια της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζοντας πως τέτοιες ενέργειας, όπως η χθεσινή «αδικαιολόγητη και εξοργιστική» αστυνομική βία υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη και αποδυναμώνει «τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια, στην οποία απαραίτητη είναι η συμβολή όλων μας. Και μάλιστα με μια κοινωνία καταβεβλημένη από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν και άκρως ανήσυχη για αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον»

Ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικός Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, ο φορέας έχει ζητήσει να παρευρεθεί ο  Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί το πόρισμα της «Επιτροπής Αλιβιζάτου» για την αστυνομική βία, το οποίο έχει παραδοθεί από τον Μάιο του 2020, αλλά εκείνος «κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αρνούμενος επί μήνες να εμφανιστεί με τη δικαιολογία ότι «δεν ευκαιρεί»».

«Πρόκειται για μια αλαζονική και προσβλητική προς την Εθνική Αντιπροσωπεία συμπεριφορά. Ο κ. Χρυσοχοϊδης οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα κοινοβουλευτικός έλεγχος, πάνω στο πόρισμα μιας Επιτροπής, την οποία ο ίδιος είχε συστήσει επενδύοντας -ρητορικά τουλάχιστον- πολλά στο έργο της» καταλήγει ο Καμμίνης.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

13

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση