#ΑμετάκληταΟΧΙ στο ν/σ Τσιάρα

#ΑμετάκληταΟΧΙ στο ν/σ Τσιάρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.
Λέμε #ΑμετάκληταΟΧΙ στο νομοσχέδιο Τσιάρα.
Λέμε #ΑμετάκληταΟΧΙ στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια.
Δεν θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας 40 χρόνια πίσω.
Δεν θα επιτρέψουμε την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Το έργο της Tonia Ainot ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
Την ευχαριστούμε.
Περιγραφή εικόνας για τυφλά άτομα: ζωγραφική σε έντονο κόκκινο χρώμα, πρώτο πλάνο μία αντρική φιγούρα σε γκρι χρώμα, γυρισμένη πλάτη, κρατάει πάνω του ένα παιδί που κλαίει, στο βάθος είναι μια γυναικεία φιγούρα, ευάλωτη, της λείπουν σημεία από το σώμα, και στην βάση της εικόνας γράφει: η υποχρεωτική συνεπιμέλεια εγκλωβίζει άτομα που υφίστανται έμφυλη/ενδοικογενειακή βία. Αμετάκλητα όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 27/3 στις 11.30 πμ, στο Λευκό Πύργο, διαμαρτυρία ενάντια στο ν/σ Τσιάρα!

Ανακοίνωση της συλλογικότητας

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

:

🤜 ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΟΧΙ στο ν/σ Τσιάρα
☂️ ΔΟΥΛΕΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ για όλες και όλους.
Είναι γεγονός ότι το ν/σ για την αναμόρφωση του Οικογενειακού δικαίου, που τώρα βρίσκεται στη διαβούλευση, απέχει πολύ από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργείου και τα θορυβώδη αιτήματα των διάφορων «Ενεργών μπαμπάδων». Πράγματι, η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, με την έννοια του ισότιμου χρόνου διαμονής του παιδιού, την εναλλασσόμενη κατοικία και την ανάλογη μείωση της διατροφής δεν εισάγεται ως οριζόντια ρύθμιση.
Παρά την υποχώρηση τους όμως,λόγω του ομόφωνου ΟΧΙ ΤΟΥ 🌹ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ✊✌️ οι διακηρύξεις για το συμφέρον του παιδιού και για πλήρη ισότητα των γονέων, παραμένουν προσχηματικές, μέσα από τις πολλές ασάφειες, την εισαγωγή θολών αντιεπιστημονικών όρων όπως η γονική αποξένωση, τους θεσμούς που θα επιλαμβάνονται των διενέξεων των γονέων και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα:
🔥 Το χειρότερο είναι ότι για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, απαιτείται η αμετάκλητη καταδίκη του κακοποιητή γονέα. Παρότι είναι γνωστό πόσο εξαπλωμένη είναι η ενδοοικογενειακή βία, και πόσο δύσκολα καταγγέλλεται, ειδικά από γυναίκες των φτωχών στρωμάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν με τα παιδιά τους στο ανεπαρκές και μόνιμα υποχρηματοδοτούμενο κρατικό δίκτυο υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών, και ακόμα, πόσο δύσκολα αποδεικνύεται η κακοποίηση στις πολλαπλές μορφές της. Επίσης, δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τη γρήγορη εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, που για να τελεσιδικήσουν χρειάζονται χρόνια. Χρόνια κατά τα οποία τα θύματα, γυναίκες και παιδιά, δε θα μπορούν να απαλλαγούν από τον κακοποιητή τους.😠😡
🔥 ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης δεν προβλέπεται να είναι δημόσιος και δωρεάν και το κόστος θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τον αδύναμο οικονομικά γονέα που συνήθως είναι η γυναίκα, ενώ προετοιμάζεται μεγάλη μπίζνα από τα δικηγορικά γραφεία.
🔥 Αντί να θεσμοθετήσει οικογενειακά δικαστήρια με λειτουργούς εξειδικευμένους να επιλύουν τις οικογενειακές διαφορές προς όφελος του παιδιού, ξεμπερδεύει με μια σεμιναριακού τύπου επιμόρφωση των δικαστών.
🔥 Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν ειδικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες ειδικευμένες στην ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση που θα βοηθούσαν την /ον δικαστή σε δίκαιη κρίση.
Αναρωτιόμαστε🤔 γιατί η κυβέρνηση επεμβαίνει τώρα στο Οικογενειακό δίκαιο στο όνομα της ισότητας και του συμφέροντος του παιδιού. Το ισχύον δίκαιο, όντας αποκρυστάλλωση του φεμινιστικού και εργατικού κινήματος της μεταπολίτευσης, παραμένει ένα από τα πιο προοδευτικά ☀️στην Ευρώπη.
Μπορούμε όμως να συμπεράνουμε τις προθέσεις της, από το ότι
👉 οι γυναικείες οργανώσεις ήταν απούσες στη διαμόρφωση του ν/σ και στο δημόσιο λόγο από τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τις οργανώσεις πλουσίων ανδρών που ξερνούν μισογυνισμό.
👉 Δεν καλέστηκε ούτε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αποδεικνύοντας ότι η μετονομασία σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, υποβιβάζει το ζήτημα της ισότητας στα περιθώρια που αφήνει ο ρόλος της παιδομηχανής και της φροντίστριας της οικογένειας.
👉 Για την εμπέδωση αυτού του ρόλου επιστρατεύονται οι διάφοροι λαγοί που ξεπετάγονται κάθε τόσο, είτε ως φορείς και σύλλογοι είτε ως Κυμπουρόπουλοι, που υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού υποσκάπτουν το δικαίωμα στην νόμιμη και δωρεάν έκτρωση, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας.
💪Μονάχα η απειλή ενός φεμινιστικού ξεσηκωμού υπαγορεύει τις φραστικές, αλλά όπως βλέπουμε από τις πράξεις τους όχι ουσιαστικές, καταδίκες της κυβέρνησης.
Την καχυποψία μας για τις προθέσεις της κυβέρνησης τροφοδοτεί και η αμείλικτη πραγματικότητα. Καμία νομική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ισότητα για τις φτωχές γυναίκες όσο η οικογενειακή φροντίδα αποτελεί ευθύνη των γυναικών. Με τη σταδιακή απόσυρση του κοινωνικού κράτους που επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός με κάθε ευκαιρία, απαιτείται η γυναίκα να «ξαναγυρίσει στο βασικό της ρόλο», οπισθοχωρώντας σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από τεράστιους αγώνες. Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι η εργασία της εκτός σπιτιού θεωρείται δευτερεύουσα και συμπληρωματική και οδηγείται να αποδέχεται να εργάζεται με τους όρους που επιβάλλει όλο το φιλοεργοδοτικό πλαίσιο🤬 που η κυβέρνηση φρόντισε να εμπλουτίσει την περίοδο του εγκλεισμού. Έτσι οι γυναίκες, φτωχότερες των φτωχών, χωρίς εξασφαλισμένο ένα μίνιμουμ διαβίωσης, είναι εξαρτημένες για την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους από την οικογένεια. Το ν/σ Τσιάρα εγκλωβίζει τις γυναίκες και τα παιδιά τους σε ανεπιθύμητους γάμους αφού οι οικονομικές απαιτήσεις ακόμα και του διαζυγίου είναι απαγορευτικές για πάρα πολλές.
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μας πείσει ότι εργάζεται για το συμφέρον του παιδιού όταν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα καίνε τα μάτια τους και τα μυαλά τους στις οθόνες των υπολογιστών επειδή επιλέγει ξεδιάντροπα να πληρώνει για την καταστολή👮 κι όχι για στοιχειώδεις ασφαλείς συνθήκες για την εκπαίδευση. Όταν αφήνει τις ζωές των μικρών προσφύγων να συνθλίβονται στα κολαστήρια του Καρά-Τεπέ για να πληρώνει εξοπλισμούς που δημιουργούν κι άλλους πρόσφυγες. Όταν ταΐζει τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ για να προβάλλουν τις προσευχές του Λιγνάδη την ώρα που στο σπίτι του ανακαλύπτονται άδειες παραμονής ανήλικων αλλοδαπών.
🎯 Απαιτούμε λοιπόν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιάρα, επειδή με υποκριτικές εξαγγελίες ούτε η ισότητα των φύλων εξασφαλίζεται ούτε το συμφέρον του παιδιού.

🎯 Διεκδικούμε όλα εκείνα τα μέτρα που διευκολύνουν, ανακουφίζουν, προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά από ένα άνισο, εκμεταλλευτικό, αυταρχικό, βάρβαρο σύστημα. Θέλουμε λεφτά για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για φιέστες εθνικής ομοψυχίας. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο που οι ανάγκες μας δε θα είναι «αχρείαστο κόστος» και θα κάνουμε τα πάντα να τον κατακτήσουμε.🤜


Η Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων μαζί μας το Σάββατο στο Σύνταγμα!
~ Ο σεξισμός σας βλάπτει μητέρα και παιδί_ ΠΟΤΕ συνεπιμέλεια υποχρεωτική ~
Μετά από αρκετούς μήνες διαρροών, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε στις 24/02 το νομοσχέδιο σχετικά με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και ξεκίνησε τη σύντομη και “κατεπείγουσα” διαβούλευση στο διαδίκτυο (με χρονικό ορίζοντα την 01/04) για τα άρθρα που αφορούν τη ρύθμιση των σχέσεων, της επιμέλειας, μέριμνας και επικοινωνίας των γονέων και των ανήλικων τέκνων τους, εισάγοντας την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο.
Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια συγκυρία που ο νεοσυντηρητικός χαρακτήρας της κυβέρνησης πέρα από την επιβολή χειρότερων συνθηκών εργασίας και καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων (και στο όνομα της πανδημίας) πάει και ένα βήμα παραπάνω εισάγοντας αντιδραστικές τομές σε ότι αφορά το οικογενειακό δίκαιο, υπηρετώντας πιστά το ιστορικό δόγμα της δεξιάς “Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”. Το δόγμα αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του υπουργού. Δικαιοσύνης, K. Τσιάρα, ο οποίος ανέφερε σε δημόσια συνέντευξή του ότι “τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, είναι παιδιά με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις, είναι παιδιά που προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία στην σύγχρονη κοινωνία.”
Πρόκειται για αναγωγή της πυρηνικής οικογένειας σε υπέρτατη αξία, όσο κι αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν με όρους αποκατάστασης της “ισότητας των φύλων”.
Είναι σαφές πλέον, ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο υπηρετεί την συντηρητική αφήγηση της δεξιάς σε ιδεολογικό επίπεδο, και σε υλικό επίπεδο τα συμφέροντα αστών ανδρών που θεωρούν αναγκαία την ανάκτηση της κυριαρχίας τους στα παιδιά τους και τη μείωση της διατροφής. Το λόμπυ των ενεργών μπαμπάδων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και δεν είναι τυχαίο ότι δύο μέλη του συμμετέχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Αξίζει να θυμίσουμε εδώ, ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τις περιπτώσεις όπου η συνεπιμέλεια είναι εφικτή ως επιλογή των γονέων με συναινετικό τρόπο. Αυτές οι περιπτώσεις, που οι γονείς δεν θέλουν πλέον να είναι μαζί αλλά θέλουν και μπορούν να μεγαλώνουν μαζί τα παιδιά τους, καλύπτονται από τη Συναινετική Συνεπιμέλεια που υπάρχει και στον ισχύοντα νόμο. Παράλληλα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο βάζει στο κέντρο της φιλοσοφίας του οικογενειακού δικαίου τα “δικαιώματα” των γονέων σε πλήρη αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία (που ψηφίστηκε το 1983) και διακατέχεται από ένα έντονο παιδοκεντρικό χαρακτήρα.
Η εναντίωση μας σε αυτό νομοσχέδιο έκτρωμα βασίζεται σε δύο άξονες: στο πώς περιορίζεται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας μέσα σε μια πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία να πάρει διαζύγιο από το συντρόφό της, στο πώς προστατεύεται η ίδια και τα παιδιά της από κακοποιητικές- βίαιες σχέσεις και στο πώς επηρεάζονται η ψυχολογία και τα δικαιώματα του παιδιού με τις νέες διατάξεις.
Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν τα ακόλουθα:
● Τεκμήριο ⅓ του χρόνου του παιδιού
Οι υποθέσεις επιμέλειας παιδιών μετά τη λύση του διαζυγίου εξετάζονταν μέχρι τώρα εξατομικευμένα για κάθε οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών. Πλέον, εισάγεται το τεκμήριο του 1/3 του χρόνου του παιδιού για την άσκηση επικοινωνίας με τον γονέα που δεν διαμένει, κάτι που θα επιβάλλεται καθολικά σε όλα τα παιδιά. Την ίδια στιγμή, το ⅓ αυτό μπορεί να είναι και “λιγότερο” αν ο γονιός αυτός δεν το επιθυμεί δημιουργώντας μια στρεβλή μορφή “μοιράσματος” γονεικών καθηκόντων.
● Επικοινωνία και πρόσβαση κακοποιητικού γονέα στο παιδί
Νομοθετείται πλέον ότι κάθε γονέας, ακόμη και αν έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για ενδοοικογενειακή κακοποίηση, θα μπορεί να έχει επικοινωνία με το παιδί, για το ⅓ του χρόνου, και πρόσβαση στην κακοποιημένη πρώην σύζυγο που έχει την κύρια επιμέλεια, μέχρι την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη του. Είναι σαφές ότι η αμετάκλητη καταδίκη ενός κακοποιητή στα ελληνικά δικαστήρια μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, και έως τότε θα μπαινοβγαίνει στο σπίτι ανενόχλητος, και χωρίς να υπάρχει καμία νομική προστασία.
● Εγκλωβισμός γυναικών σε κακοποιητικές σχέσεις
Οι αντιδραστικές ρυθμίσεις όχι μόνο παραβλέπουν τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων αλλά τις ενισχύει, κάνοντας τη «ζυγαριά» να γέρνει ακόμα περισσότερο στη μια πλευρά. Δίνει έτσι το δικαίωμα ελέγχου του τόπου διαμονής του παιδιού [και της μητέρας του/ευάλωτου γονιού] και της διαρκούς εμπλοκής του ενός στη ζωή του άλλου επιβαρύνοντας εκείνες τις πλευρές που επιδιώκουν να ξεφύγουν από έναν καταπιεστικό, ελεγκτικό ή/και κακοποιητικό σύντροφο.
Είναι γεγονός πως σε αυτή την πλευρά συνηθέστερα βρίσκονται γυναίκες, μετανάστες/τριες, ανάπηροι/ες, λοατκι άτομα, οι οποίες θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να ξεφύγουν από έναν κακοποιητικό γάμο όταν θα εκβιάζονται με την απώλεια των παιδιών. Είναι γνωστό ότι είναι ελάχιστα τα ποσοστά των επιζωσών έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν στην καταγγελία, για λόγους κοινωνικούς, ταξικούς, φυλετικούς και έμφυλους που εμποδίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιζωσών στο να καταγγείλει. Ευθύνονται ταυτόχρονα : το ανεπαρκές και μόνιμα υποχρηματοδοτούμενο κρατικό δίκτυο υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών, η δυσκολία να αποδειχθεί η ενδοοικογενειακή βία και οι πολλαπλές μορφές της, λεκτική, ψυχολογική, σωματική, στις αίθουσες των δικαστηρίων και βέβαια το γεγονός ότι προκειμένου να τελεσιδικήσει μία μήνυση για κακοποίηση στα ποινικά δικαστήρια χρειάζονται 8 έως και 10 χρόνια.
Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα καταπιεσμένων ή/και κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να απαλλαγούν από τον κακοποιητή τους.
Τι είδους “μεταρρυθμίσεις” χρειάζονται;
Ο ρόλος του κράτους στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας και της ανατροφής των παιδιών, δεν θα έπρεπε να περιορίζεται σε ρυθμίσεις και μάλιστα τόσο ασφυκτικές και οριζόντιες για το πώς θα μεγαλώνουν τα ζευγάρια τα παιδιά τους, αλλά στο χτίσιμο των προϋποθέσεων για την ελάφρυνση από τα βάρη του μεγαλώματος. Αντί να μεταθέτει τις ευθύνες της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη προσπάθεια, αποκλειστικά στους γονείς και ιδιαίτερα στη μητέρα, θα έπρεπε να συνεπικουρεί στην προσπάθεια. Πώς;
– Ιδρύοντας δομές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονιών, μόνιμα και σταθερά επιδόματα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών οικογενειών, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των μικρών παιδιών
– Ενισχύοντας τη δημόσια εκπαίδευση για την ελάφρυνση των γονιών από τα δυσβάσταχτα πρόσθετα οικονομικά βάρη της μόρφωσης
– Δημιουργώντας δημόσιες δομές κοινωνικής πρόνοιας που να υποστηρίζουν ενεργά και τους δύο γονείς σε περιπτώσεις συναινετικής συνεπιμέλειας
Μόνο έτσι απελευθερώνεται η γυναίκα από την ανατροφή και υποβοηθούνται οι γονείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε διαζευγμένα ζευγάρια που δεν τίθενται θέματα κακοποιητικών σχέσεων, αποφεύγοντας διενέξεις για το χρόνο επαφής του παιδιού, τις διατροφές κλπ. Αλλά και στην περίπτωση των κακοποιητικών περιπτώσεων η ύπαρξη κατάλληλων δομών στηρίζει το θύμα γονιό- τον ευάλωτο γονέα (στη συντριπτική πλειοψηφία τη μητέρα) και το παιδί και βοηθά στην απελευθέρωσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον.
Καμία σκέψη για υποχρεωτική συνεπιμέλεια!
Δεν θα επιτρέψουμε την ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου!
Συμμετέχουμε και καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο, το Σάββατο 27/03 στις 2μμ. στο Σύνταγμα!
Λέμε #ΑμετάκληταΟΧΙ στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων

✊ Και η πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα καλεί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο!
Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά στη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Το κείμενο επιβεβαιώνει τους φόβους και τις διαπιστώσεις μας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις πληροφορίες που εμφανίζονται εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο.
Διαπιστώνουμε ότι:
– Ρυθμίζει με οριζόντιο, υποχρεωτικό – εξαναγκαστικό τρόπο τα θέματα της επιμέλειας και της επικοινωνίας γονέων – ανήλικων παιδιών μετά τη λύση του γάμου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης.
– Μετατοπίζει το κέντρο βάρους του νομικού συστήματος από παιδοκεντρικό σε σύστημα που προστατεύει τα “θέλω” των γονιών.
– Εκθέτει σε κίνδυνο γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις αφού προστατεύει από τον κακοποιητικό γονέα μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
– Χωρίς να αναφέρει τον απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό όρο της “αποξένωσης”, περιγραφικά τον υιοθετεί, τιμωρώντας τον γονέα που καταγγέλει και όχι αυτόν που καταγγέλεται.
Πρόκειται για αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Μαζί με τις φεμινιστικές και γυναικείες συλλογικότητες καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 27/3/2021 στις 2:00 μ.μ. στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ” #ΑμετάκληταΟΧΙ
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Π.Ο. Κόκκινο Νήμα
ενάντια στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια στο σύνδεσμο:

📯Και η Συνέλευση 8 Μάρτη καλεί το Σάββατο στο Σύνταγμα!
📣 Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 2 μμ, στο Σύνταγμα, φωνάζουμε #ΑμετάκληταΟΧΙ στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου!
✊ Ενώνουμε τις φωνές μας απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που αφήνει έκθετες τις καταγγέλλουσες και τα παιδιά τους απέναντι στους κακοποιητές τους, που κλείνει το μάτι σε όσους μπορούν πλέον να εκβιάζουν και με τον νόμο τη σιωπή των θυμάτων!
❌ Ν/Σ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ = ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
👉 Στις 18 Μαρτίου η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14604
📢 Στην περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπου η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την Ελλάδα να καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό των επίσημα καταγεγραμμένων καταγγελιών, και μέσα στην καρδιά ενός γιγαντιαίου #metoo, που έφερε στο φως τα εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική απόδοση συνεπιμέλειας του τέκνου σε γονείς εναντίον των οποίων εκκρεμούν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, ακόμα και αν υπάρχει καταδικαστική απόφαση μέχρι και εφετείου!!
‼Στέρηση συνεπιμέλειας προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης του κακοποιητή. Σε χρόνους ελληνικής δικαιοσύνης, αυτό σημαίνει ότι ένας κακοποιητικός πατέρας μπορεί να έχει την επιμέλεια του τέκνου του επί μία ολόκληρη δεκαετία μέχρι να αποδειχτεί αμετάκλητα η ενοχή του!
🌈 Η κατοχύρωση του νομικού ορισμού του βιασμού στη βάση της απουσίας συναίνεσης πριν από δύο χρόνια βασίστηκε ακριβώς στην παραδοχή ότι ο νόμος χρειάζεται να προστατεύει με εμπιστοσύνη τα θύματα/επιζώσες που καταγγέλλουν έμφυλη βία, γιατί γνωρίζουμε ότι τα θύματα κατά κανόνα δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους από τον φόβο στιγματισμού τους ή απαξίωσής τους.
🆘 Το νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας αφήνει έκθετες τις καταγγέλλουσες και τα παιδιά τους απέναντι στους κακοποιητές τους, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
🆘 Παρέχει κάλυψη και επιβράβευση στους κακοποιητές, που πλέον μπορούν να εκβιάζουν και με τον νόμο τη σιωπή των θυμάτων: «Αν μιλήσεις, τον μισό χρόνο θα έχω την αποκλειστική ευθύνη του παιδιού». Αλήθεια, ποια κακοποιημένη γυναίκα θα βρει το θάρρος να καταγγείλει τη βία που δέχεται η ίδια ή/και το παιδί της όταν το αντίτιμο θα είναι το παιδί να περνάει τον μισό χρόνο της ζωής του στο σπίτι του κακοποιητικού πατέρα;
🆘 Το νομοσχέδιο αποτελεί χυδαία επίθεση σε όσα άτομα παλεύουν να επιβιώσουν από την έμφυλη βία, διαγράφει των αγώνα χρόνων για την κατοχύρωση της έμφυλης ισότητας σε μια πατριαρχική κοινωνία, όπου τα θηλυκά σώματα συνεχίζουν να θεωρούνται ιδιοκτησία των αρσενικών.
✊ Να μην περάσει το νομοσχέδιο-πρόκληση!
✊ Άμεση στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών!

Και στα Χανιά το Σάββατο διαδηλώνουμε!
Αθήνα, Πάτρα, Χανιά – κι έρχονται κι άλλες πόλεις!
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια :
Θέτει κάθε παιδί ως αντικείμενο αντιδικίας παραβλέποντας τις επιθυμίες και τις ανάγκες του
Εκθέτει τα παιδιά ή/και τον κακοποιημένο γονέα στη βία του κακοποιητή, αφού τους υποχρεώνει σε καθημερινή επαφή
Σε χώρες που έχει εφαρμοστεί έχει καταγραφεί αύξηση των γυναικοκτονιών και των παιδοκτονιών
Λειτουργεί με ταξικούς όρους, αφού εξυπηρετεί το αίτημα οικονομικά εύρωστων «Ενεργών μπαμπάδων» για μη καταβολή της διατροφής
Προωθείται από συντηρητικούς συλλόγους και από ακροδεξιές πολιτικές
Διατηρεί αόρατα άλλα μοντέλα οικογένειας (μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια, θετούς γονείς, μη πυρηνικές οικογένειες)
Συγκέντρωση Σάββατο 27/3, 12:00, πλ. Αγοράς
Μαμάδες ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Καμία μητέρα μόνη
Έμφυλες Αταξίες
Περιγραφή εικόνας για τυφλά/εντυποανάπηρα άτομα: αφισάκι καλέσματος, το οποίο έχει το κείμενο που αναρτήσαμε πιο πάνω.

Η Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία στην Πάτρα παίρνει θέση και αποφασίζει να δράσει ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 27/03,11π.μ.,ΕΣΠΕΡΟΣ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Σε αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή και εν μέσω αυτής της ασφυκτικής συγκυρίας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια τέκνων, ένα νομοσχέδιο που εξαναγκάζει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά να εγκλωβίζονται υποχρεωτικά σε μία κακοποιητική συνθήκη ζωής, στην οποία θα τίθεται υπό δικαστική εξέταση το αν υφίσταται πράγματι βία, προκειμένου να αίρεται η υποχρέωση συνεπιμέλειας. Στις μέρες μας, χιλιάδες διαζύγια απορρέουν από τη μεγάλη προσπάθεια της γυναίκας να απεμπλακεί από ένα σπίτι-φυλακή σώζοντας πολλές φορές και το παιδί της εκτός από τον εαυτό της. Μια προσπάθεια που σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό, πέφτει στο κενό, καθώς η γυναίκα αναγκάζεται να μην έχει ούτε αυτή τη διέξοδο και το παιδί υποχρεώνεται να ζει εξίσου με τους δυο γονείς, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.»
*Ολόκληρη η ανακοίνωση βρίσκεται στα σχόλια
Περιγραφή εικόνας : Τίτλος με κεφελαία σε μαύρο φόντο «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ενώ παρακάτω τοποθετείται η αναρτημένη ανακοίνωση την ομάδας και το κάλεσμα της παρέμβασης. Τέλος, τοποθετείται εικόνα με σηκωμένες γροθιές σε λευκό φόντο.


⭐️ Και Το Μωβ θα βρεθεί το Σάββατο στο Σύνταγμα!
#ΑμετάκληταΌΧΙ στο Αντιγυναικείο Νομοσχέδιο!
Το Μωβ καλεί στη διαδήλωση γυναικείων οργανώσεων το Σάββατο στις 14.00, πλατεία Συντάγματος

✊Και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό μαζί μας το Σάββατο στο Σύνταγμα!
H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας βιάζεται να περάσει με σύντομη διαβούλευση τη συντηρητική και αναχρονιστική «αναμόρφωση» του οικογενειακού δικαίου, δηλαδή την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο.Το κείμενο του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στη διαβούλευση περιλαμβάνει άρθρα και διατάξεις που θα δεσμεύουν γυναίκες και ευάλωτα άτομα που θέλουν να αποκοπούν από συγκρουσιακές σχέσεις με τους πρώην συζύγους τους μέσω του διαζυγίου, σε αλληλεπίδραση και διαρκείς συνεννοήσεις- θα δυσκολεύει το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν τη ζωή τους και να παίρνουν διαζύγιο.
Την ίδια ώρα στις περιπτώσεις κακοποίησης εκθέτει, ξανά, γυναίκες και παιδιά σε κακοποιητικό περιβάλλον: προκειμένου να στερείται κάποιος από τους γονείς το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας θα πρέπει να υπάρχει για αυτόν ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ – οριστική δηλαδή δικαστική καταδικαστική απόφαση (κάτι που στη χώρα μας μπορεί να χρειάζεται 8-10 χρόνια). Γνωρίζουμε πως οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις δύσκολα καταγγέλλονται, ακόμη πιο δύσκολα φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων και γίνονται καταδικαστικές οι αποφάσεις για τους κακοποιητές.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου περιγράφει ένα μοντέλο «καλής άσκησης» επιμέλειας, υποχρεώνοντας τις γυναίκες να βοηθούν τα παιδιά τους να διατηρούν «καλή συναισθηματική σχέση» με τον έτερο γονέα (και με τους παππούδες-γιαγιάδες του!). Πρόκειται για συγκαλυμμένη με άλλες λέξεις διατύπωση του νοήματος της «γονικής αποξένωσης» και του αντίστοιχου μισογυνικού ψευδοσυνδρόμου για το οποίο κάνουν διαρκώς λόγο οι «ενεργοί μπαμπάδες» και το λόμπι των υποστηρικτών του νομοσχεδίου (σύμφωνα με το οποίο κάθε έκφραση δυσαρέσκειας προς τον «αποξενωμένο» γονιό ή και καταγγελία κακοποίησης-βίας μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προϊόν καθοδήγησης).
Τέλος, με μία «μαθηματική λογική» αντιμετωπίζει τον χρόνο του παιδιού σαν περιουσιακό στοιχείο και δικαίωμα των γονιών – μοιράζοντάς το κατά 1/3 και 2/3 στους δύο γονείς- χωρίς να εξηγεί με τί πρακτικό τρόπο κάτι τέτοιο θα γίνεται εφικτό, ανατρέποντας τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση και τα λόμπι «ενεργών μπαμπάδων» επιχειρούν να φορέσουν το μανδύα της «αποκατάστασης της ισότητας» όπως εννούν την ισότητα στη Νέα Δημοκρατία -που κατήργησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την μετονόμασε σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, για να μη μας αφήσει στιγμή να ξεχάσουμε τί ρόλο μας θέλει να υπηρετούμε στην κοινωνία. Η «ισότητα» για τους «αδικημένους» που επικαλούνται, θέλουν να φέρει μαζί της την ισχυροποίηση της αγίας πυρηνικής ετεροκανονικής οικογένειας. Λέξη για το δικαίωμα στο γάμο και την τεκνοθεσία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων βέβαια δεν περιλαμβάνει το «εκσυγχρονιστικό» νομοσχέδιο. Αντί για το νομοσχέδιο αυτό, στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και του μοιράσματος της κοινωνικής αναπαραγωγής-του μεγαλώματος των παιδιών, θα περιμέναμε από το κράτος: να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση, να χρηματοδοτήσει πολιτικές εκπαίδευσης για τη φροντίδα ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, να δημιουργήσει και να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές υποστήριξης των γονέων και ιδιαίτερα των ευάλωτων και των φτωχών, να παρέχει αληθινά επιδόματα και άδειες γονεϊκότητας, να ιδρύσει δομές ενημέρωσης και στήριξης των γονέων εάν επιθυμούν συναινετικά να έχουν συνεπιμέλεια των παιδιών.
⚡⚡Στην νομοθέτηση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», είναι κάθετα αντίθετη από την πρώτη στιγμή.
Είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα που θέλουν να μας πάει ξανά πίσω.
Λέμε Αμετάκλητα ΟΧΙ στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια.
Καλούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο, το Σάββατο 27 Μαρτίου στο Σύνταγμα. #ΑμετάκληταΌχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια


✊🌟 Η Sabbat – Burn the Rich not the Witch μαζί μας το Σάββατο!
@SabbatPublicPage
To Σάββατο, 2μμ στην πλατεία Συντάγματος λέμε #ΑμετάκληταΟχι στην Υποχρεωτικη Συνεπιμέλεια
🛑Λέμε #ΑμετάκληταΟχι στο νομοσχέδιο Τσιάρα το οποίο κατατέθηκε πριν λίγες μέρες για δημόσια διαβούλευση και έρχεται να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο σε ο,τι αφορά τη γονική μέριμνα και τις σχέσεις μεταξύ των γονέων.
🛑Λέμε #ΑμετάκληταΟχι στο πατριαρχικό, συντηρητικό αυτό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να χειροτερέψει τις ζωές των γυναικών και να τις εγκλωβίσει σε καταπιεστικές και κακοποιητικές σχέσεις, την ίδια στιγμή που αμφισβητεί τα δικαιώματα των παιδιών καταργώντας τη δυνατότητα να εξετάζεται η μοναδική περίπτωση κάθε παιδιού ξεχωριστά.

👭Μαζί με την

Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων

ζητάμε αλλαγές που να προωθούν στην πράξη την έμφυλη ισότητα στις συζυγικές σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση των βαρών της φροντίδας.

Ζητάμε:
☂️Δημόσιες δομές υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονιών, μόνιμα και σταθερά επιδόματα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών οικογενειών, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των μικρών παιδιών
☂️Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για την ελάφρυνση των γονιών από τα δυσβάσταχτα πρόσθετα οικονομικά βάρη της μόρφωσης
☂️Δημόσιες δομές κοινωνικής πρόνοιας που να υποστηρίζουν ενεργά και τους δύο γονείς σε περιπτώσεις συναινετικής συνεπιμέλειας
👉Ολόκληρη η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ: https://sabbatfem.com/2021/01/17/ypohreotikisynepimeleia/
👉Το κάλεσμα στην κινητοποίηση απο τη σελίδα Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια βρίσκεται στα σχόλια.

Πηγή: facebook.com

173